– Det er veldig stort for Viking å få hjem en spiller som Zlatko. Han er en talisman, en lederfigur. Vi får en vinnerskalle tilbake i garderoben. Han vil komme tilbake med det samme, vinnende vesenet og massevis av energi. Zlatko var en stor profil i Eliteserien sist han var her og det blir han igjen, sier Morten Jensen til VG.

Tripic bidro til å ta Viking opp fra 1. divisjon i 2018 til cupmesterskap i 2019 – med matchvinnerscoring på Ullevaal stadion. Deretter dro Viking-kapteinen til Göztepe – men mandag kunngjorde den tyrkiske Süper Lig-klubben at partene har avsluttet kontrakten.

Parallelt skrev Stavanger Aftenblad at Tripic ville ankomme Norges oljehovedstad i løpet av uken og signere en 5-årskontrakt.

– Det blir veldig spennende. Nå får vi en ekstra mann inn på topp og det blir enda mer konkurrranse, forteller 2020-toppscorer i Viking Veton Berisha til VG.

– Det har kokt på Twitter i dag. Viking-fansen elsker jo Zlatko. Det er bra for klubben, ikke bare sportslig, men for fansen og engasjementet, sier Genk-proff Kristian Thorstvedt, som tidligere har delt garderobe med Tripic, mens han selv er på vei hjem fra golfbanen i Belgia.

FOLKEHELT: Tripic ledet Viking opp fra OBOS-ligaen i 2018, noe som førte til en folkefest i Stavanger. Foto: Carina Johansen, NTB

– Fansens favoritt

Trener Jensen beskriver Tripic-overgangen som en gavepakke til fansen. Det er et syn styreleder Roar Åkerlund i Vikinghordene deler.

– Det er fantastisk. Det er en stor glede å få Zlatko tilbake. Han er en hærfører og profil, både for Viking og norsk fotball. Det sier litt om hans mørkeblå hjerte, når han velger å komme hjem – selv om han helt sikkert kunne tynt ut noen ekstra millioner i utlandet, forteller supporterlederen til VG, før han legger til:

– Vi vet hva vi får i ham. Zlatko går foran, drar med seg lagkameratene og lager en positiv atmosfære både på og utenfor banen. Han er fansens favoritt.

Det forstår Jensen, som er hovedtrener i Viking sammen med Bjarte Lunde Aarsheim.

– Zlatko er godt likt av spillerne, oss trenere og ikke minst av fansen. Det er en gavepakke, sier den tidligere Havørn- og FK Vidar-sjefen.

FORNØYD: Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen avbildet sammen med toppspillerutvikler Rune Repvik etter søndagens seier over FKH i Stavanger. Foto: Carina Johansen, NTB

I angrepsposisjon

Etter opprykket til Eliteserien i 2018, ble Viking nummer fem i 2019. I fjor endte Stavanger-klubben på 6. plass. Søndag bidro blant annet to Berisha-scoringer til 4–0-seier over FK Haugesund i generalprøven til den kommende sesongen, som starter med hjemmekamp mot Brann på søndag.

– Det har vært noen bra dager for vår del. Vi hadde en god kamp mot Haugesund i går og en god nyhet med Zlatko i dag. Nå skal han få tid på seg til å ordne de praktiske tingene i Tyrkia og sone karantenen her hjemme, så skal vi andre fokusere på Brann-kampen, sier Jensen.

Viking-treneren prater med entusiasme i stemmen. Selv om Tripic ikke vil være klar til serieåpningen, vil Viking spille med samme type energi som nyervervelsen gjorde seg kjent for sist han var i Stavanger.

– Vi prøver alltid å spille med mye energi, som du sier. Det ønsker vi skal være i vårt DNA. I de første serierundene blir det alltid mye duellspill, så vi må ta krigen først, men så kommer finspillet, utdyper Jensen.

Klar målsetting

30 år etter Vikings forrige seriegull, varsler treneren nå store ambisjoner med blåtrøyene i årene som kommer.

Det forstår Thorstvedt godt.

– Sportslig har vi sett kvaliteten til Zlatko i Eliteserien i 2019. Han er en dritbra spiller. Med Zlatko inn så bør Viking sikte seg høyere på tabellen enn tidligere. For det er en meget sterk signering, sier 22-åringen, som selv herjet for Viking i 2018 og 2019.

– Vi ønsker å nærme oss topplagene, som vi var nærmere i forfjor enn i fjor, forsikrer Jensen.

– På sikt ønsker vi å bygge et slagkraftig lag her i Viking som skal kjempe i toppen av norsk fotball. Vi er inspirert av det Bodø/Glimt har gjort. Vi ønsker å spille i Europa. Det er muligheter her i Stavanger. Når vi får satt ting, tror jeg at vi skal være med å «fighte» helt der oppe, forteller Viking-sjefen.

Det er en tro og et håp supportersjef Åkerlund deler.

– Jeg tror alle som heier på Viking gleder seg til sesongen nå. Dette kan bli bra.

TIDLIGERE LAGKOMPISER: Thorstvedt roser Tripic. Foto: Fredrik Hagen, NTB