Tapet var portugisernes fjerde på like mange forsøk i puljespillet. Med det er Benficas ambisjoner om CL-spill på nyåret allerede lagt i skuffen.

På samme tid i fjor storspilte laget og tok seg til kvartfinale. Nå blir det en kamp om å unngå sisteplassen i gruppe D.

Den første halvtimen i San Sebastián var total overkjøring fra Real Sociedad. Vertene scoret tre ganger, fikk to annulleringer og bommet på straffe. Benfica hang ikke med på tempoet.

Mikel Merino stanget inn ledermålet etter seks minutter, og kort tid etter sto det 2-0 da Mikel Oyarzabal utnyttet en fæl feilpasning bakover i banen. Situasjonen oppsto et par sekunder etter et Aursnes-innkast.

Etter en halvspilt omgang bøyde Ander Barrenetxea elegant inn 3-0 i lengste hjørne. Åtte minutter senere sendte Brais Méndez et straffespark i stolpen.

Tidlig i 2.-omgangen kom reduseringen ved Rafa Silva. Det var Benficas første mesterligascoring for sesongen. Ikke lenge etterpå blamerte bortesupportere seg ved å kaste bluss som havnet hos Real Sociedad-fansen.

Det skjedde ved to anledninger, og til slutt så kampleder Anthony Taylor seg nødt til å konferere med fjerdedommer og Uefas delegat om situasjonen.

Hjemmeseieren var Real Sociedads første i Champions League på over 20 år. Suksessen tok spanjolene opp i ti poeng i en gruppe som også består av Inter (sju poeng) og Salzburg (tre). De to sistnevnte møtes i Østerrike senere onsdag.