Med tiden 47.64 vant Warholm foran Yasmani Copello som løp inn til andreplass på 47.81.

Tiden var dessuten ny bestenotering for 22-åringen fra Ulsteinvik. Hans gamle norske rekord, satt i London tidligere i år, var på tiden 47.65.

Warholm løp i bane seks og den tøffeste konkurrenten var altså Copello i bane fire. De to knivet på oppløpssida, og det var så og si likt, men Warholm ga seg aldri og sørget for ny norsk rekord med ett hundredel. Da Warholm ble verdensmester for ett år siden i London, løp han på 48.35.

– Det var tungt i dag, og Copello pusha meg hele veien. Men jeg hadde forberedt meg og var klar for hva som måtte komme. Dette er fantastisk. Jeg fikk beskjed om å springe som om det ikke finnes noen morgendag, sa Warholm til NRK etter å ha løpt rundt på stadion med vikinghjelm på hodet og det norske flagget høyt hevet.

– Veldig artig. Det var et imponerende løp, sa trener Leif Olav Alnes til NRK.

Dette var Warholms tredje løp på tre dager.

– Det er utrolig målbevisst jobbing som ligger bak det gullet her. Det er ikke mange i norsk friidrettshistorie som har klart å ta både VM- og EM-gull, sa NRKs ekspert Vebjørn Rodal.

Kompisgjengen fra Ulsteinvik konstaterte at Warholms løp var «heilt sjukt», og kalte det hele en ekstrem opplevelse.

– Vi er veldig imponerte, sa de.

Ny sjanse fredag

Selv om Karsten Warholm stolt kunne løpe rundt og ta imot velfortjent hyllest på Olympiastadion torsdag kveld, blir det ikke tid til den voldsomme feiringen torsdag kveld.

Dimna-utøveren tok en råsjans da han meldte seg opp til å løpe både 400 meter hekk og 400 meter flatt under EM i Berlin. Første hinder er allerede ryddet unna. Fredag kveld venter finalen på 400 meter flatt.

Mens Warholm var storfavoritt før torsdagens hekkeøvelse, må han tåle outsider-stempelet fredag. I kvalifiseringen hadde Warholm tredje beste tid.

– Briten (Matthew Hudson-Smith) så sterk ut. Han må nok regnes som favoritt. Men i en finale kan alt skje, det så vi under VM i fjor. Vi skal derfor ikke avskrive Karsten sine sjanser enda. Realistisk sett skal han nok kjempe om sølv eller bronse, sa Warholms gamletrener Arve Hatløy etter semifinalen.