Er det uheldig for fotballen på Sunnmøre at toppklubbene ikke samarbeider bedre? Si din mening i kommentarfeltet!

I februar 2009 gikk Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball ut til norske toppklubber og lokket med det de kalte utviklingsmidler.

Målet var å «stimulere til utvikling» av unge fotballspillere. Og: «Toppklubbene oppfordres til å samarbeide med breddeklubber og krets», understreket sportssjef i Norsk Toppfotball, Jo Bergsvand.

Fikk 800.000 kroner

AaFK innledet samarbeid med Sunnmøre Fotballkrets, Herd og Hødd. Til slutt fikk de godkjent tre søknader, to prosjekter skulle gjennomføres i samarbeid med Hødd, ett i samarbeid med Herd.

Målet var at de tre prosjektene skulle styrke utviklingen av unge, lokale spillere gjennom både spiller-, trener- og klubbutvikling.

I mars fikk AaFK bekreftelsen: Norsk Toppfotball betalte ut småpene 450.000 kroner til spillerutvikling. Senere samme året fikk klubben en ny utbetaling, etter det Sunnmørsposten forstår ble det til sammen utbetalt rundt 800.000 kroner i 2009.

Provosert

Og der stoppet pengestrømmen. Hødd og Herd fikk aldri penger til spillerutvikling. Og til tross for at penger ble utbetalt, ble prosjektene aldri gjennomført etter beskrivelsene i søknadene. Det får Sunnmørsposten bekreftet i ledelsen i Hødd og Herd.

Leder i Hødds fotballstyre, Bård Dalen, er sint og skuffet.

– Vi stiller spørsmål ved om disse pengene gikk til det de skulle, sier Dalen. Hødd jobbet lenge med saken, men AaFK stod på sitt.

– AaFK tolket det slik at dette var midler de selv kunne disponere, forteller Dalen.

Herd-prosjekt skrinlagt

Daglig leder i Herd, Eirik Hoseth, bekrefter at prosjektet Fair Play-skolen, som skulle gjennomføres i fellesskap mellom AaFK og Herd, aldri ble gjennomført.

– Det ble i alle fall ikke gjennomført i regi av Herd. Og jeg synes synd på de unge, lovende guttene som ikke fikk gjennomført ekstra treninger, slik det ble lagt opp til i søknaden, sier Hoseth. Som er overrasket over at midlene aldri kom.

– I alle fall i forhold til det jeg ble forespeilet av Reidar Vågnes. Jeg forstod det slik på han at dersom vi fikk midler så skulle prosjektet gjennomføres, sier Hoseth.

Feil bruk av penger

Karl Alsaker, tidligere spillerutvikler i fotballkretsen, var med i gruppa som utarbeidet søknadene. Gruppa bestod ellers av de AaFK-ansatte Reidar Vågnes, Arnfinn Ingjerd og Geir Hansen.

Alsaker uttrykker skuffelse og irritasjon over det som skjedde etter at pengene ble overført til AaFK.

– Alle var innforstått med at pengene skulle brukes til spillerutvikling i et samarbeid mellom toppklubb, krets og breddeklubb. Dersom pengene er blitt brukt til spillerutvikling internt i AaFK så er det ikke spillerutvikling i samarbeid med krets og breddeklubber, slik søknadene la opp til, sier han.

Ikke for seint å snu

Alsaker mener det fortsatt ikke er for seint å snu.

– AaFK har fortsatt anledning til å stille åpent prosjektmidler for breddeklubbene og tilgodese midler til samarbeidstiltak mellom AaFK og breddeklubbene, mener Karl Alsaker.

Henrik Hoff: – Dette er våre penger

Er det uheldig for fotballen på Sunnmøre at toppklubbene ikke samarbeider bedre? Si din mening i kommentarfeltet!