Hvis industrifremstilte karbonadekaker var som mors hjemmelagdekarbonader; laget av ren karbonadedeig, ville karbonadekaker værtbåde magert, proteinrikt og ikke altfor kaloririkt. Menbutikkfremstilte karbonadekaker består slett ikke bare av rentkjøtt. En del av dem inneholder relativt lite kjøtt og myesalt.

Greit med litt rødt kjøtt

I følge helsemyndighetene bør vi holde inntaket av rødt kjøtt,som jo produkter laget av kjøttdeig og karbonadedeig er, under 500g per uke. Dette tilsvarer 700 gram ferdig tilberedt kjøtt. Grunnentil at vi ikke skal spise for mye rødt kjøtt, er at visse studiertyder på at et høyt inntak av rødt kjøtt kan øker risikoen forkreft. Men, det er ikke dermed sagt at vi bør holde oss helt unnarødt kjøtt. Rødt kjøtt er nemlig en av våre beste kilder til jern,et næringsstoff som mange, særlig kvinner, får i seg for liteav.

Skal du tenke sunnhet, bør du gå for kjøttprodukter sominneholder så mye rent kjøtt som mulig. Enten rene fileter avkjøtt, eller farseprodukter som karbonadekaker og kjøttkaker sominneholder en høy andel kjøtt og en lav andel fett og salt.

Sjekk saltinnholdet

Det er stor fokus på salt for tiden, noe som er vel og braettersom mange får i seg langt mer salt enn anbefalt. "Ferdigmat"er en av saltverstingene, for eksempel produkter som fiskekaker,kjøttboller og kjøttkaker. Står du i butikken og har valget mellomto typer kjøttkaker, bør du velge den som inneholder minst salt ogfett. Men, hvordan skal du vite om en matvare inneholder mye salteller ikke? En grei regel å forholde seg til er at matvarer sominneholder 1,25 gram salt eller mer per 100 gram regnes det som myesalt. Dette tilsvarer 0,5 gram Natrium eller mer.

Les mer om saltog omregning fra salt til natrium.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på karbonadekakenes innhold avprotein, fett, karbohydrater, salt og prosentandel kjøtt. Mye fett,salt og karbohydrater har trukket ned, mens mye protein og kjøtthar trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at detbeste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3. Et produktsom får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis fåsamme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Biffkarbonader

Mest kjøtt og minst salt av alle.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Skikkelige Elgkarbonader

Bra med protein, greit med kjøtt og fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 5

Elgkarbonader

lite fett, , greit med protein og salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Karbonader av kalkun og kylling

Bra med kjøtt, ikke for mye fett.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Skikkelige Karbonader

Greit med kjøtt og protein.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Karbonader

Bra med kjøtt,greit med salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Våre Beste Biffkarbonader

Bra med kjøtt, greit med protein, men mer fett enn en del av deandre.

Les hele testen

TERNINGKAST 4

Karbonadekaker

Middels innhold av kjøtt og salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Ferdigstekte karbonader

Middels innhold av kjøtt og salt.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Karbonader, håndstekte grove

Lite kjøtt i forhold til de andre.

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Karbonader

Relativt mye salt

Les hele testen

TERNINGKAST 3

Karbonader med bacon

Mye salt! Greit med kjøtt.

Les hele testen

TERNINGKAST 3