Måleinstrumentet ble presentert 25. juli 2013 i tidsskriftet Journal of Breath Research.

Hvordan virker dette?

Måleinstrumentet er i stand til å oppdage molekylet aceton.  Dette molekylet blir hovedsakelig produsert i blodet når fett blir brutt ned.  Acetonet blir drivet ut gjennom alveolene i lungene og blir derfor målbart i vår utånding.

Les også: Trening på tom mage gir økt fettforbrenning?

Nøyaktig?

Måleinstrumentet kan fange opp konsentrasjoner av acetoner i fra 0,2 til 50 deler per million.  Det er ca. 10 centimeter langt, veier 125 gram og du trenger to AA batterier for å kunne bruke det.Forskere ved NTT DOCOMO Research Laboratories har utviklet det, som består av trykksensorer som skal fange opp utånding og to typer gass som oppdager aceton.

Når en person har blåst inn i måleinstrumentet, kan acetonkonsentrasjonen  bli beregnet og sent til en smarttelefon enten ved blåtann eller kabel innen 10 sekunder.

Les også: Optimal fettforbrenning del 1 - trening

Les også: Optimal fettforbrenning del 2 - kosthold

Studien

Forskerne har testet måleinstrumentet på 17 frivillige voksne japanere som hadde en BMI høyere enn normalen.  Forsøkspersonene ble delt inn i 3 grupper, en gruppe som fortsatte sitt normale liv og som ikke ble bedt om å spise en spesiell diett eller gjennomføre trening.  Den andre gruppen tok del i lett trening som jogging og rask gange i 30 til 60 minutter per dag.  Den siste gruppen gjennomførte lik trening som den andre gruppen samt inntok et begrenset antall kalorier.

Studien pågikk i 14 dager. Før og etter frokost ble forsøkspersonenes vekt, fettprosent og acetonkonsentrasjon i utånding ved hjelp av det nye måleinstrument og et standard måleinstrument for å sammenligne.

Resultat

Resultatene viste at forsøkspersonene i gruppe en og to, de som levde et normalt liv og de som trente daglig, fikk ikke redusert fettmengde mens studien pågikk.  Acetonkonsentrasjonen forble konstant.I gruppe 3, gruppen som trente og inntok begrenset antall kalorier, gikk ned i vekt og fikk redusert fettmengde.  I denne gruppen økte acetonkonsentasjonen.

Konklusjon

Forskerne mener at denne studien viser at denne prototypen av måleinstrument vil være praktisk og nyttig for måling av fettforbrenning til privat bruk.  De mener også at dette instrumentet kan være til hjelp i arbeidet med å forebygge overvekt og diabetes.

«Artikkelen er levert av trening.no - et nettsted om trening og kosthold. Artikkelforfatterne i trening.no har idrettsfaglig, helsefaglig og/eller journalistisk utdannelse, og flere av dem arbeider i treningsbransjen.»