Søndag 3. mars går det tradisjonsrike rennet Vasaloppet av stabelen, og løpet feirer i år den 100. utgaven.

Etter planen befinner Maximilian Von Bie seg på startstreken.

Han har aldri gått løpet før, men er blitt invitert av Petter Skinstad og Team Coop Madshus.

I ryggsekken har han med seg en to uker gammel seier i det 42 kilometer lange rennet Tromsø Skimarathon.

Klar

Folkebladet snakker med han onsdag, når han er på vei til Kvaløya, for å legge ned en av de siste øktene før han reiser til Sverige. På programmet står en rolig langtur, sammen med Team Ragde Charge-løperen Torgeir Sulen Hovland.

– Du er klar for helga?

– Ja, det blir noe helt nytt, så jeg gleder meg. Jeg vet ikke helt hva jeg går til, det nærmeste jeg har gått et slikt løp er Reistadløpet og Summit 2 Senja. Jeg har aldri staket ni mil før, men jeg har spisset treninga inn mot det vi skal gjøre i helga, sier han.

Han forteller at han kom i dialog med Petter Skinstad tidlig i vinter om å gå løpet, og at han da fikk tilbud om å gå på langløpslaget deres, Team Coop Madshus. Da han sendte ei melding for en måneds tid siden for å høre om tilbudet stod ved lag, og fikk et ja, booket han billetter.

– Det startet litt som et tullemål, men så har det blitt mer og mer en realitet. Det blir artig å prøve seg, konstaterer han.

INVITERTE BIE: Petter Skinstad inviterte Bie til Team Coop til Vasaloppet. Det gjør at Bie kan starte fremst sammen med eliteløperne. Foto: Mathias Brobakk Nordgård

Travelt liv

På tross av at han lar lagt opp, eller i hvert fall trappet ned skisatsingen, trener han gode mengder ennå.

– Du har lagt ned mange treningstimer det siste året?

– Ja, det ble vel 710 timer med trening i fjor, sier han.

Det er ikke langt unna det mange toppløpere ligger på i antall treningstimer i året, og det gjerne uten å ha jobb eller studiet på siden. Det har Bie, som er på sisteåret på paramedisin, har en stilling på NTG, jobber som tilkallingsvikar på barnevernsbolig og jobber for skimerket Atomic.

– Man må være disiplinert og legge opp dagen godt for å få det til å gå rundt. Av og til må man også prioritere litt hardt. Men jeg trives med det, så lenge jeg får nok søvn og får koblet av, sier han.

Skitester i NM

Under helgas NM på Beitostølen jobbet han som skitester for Atomic. Han vurderte å gå sprinten, men dagene som skitester ble litt for lange til at han hadde nok overskudd. NM del 2 på Lillehammer i slutten av mars kan det imidlertid bli noe av.

– Kanskje går jeg teamsprinten, i så fall sammen med Erik Nicolaisen (Senja Ski, journ.anm.), og muligens blir det også til at jeg går 10 kilometer klassisk. Vi får se.

VASALOPPET: Slik ser det ut når løperne legger ut fra start i Vasaloppet. Bildet er fra fjorårets løp. Foto: Ulf Palm / AP

Brutal bakke

Men først er det Vasaloppet som står for tur. På spørsmål om han tror løpet passer han bra, svarer han:

– Jeg har blitt en seiging med årene, så jeg tror det skal passe meg bra. Ni mil er langt, men det er ikke full spiker hele veien. Jeg er redd for at det kan bikke litt nedover for meg etter fem-seks mil, for noen av guttene i feltet har litt mer trøkk enn meg, men jeg må bare være flink å spise underveis i løpet og være konservativ med bruk av kreftene i starten. Man må ikke la seg rive for mye med, samtidig må man gå hardt nok til å henge med i feltet. Løpet starter med en brutal bakke, og der må man være med, så får man heller komme seg litt til hektene etter den, sier han.

Han forteller at han drar østover på fredag for å gå igjennom starten og få testet utstyr.

– Er dette starten på en langløpssatsing?

– Går løpet veldig bra, gir det sikkert mersmak til å gå mer. Men jeg må se an den framtidige jobbsituasjonen. Langløp krever tid og penger, så det spiller også inn. Skirenn blir jeg uansett å gå videre, så får jeg se om det blir som mosjonist eller som aktiv løper.

Om løpet på søndag oppfordrer han:

– Gjerne skru på NRK og følg med.