Emblem IL gjør et viktig arbeid for at ikke bare deres egne medlemmer skal få trene i lysløypa, men også legge til rette for at allmennheten skal få tilgang på gode langrennsløyper når det er snøforhold i Ålesunds beste skiområde.

– Hver høst har vi dugnad der vi utbedrer traseen, men etter 15 års bruk er både terreng- og veidelen preget av å ligge i et fuktig område. Masser vaskes ut, stikkrenner, stein og røtter kommer opp i dagen. I tillegg er traseen jevnt over dårlig. Og ikke minst kan de dårlige grunnforholdene skade vår kostbare tråkkemaskin, sier Elin Nerem i Emblem IL.

Hun er medlem av ei prosjektgruppe som jobber for å rehabilitere lysløypetraseen.

– Dette er den eneste lysløypa som finnes mellom Skodje og Fjellsetra, påpeker Nerem.

Det er mange turgåere som også benytter seg av lysløypa på vinterstid.

Og som ikke minst benytter seg av de flotte løypene som Emblem IL sørger for å kjøre opp på Emblemsfjellet, et fantastisk område å bolte seg på for alle som er glade i gå på ski.

Solid rekruttering

Sjøl har Emblem IL en meget aktiv langrennsgruppe med god rekruttering. Faktisk stiller klubben med eget lag under ski-NM på Vang ved Hamar søndag. Der skal juniortrioen Åsmund Ertesvåg Jakobsen, Ludvig Vartdal og Håkon Bakke Kjerstad prøve seg mot noen av verdens beste langrennsløpere. Laget med gjennomsnittsalder på 17 år, er trolig det yngste som stiller i senior-NM.

Også i de yngre årsklasser har Emblem IL mange aktive, blant annet deltok 27 barn under første renn i Emblemscupen første torsdag i det nye året.

Klubben har trening hver tirsdag. Treninga er både lekbasert og med teknikkøvelser. De har tre trenere men får også hjelp av foreldre som følger barna sine. Det er også fine muligheter for at foreldre kan ta seg en skitur sjøl, mens barna trener. Avhengig av hvor mange barn som er på trening og variasjoner i alder og ferdigheter, deles de aktive inn i grupper i deler av treninga.

VIKTIG JOBB Løypene på Emblemsfjellet, både i lysløypetraseen og på fjellet (bildet) blir oppkjørte på dugnad av Emblem Idrettslag, løyper som også kommer allmennheten til gode. Nå jobber idrettslaget med å forbedre grunnforholdene i lysløypetraseen.ARKIVFOTO Foto: AndrÈ Pedersen

Kostnad på 1,6 millioner

Utbedringen av grunnforholdene koster penger.

– Prisen på vårt prosjekt ligger på 1,6 millioner kroner. Vi får 50 prosent i tippemidler, men er avhengig av å skaffe til veie 600.000 kroner. Sparebanken Møre har sponset oss med 300.000 kroner, Tafjord med 50.000. Det er vi veldig glade for, men fortsatt mangler vi 240.000 kroner. Tilskuddet av tippemidler blir redusert tilsvarende det vi ikke makter å få inn, sier Elin Nerem. Emblem IL vil i de nærmeste ukene sende ut brev til private bedrifter hvor de ber om støtte til sitt prosjekt.

– Vårt tiltak kommer et bredt lag av befolkningen til gode, sier Nerem.

Foruten lysløypa og andre løyper som kjøres opp har også idrettslaget tilrettelagt et skileikområde med god belysning.

– Er det ikke økonomisk støtte å få fra Ålesund kommune?

– Kommunen gir tilskudd til drivstoff på tråkkemaskinen og betaler strømregningen for lysene, men kjøringa av løypene er basert på dugnad. Hver høst har vi i tillegg dugnad for å utbedre traseen, sier Elin Nerem.

Hun retter en takk til grunneiere i området som Emblem IL har en langvarig avtale med. Avtalen ble inngått 1. januar 2001 og varer til 31. desember 2040.

– Grunneierne har alltid vært positive, vektlegger Elin Nerem.

Elin Nerem er med i prosjektgruppa for utbedring av løysløpa. Foto: privat