Det bekrefter assisterende generalsekretær Kristoffer Holm i Norges ishockeyforbund.

– Vi har kjennskap til saken. Vi avventer, men er i dialog med utøveren vår og er ikke bekymret med hensyn til hans deltagelse i OL-kvalifiseringen, hevder Kristoffer Holm.

«Utøveren vår» er Mats Zuccarello, som er Norges eneste spiller i NHL – verdens beste ishockeyliga.

Han sa allerede tidligere i sommer fra til sin klubbledelse i Minnesota Wild at han ville spille Norges kvalifiseringskamper til Beijing-OL mot Sør-Korea, Slovenia og Danmark i Jordal Amfi 26. til 29. august – og fikk umiddelbart «ja».

Nå er det imidlertid, ifølge amerikanske og kanadiske medier, oppstått en konflikt mellom privat eide NHL og spillerorganisasjonen NHLPA på den ene siden, og Det internasjonale ishockeyforbundet IIHF på den andre siden.

Spillerorganisasjonen NHLPA «anbefaler sterkt» sine spillere – inkludert Mats Zuccarello – ikke å spille OL-kvalifiseringskamper for sine hjemland i slutten av august.

Årsaken er NHLPA ikke vil betale en ekstra covid-19-forsikring for sine spillere som følge av at NHL-klubbenes eiere har gitt beskjed om at de ikke vil betale dem lønn – hvis de må stå over NHL-kamper etter eventuelt å ha pådratt seg coronasykdom i forbindelse med OL-kvalifiseringskampene.

Den forsikringen vil heller ikke Det internasjonale ishockeyforbundet betale.

Partene krangler om regningen, eller forsikringspremien, som respektive nasjonale forbund til slutt må betale. I Zuccarellos tilfelle, Norges ishockeyforbund - som allerede betaler en ekstra skadeforsikring for ham.

Assisterende generalsekretær Kristoffer Holm i Norges ishockeyforbundet mener at de vil få til «en løsning» med Mats Zuccarello uavhengig av hvordan forsikringskrangelen mellom NHL/NHLPA og Det internasjonale ishockeyforbundet skulle ende.

Danmark antas å bli hockeyguttas vanskeligste hinder på veien mot sin fjerde OL-deltagelse på rad. Danskene har fem NHL-spillere i sitt lag til OL-kvalifiseringen. Slovenia har en, Los Angeles Kings’ kaptein Anže Kopitar (33).

Mats Zuccarellos østerrikske lagkamerat Marco Rossi, som fikk hjerteproblemer etter coronasykdom, skal også være innstilt på å spille for sitt hjemland i OL-kvalifiseringskampene mot Polen, Hviterussland og Slovakia i Bratislava. Mats Zuccarello opplyste til VG i sommer at han er fullvaksinert. 85 prosent av alle NHL-spillerne (32 lag) skal være vaksinert.

PS! Norges backveteran Alexander Bonsaksen (34) blir ikke spilleklar til OL-kvalifiseringskampene neste uke. Finland-proffen gjennomgikk en hofteoperasjon i mars. Mathias Emilio Pettersen (21) er også uaktuell. Han har siden slutten av juli trent med sin NHL-klubb Calgary Flames i Canada.