(Aftenposten:) Se for deg at du bruker tusenvis av kroner på en fotballtur. Så, rett før kampen, finner du ut at billetten din ikke eksisterer.

Du har reist helt til England, og nå føles alt som en løgn.

Aftenposten kan nå avsløre at 68 fotballsupportere denne våren har kjøpt billetter som ikke finnes. Alle har anmeldt én og samme mann til politiet.

Det starter med fristende tilbud. Så kommer løftene. Og til slutt stillheten – og sinnet.

Selgeren etterforskes nå av politiet og er siktet for grovt bedrageri. Han er forelagt innholdet i denne artikkelen, men har valgt ikke å kommentere det.

Her er tekstmeldingene som viser hvordan han jobbet.

Tiltrekningskraften

Når man går opp de grå betongtrappene, hører man bare sangene. Lyden blir høyere og høyere.

Så ser man det: Fotballstjernene fra TV som trikser med ballen, forventningsfulle supportere, flaggene som vaier i vinden, det grønne gresset.

For fotballfans gir dét øyeblikket gåsehud. Anfield, Liverpools legendariske stadion, tiltrekker seg hundrevis av nordmenn til hver kamp.

De drar for å kjenne på den sitrende spenningen, se sine store helter, leve ut lidenskapen. Men for mange ender det i fortvilelse.

Den store kampen

Nils Kongsjorden er én av mange nordmenn som har forelsket seg i et engelsk fotball-lag.

Som guttunge dro han i kiosken og kjøpte bladet Sport i bilder. Der ble han fengslet av en staut fyr med lange krøller og et selvsikkert smil: Liverpool-helten Kevin Keegan.

Siden har laget i de røde draktene vært en stor lidenskap for regnskapsføreren fra Numedal. Og de to døtrene hans er også blitt store Liverpool-fans.

Dem er det mange av i Norge. Liverpools norske supporterklubb har flere medlemmer enn Arbeiderpartiet.

Som mange nordmenn reiser familien på fotballtur hvert år. Og denne vinteren ville de oppleve noe helt spesielt: Liverpool – Manchester United. Det er oppgjøret mellom Englands historiske giganter, anledningen der aller mest står på spill, når det brummer aller høyest fra Anfields tilskuerdyp.

Nils Kongsjorden brukte 8400 kroner på billetter han aldri fikk. Dermed måtte han kjøpe nye billetter til kampen.

Kampen om billettene

Men drømmen om de store kampene er Kongsjorden langt fra alene om.

Å komme inn på en engelsk fotballkamp, for ikke å snakke om en storkamp, er ikke som å kjøpe opera-billetter. Du får sjelden kjøpt billetter på det åpne markedet.

På Anfield slipper likevel 53.000 mennesker inn. Hvordan?

  • Omtrent halvparten har sesongkort. Men der kommer du ikke inn på venteliste engang.

  • Minst 10.000 av billettene havner hos klubbens medlemmer. Her er det mange om beinet.

  • Man kan også kjøpe såkalte hospitality-billetter, en slags Vip-variant. Men disse koster flere tusen kroner.

Etterspørselen etter de plassene som da fortsatt er tilgjengelige, blir enorm. I Norge er det flere reiseselskaper som tilbyr billetter eller pakker (billetter+hotell), men disse er dyre.

Dermed velger mange en siste utvei.

Kuppet

For nordmenn i hopetall tyr til den farefulle sjøen av billetthaier. Privatpersoner som skal ha betalt på forhånd, men lokker med gode priser. Dette spillet handler om tillit. Er mennesket i den andre enden til å stole på?

Flere supportermiljøer har også egne Facebook-sider for billettsalg. Scroller man på finn.no, finner man side opp og side ned med folk som selger og kjøper billetter.

Her leter folk etter kupp.

På Finn.no fant Nils Kongsjorden det helt store: En mann ved navn Espen Tråholt, som tilbød billetter til storkampen Liverpool – Manchester United. Han skulle ha 8400 kroner for fire billetter, en relativt god pris i denne sammenhengen.

Tråholt foreslo hvordan det skulle foregå:

Billettselgeren var merket som verifisert selger på finn.no. Alt så ut til å være i orden. Derfor overførte Kongsjorden beløpet, 6300 kroner.

Handelen var da i boks, og ukene gikk uten noe særlig kontakt. Kongsjorden ba mannen selge én av billettene videre, siden yngstedatteren skulle på konfirmantleir. Det lovet selgeren å ordne.

Så kom det første illevarslende tegnet, to dager før kampen.

Kongsjorden ble nok en gang lovet billettene. Men så oppdaget han et illevarslende innlegg på Facebook.

– Da gikk det kaldt nedover ryggen på meg, sier Kongsjorden.

For navnet i innlegget, Espen Tråholt, var mannen Kongsjorden hadde kjøpt billetter av. Dermed innså Liverpool-supporteren hva som hadde skjedd. Og snart skulle han skjønne omfanget av det hele.

For kjøper etter kjøper slo alarm. Politiet har nå mottatt 68 anmeldelser.

Tråholt gikk i skjul. Aftenposten har vært i kontakt med ham. Gjennom flere uker har han avvist våre forespørsler om å stille til intervju.

Vi har konfrontert ham med innholdet i denne saken skriftlig. I en tekstmelding har han svart at han ikke ønsker å forklare seg.

Pengene rant inn

Nils Kongsjorden var en av de første som fortalte sin historie til Aftenposten. Vi har sporet opp 15 av billettselgerens salg til norske fotballsupportere. Og sett dokumentasjon i form av skjermdumper av meldinger og betaling som underbygger det de forteller

Det dukker opp historier om familier som plutselig står uten kampbilletter, barn som får drømmene knust og store grupper med arbeidskolleger som blir rammet. Alle peker på samme mann.

Nå etterforskes Espen Tråholt av politiet. 68 personer har altså anmeldt ham.

I løpet av kort tid strømmet pengene inn på Tråholts konto. I den andre enden sto folk igjen med verdiløse bekreftelses-e-poster, falske løfter og ingen billett.

Tekstmeldinger viser hvordan Tråholt bygget tillit og kom med lovnader. Helt til han sendte én tydelig beskjed.

«Jeg kunne vært drittsekk»

Hjemme hos Sigve Tveit var det alltid fotball på TV i helgene. Liverpool sto høyt i kurs hjemme hos familien på Askøy.

Han ble fortryllet av hvordan Luis Suárez driblet forbi motspillere, hvordan Phillipe Coutinho klistret ballen i krysset.

I 2013 så han Liverpool på Anfield for første gang. For ham er øyeblikkene der han først ser utover stadion og så hører «You’ll Never Walk Alone», helt spesielle.

Vanligvis får han billetter gjennom én han kjenner. Men når han skulle på fotballtur med kjæresten, måtte han skaffe selv. Han la ut en ønskes kjøpt-annonse på finn.no.

Straks fikk han svar – fra Tråholt.

Tveit ba om å få ringe Tråholt. I samtalen oppga han referanser og garanterte at de skulle få billettene, ifølge Tveit. Først foreslår Tveit å betale halve beløpet først, så den siste halvdelen når billettene er mottatt.

Tveit gikk med på avtalen. Han overførte 5400 kroner, altså tre fjerdedeler av totalbeløpet.

Opprinnelig skulle Tveit og kjæresten ha med seg to venner, men de trakk seg. Tråholt lovet å selge disse to billettene videre og tilbakebetale beløpet til dem. Men så fikk Tveit en dårlig følelse for hele handelen.

Ni dager senere begynte Tveit å purre. Pengene hadde ikke kommet.

Tveit og gjengen venter fortsatt på pengene. Han og kjæresten mottok heller ikke billettene til kampen, som ble spilt 8. april. Tråholt har sluttet å svare.

– Hvordan opplever du det hele?

– Det føles dritt. Det er litt flaut, sier Tveit.

«Bedre å være forsiktig enn å bli lurt»

Men Tveit er altså langt fra alene om å føle seg lurt. Åtte av personene Aftenposten har snakket med, har fortalt at de har anmeldt eller skal anmelde forholdet.

For Kjetil F. Berge fra Sandefjord startet det hele med et ønske om å gjøre datteren glad. Hun skulle fylle 18 år, og han ønsket å ta henne med på Liverpool – Manchester United.

Tråholt kom på banen og tilbød ham en pakke med både kampbilletter og hotell. Men Berge var på vakt. Han søkte grundig på mannens navn på Google, men fant ikke noe mistenkelig.

Og Tråholt virket pålitelig. Straks Berge skrev noe, så han boblene som indikerte at selgeren var i ferd med å svare.

Berge ba også om både bilder av tidligere kampbilletter og en bekreftelses-e-post på kjøpet.

Berge overførte til slutt 9200 kroner til Tråholt. De neste ukene fortsatte han å sende meldinger til ham. Men noe skurret.

Noen dager før kamp tok han kontakt igjen.

Men Berge mottok aldri noe. Han gikk lei og krevde til slutt pengene tilbake. Tråholt lovet å overføre, men gjorde det aldri.

Berge forteller at han flere ganger i chatten ga uttrykk for at opplevelsen var viktig for datteren.

– Han skrev «bedre å være sikker enn å bli lurt». Hva tenker du om det?

– Det gjør meg skikkelig forbannet. Ikke på mine vegne, men på grunn av unger og familier som skal på kamp, så kommer noen og stjeler pengene og opplevelsen.

Kjetil F. Berge og datteren Julie fikk ikke billettene de hadde betalt for. De klarte likevel å fikse billetter i siste liten, men det ble en dyr helg. Foto: PRIVAT

«Beklager»

En 21-åring, som ikke ønsker å stå frem med navn, skulle se favorittlaget Arsenal spille mot Chelsea i slutten av april. En mann tilbød billetter til 9000 kroner totalt. 21-åringen tok sine forholdsregler.

– Han var verifisert med bank-ID på finn.no. Det står at det skal gjøre handelen trygg. I tillegg søkte jeg opp navnet hans. Han satt i styret i et idrettslag for utviklingshemmede. Han virket som en redelig fyr, forteller 21-åringen.

21-åringen og faren brukte 20.000 kroner totalt på fotballturen, hvorav 9000 gikk til billettselgeren. Så ga Tråholt beskjed om at han ikke hadde klart å ordne billetter. 21-åringen føler seg lurt.

– Jeg føler meg jævlig dum, sier han.

Han sitter samtidig igjen med et stort spørsmål: Hvorfor er ikke Tråholt blitt stoppet? Folk har nemlig advart mot ham i fem år.

Kjøpte billetter i 2018

Bjørn Christensen og fire kompiser dro til Liverpool for å se kamp i 2018. Men de fikk aldri billettene de ble lovet.

Selgerens navn? Espen Tråholt.

I motsetning til de nyere tilfellene Aftenposten har avdekket, fikk Christensen pengene tilbake fra Tråholt. Gjengen måtte likevel se kampen på TV i Liverpool.

– Det var ganske kjipt. Men det hadde vært enda mer alvorlig om jeg hadde hatt med barna, forteller Christensen.

I etterkant har Christensen frarådet å handle med Espen Tråholt. Det er han ikke alene om.

Tråholt er blant selgerne som er blitt advart mot i Facebook-fora tilknyttet Liverpool-miljøet de siste årene. Ivrige billettkjøpere ble bedt om å holde seg unna ham.

Fra én Facebook-gruppe ble han utestengt i 2018. Administratorene mente han ikke var til å stole på.

Det har imidlertid vært delte meninger om Tråholt opp gjennom årene. Noen har advart. Andre har delt gode erfaringer.

Foto: Skjermdump, Facebook

Politiet henla sak

Aftenposten har snakket med flere personer som har mottatt billetter fra Tråholt tidligere. Nå føler imidlertid mange seg lurt, og politiet er på saken.

Det er ikke første gang han er i politiets søkelys, bekrefter politiadvokat Lene Risten i Oslo politidistrikt.

– Politiet har også tidligere mottatt anmeldelser på siktede som gjelder liknende forhold. Disse forholdene er henlagt av ulike grunner, og sakene er avsluttet, skriver Risten i en e-post til Aftenposten.

Hun bekrefter at det var snakk om to anmeldelser, som begge kom i 2018.

Utsettelsene

Én person Aftenposten har snakket med, fikk billetter som avtalt fra Tråholt to ganger. Han anbefalte derfor andre å kjøpe fra selgeren.

Denne våren fikk imidlertid verken mannen eller hans bekjente billettene de betalte for.

Politiet har ringt rundt til rammede og fortalt at det ikke er noen vits i å reise til England. Fordi billettene de kjøpte fra Tråholt, ikke eksisterer.

Liverpool – Manchester United 5. mars og Liverpool – Tottenham 30. april var to av kampene der han tilbød billetter.

I alle meldingsutvekslingene Aftenposten har fått tilsendt, ber Tråholt om betaling på forhånd. Beskjeden er at billettene skal komme noen dager før kamp.

I tilfellet under utsatte og utsatte Tråholt. Han skyldte på at en kontakt av ham somlet.

Sinnet

I syv av de 15 tilfellene har håpet om å få billetter vart helt inn mot kampdag. Så innser kundene at billettene ikke kommer.

I seks av tilfellene lover Tråholt å betale pengene tilbake. Så blir det stille. Til slutt kommer det bare en lang tekstmelding.

Vil ikke kommentere

En identisk melding ble sendt til fem av personene Aftenposten har vært i kontakt med. Da kravene om penger kom, viste Tråholt bare til politiet.

Aftenposten har videreformidlet anklagene til Tråholt: At han beskyldes for å selge kampbilletter uten å levere dem. Vi har også konfrontert ham med at mange føler seg lurt. Det har han ikke ønsket å kommentere.

Politiets svar

Gjennom samtaler med 15 forskjellige kjøpere har Aftenposten kunnet dokumentere salg av billetter for over 200.000 kroner. Men i realiteten er summen mye høyere, siden 68 personer har anmeldt.

Tråholt har vært inne til avhør hos politiet.

– Han er siktet for grovt bedrageri, forteller politiadvokat Risten.

– Det er flere anmeldelser. Isolert sett vil forholdene nok ikke anses for å være grove, men det er lagt vekt på en helhetsvurdering hvor det totale beløpet har vært avgjørende, forklarer hun.

Hun vil ikke røpe det totale beløpet Tråholt har solgt billetter for, av hensyn til etterforskningen.