Etter tre måneder med oppkjøring, er Eliteserien endelig i gang 10 april. AaFK åpner hjemme mot Vålerenga, som de ikke har slått på Color Line Stadion siden 2015. Sunnmørsposten og fotballekspert Oddbjørn Lie tror AaFK ender på niendeplass, som er samme plassering som i fjor.

– Jeg tror vi vil være veldig fornøyd om vi havner på niendeplass, men jeg synes det er vanskelig å spå. Det kommer til å bli veldig jevnt, sier Lars Arne Nilsen på spørsmål om hva han synes om avisas tabelltips.

– Jeg er skuffet over at vi ikke er tippet på øvre halvdel. Men fra femte- til 12.-plass er det så jevnt og mange tilfeldigheter spiller inn. Jeg håper at vi blir litt eklere å møte i år, med at vi kan gjøre det litt vanskeligere for de antatte topplagene, sier Erlend Segberg.

– Vi er nå en gruppe som ønsker å spille en mer positiv og offensiv fotball. Vi vet også at vi må mestre alle deler av spillets faser. Forhåpentligvis blir vi et lag som evner å styre kamper, fortsetter han.

– Er i ferd med å bygge noe

AaFK var svake i starten av oppkjøringen, med tapene mot Brann og Sandefjord på Marbella som et bunnpunkt. Men etter treningsleiren har ting sett bedre ut. Kun ett tap på de siste seks treningskampene er fasit.

– Det er en større vilje til å stå litt høyere i banen. Jeg synes også det er større ønske om å dominere kampene, med å ta mer risiko i frispillingen. Det kan føre til stygge balltap, som mot HamKam. Men jeg liker at de har turt å stå i det og at de har jobbet konsekvent med det. Jeg tror AaFK kan gå en ganske lys sesong i møte, sier Sunnmørspostens fotballekspert Oddbjørn Lie.

På overgangsvinduets siste dag kom også tre nye spillere inn, som tilfører bredde og trolig øker kvaliteten på troppen. Spesielt storsigneringen Isaac Atanga er det knyttet store forventninger til, selv om han nok trenger tid til å tilpasse seg nytt land og ny klubb.

– Jeg har vært her i to år nå, og dette er første året jeg føler vi er i ferd med å bygge noe. I år har vi spillere på lengre kontrakter og vi kan se konturene av hvordan ting ser ut om to-tre år. Marginene i fotball er små, men potensialet i klubben er stort, sier Segberg.

Det er knyttet store forventninger til AaFKs nysignering Isaac Atanga. Her fra treningskampen mot Kristiansund. Foto: Marius Simensen

Tar tilbake tronen

1. plass, Bodø/Glimt: Enorm bredde i stallen. Har beholdt viktige Hugo Vetlesen og fått på plass solide forsterkninger, spesielt bakover i banen.

2. plass, Molde: Fjorårets suverene seriemester blir sterke også i år. Er avhengig av at Magnus Wolff Eikrem, Ola Brynhildsen og Veton Berisha leverer framover i banen. Kvalifisering til Champions League kan bli et forstyrrende element.

3. plass, Lillestrøm: Solid 4. plass etter opprykket i fjor. Fått inn flere spennende spillere, blant annet Vebjørn Hoff fra Rosenborg. Nytt godt år i vente på Åråsen.

4. plass, Rosenborg: Har mistet viktige Casper Tengstedt. En spiller som scoret 15 mål på 14 kamper i fjor og er nærmest umulig å erstatte. Har variert i oppkjøringen, og vi tror ikke Kjetil Rekdals lag klarer å forsvarer fjorårets bronse.

Sivert Heltne Nilsen og Brann var suverene i OBOS-ligaen i fjor. Sunnmørsposten tror oppturen fortsetter i år. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

5. plass, Brann: Er kanskje det laget som har imponert mest i treningskampene. Har også slått ut Haugesund og Sandefjord i cupen. Store forventninger i Bergen, men hva skjer når motgangen kommer?

Hvem skal score målene?

6. plass, Viking: Har endelig fått på plass en erstatter for Veton Berisha. Lars Jørgen Salvesen kan være rette mannen for Viking. Har et av det beste stopperparet i eliteserien, men laget varierer mye i prestasjonene.

7. plass, Sarpsborg 08: Har mistet Tobias Heintz siden i fjor, en spiller som scoret 15 mål. Nysigneringen Christopher Bonsu Baah virker spennende og kan fort bli en suksess i eliteserien.

Vi spår at Henrik Bjørdal og Vålerenga får det tøft i årets sesong. Foto: Annika Byrde / NTB

8. plass, Vålerenga: Har helt klart mye kvalitet i troppen. Så spørs det om Dag-Eilev Fagermo klarer å holde laget samlet, etter en turbulent vinter.

9. plass, AaFK: Har signert flere spennende spillere. Virker solide defensivt, men hvem skal score målene for AaFK i 2023?

10. plass, Odd: Avsluttet sterkt og havnet på 5. plass i fjor. Skal slite med å gjenta det med årets unge mannskap.

11. plass, Strømsgodset: Jørgen Isnes er klar for sin første trenerjobb i eliteserien. Godset har mistet spillere som Fred Friday, Kristoffer Tokstad og Johan Hove. De er stort sett erstattet med talenter med erfaring fra Obosligaen.

Rykker ned

12. plass, Stabæk: Lars Bohinens lag har imponert i vinter. Slo blant annet Molde ut av cupen. Har solgt Gift Orban, men fått inn solide offensive forsterkninger i Mushaga Bakenga og Kevin Kabran.

13. plass, Tromsø: Har mistet tre sentrale spillere i August Mikkelsen, Eric Kitolano og Warren Kamanzi. Har hentet noen spennende unge spillere som må slå til om 7.-plassen fra i fjor skal forsvares.

14. plass, Haugesund: Har ikke slått et eneste eliteserielag i oppkjøringen, og har solgt viktige Christos Zafeiris. Vi spår en tøff sesong og at Haugesund havner på kvalik.

15. plass, HamKam: Har mistet flere sentrale spillere siden i fjor, som Hasan Kurucay, Morten Bjørlo, Vetle Skjærvik. Vi tror ikke de som har kommet inn har samme kvalitet og at klubben rykker ned.

16. plass, Sandefjord: Reddet plassen med et nødskrik forrige sesong. Har mistet Mohamed Ofkir, som hadde 20 målpoeng i fjor. Får det tøft i årets sesong.