– Det var utrolig da vi feiret med fansen. De skapte en utrolig stemning. De var den 12. spilleren på banen. Det er ubeskrivelig. Det er vanskelig å beskrive denne følelsen. Jeg er veldig glad, sier Ungarn-spiller László Kleinheisler til VG om seansen to minutter på overtid av første omgang i Budapest lørdag ettermiddag.

I møtet med verdensmester Frankrike og alle superstjernene, føltes det som at Ferenc Puskás stadion skulle lette. De rundt 65.000 tilskuerne, minus et mindretall av franskmenn, brøt ut i et jubelbrøl som trolig mangler sidestykke på denne siden av pandemien.

Fehérvár-forsvareren Attila Fiola løp i bakrom, holdt unna Real Madrids Raphaël Varane og plasserte ballen utenfor rekkevidde for Tottenhams Hugo Lloris.

Så satte han fart mot cornerflagget, omringet av ekstatiske lagkamerater, hoppet over en sikkerhetssperring og hamret triumferende i arbeidsbordet til stadionspeakeren.

På tribunen mistet titusenvis av ungarere besinnelsen samtidig, bluss ble fyrt opp og plastkopper fra EMs ølsponsor danset i den 32 grader varme sommerluften.

– Vi ble overrasket i starten, for det var helt enormt med lyd. Det gjorde det vanskelig, men det var en glede å se så mange supportere igjen, vedgår Frankrike-spiller Corentin Tolisso.

EKSTASE: De ungarske spillerne feirer 1–0-målet til Attila Fiola på overtid i første omgang. Foto: Tibor Illyes / POOL / EPA POOL

– Det var en vanskelig kamp. Med så mange fans må vi innrømme at vi hadde mistet vanene våre foran fulle tribuner. Vi hørte ikke hverandre og det var supervarmt, sier stjernen Antoine Griezmann, som bremset litt av ungarernes folkefest med sitt 1–1-mål etter 66 minutter.

Også landslagssjef Didier Deschamps innrømmet etterpå at temperaturen, motstanderfansen og psykologien var en utfordring for Frankrike.

– Det preget oss mer enn dem, sier Deschamps.

Uansett er livet tilbake i Ungarn, som er blant de europeiske landene som har kommet lengst i vaksineringen. Budapest er mer eller mindre helt åpent.

Men mange liv har også gått tapt: Ungarn er det landet i Europa som har blitt hardest rammet av pandemien, med 310 døde per 100.000 innbyggere.

Det gjorde ikke øyeblikket på 1–0 mindre spesielt. Det eneste som manglet, var at landslagets kaptein og folkehelt Ádám Szalai ikke fikk være på banen da det skjedde, ettersom han måtte kaste inn håndkleet etter å ha sett svimmel ut på grunn av en hodesmell.

– De ga oss en i fleisen. De var veldig bra foran hjemmefansen. De forsvarte seg, ga fra seg lite rom, oppsummerer Didier Deschamps.

Mannskapet hans sørget for at det ungarske eventyret ikke varte evig. Til tross for en skuffende forestilling, slo Frankrike tilbake da keeper Hugo Lloris banket et utspill i motsatt ende.

Kylian Mbappé vant duellen med Ungarn-forsvaret, tok med seg ballen og slo inn. Via en ungarsk spiller landet kula hos Griezmann, som smalt den kontant i nettet. EM2016-toppscorerens niende mål i mesterskap for Frankrike.

I UNGARN: VGs fotballreporter Arilas Berg Ould-Saada. Foto: VG

Frankrike fortsatte å jage mot den blåkledde bortesvingen, men maktet aldri å score vinnermålet, til tross for at de kastet inn både Ousmane Dembélé (som senere ble byttet ut igjen), Olivier Giroud, Thomas Lemar og Corentin Tolisso.

– En middels Frankrike-forestilling. Ros til Ungarns laginnsats. Frankrike var heldige som kom tilbake, men var ikke en stor nok trussel, oppsummerer Frankrikes 1998-verdensmester Bixente Lizarazu på fransk TF1.

PS! Ungarn har denne uken vært preget av heftige protester mot regjeringens nye lov som forbyr promotering av homofili og kjønnskorrigerende kirurgi. Flere tusen demonstrerte i Budapest denne uken.