Markas tilrettelegger

Tenkt deg ut på ski i helgen? Det ligger mye arbeid bak.

Mil etter mil. Time etter time. Natt og dag.

Klokken er 7 en morgen i februar. Lars Erik Gulbrandsen er i full sving på Stryken i Nordmarka.

Løypebasen i Skiforeningen må ha føremeldingen klar senest kl. 8. I dag er det isete og hardt ute i løypene.

Før han starter, må han gjøre taktiske vurderinger. Lykkes han og er heldig med været, kan tusener gå i løypene før de er oppbrukt.

Langt unna herjer norske langrennsherrer i VM i Slovenia. En del av forklaringen er løypene i Marka. De bidrar til at Norge har en base av løpere andre land bare kan drømme om.

Gulbrandsen har ansvar for løyper på rundt 11 mil. Mange går fra Stryken til Kikutstua og inn til Oslo, men man kan også gå langt nordover.

Faktisk helt til Gjøvik.

Folk spør: «Hva gjør du egentlig om sommeren?» Men det er da det tyngste arbeidet skjer. Så fort våren kommer, starter jobben med å klargjøre terrenget for neste sesong.

Om vinteren kan det være lurt å vente med å frese løypene. – Jeg tar heller litt kjeft for å la løypene ligge i to dager hvis jeg da får gode løyper når det i helgen kommer 20 ganger så mange.

Gulbrandsen har turgåere i tankene når han lager løypene. «Racerne» klarer seg uansett. En gjeng byråkrater på jobbtur får en hyggelig overraskelse.

Han ser på seg selv som en perfeksjonist. I etterkant studerer han hvordan folk har brukt løypene, om de har stått i sporet hele veien.

Én kjører maskin, mens noen kjører scooter. Iblant stiller også frivillige opp. Bak løypene ligger et lagarbeid.

Ute i skogen ser han mye forskjellig. 50 år gamle menn i kondomdress kl. 3 på natten. Folk som febrilsk jakter sesongens første løyper. Og i fjor: En 92-åring som trente til et veteranrenn i Italia.

Klimaendringer truer, men det merkes ikke mest så langt nord i Marka. Lengre sør er det vanskeligere enn før.

Løypekjørerne møtes av blide ansikter. Én dag hadde noen brukt fingeren til å lage et stort hjerte i rimet på frontruten til løypemaskinen.

– Det aller beste med jobben er at du får vært utrolig mye ute. Og at vi tilrettelegger for friluftsliv og folkehelse. Det synes jeg er fint.

Markas tilrettelegger