Stian Walgermo ruver ikke i landskapet når du møter han på gata og du reflekterer ikke over at den 174 cm høye karen kan være landets tredje sterkeste mann.

Men når den drøye 100 kilo tunge og veltrente 26-åringen (blir 27 år om et par uker) avslører de personlige rekorder som styrkeløfter blir vi imponert.For i øvelsene benkpress, knebøy og markløft har han fått opp ett tonn (!) sammenlagt, nærmere bestemt 1017,5 kilo.

Dette er en utrolig prestasjon av en såpass ung utøver i en kraftidrett som styrkeløft der det tar mange år å bygge opp muskelmasse og kraft. En del utøvere blir utålmodige og tar snarveien om dopingpreparater.

– Dessverre er det noen som jukser, men jeg er glad for alle som blir tatt. Få dem bort fra miljøet, sier Walgermo.

Som sjøl er glad for hver eneste test han må ta når Antidoping Norge kommer på besøk.

– I Norge er det ikke en aktiv topputøver tatt siden midt på 1990-tallet. Det tas riktignok et par styrkeløftere hvert år, men dette er mosjonister som ikke tar dette seriøst, sier Walgermo.

Nylig mistet han også en av sine hardeste internasjonale konkurrenter.

– Russeren Yuri Belkin (25) ble tatt i mai og er utestengt for fire år framover. Som andre dopingtatte russerne meldte han seg over i et annet forbund som driver styrkeløft. Men dette anser vi som et «tulleforbund» og de får ikke delta med utøvere på EM og VM, sier Walgermo.

Gull

Sjøl nådde han sin foreløpige karrieretopp 8. mai i år. Under europamesterskapet i den tyske byen Chemnitz overrasket Walgermo både seg sjøl om konkurrentene en smule med å ta steget på toppen av seierspallen sammenlagt.

– Jeg tok gull med 1017,5 kg, den samme summen fikk ukraineren Semenko. Men jeg var 80 gram lettere enn ham ved innveiing. Nå følte jeg meg svært sterk denne dagen. Og tror jeg kunne løftet enda litt mer om det hadde vært nødvendig, sier en styrkeløfter med sjølstillit.

Han er bosatt i Trondheim der han jobber som dataingeniør for firmaet Sticos. Stian bor sammen med Kristina Andersen fra Kristiansund.

– Vi traff hverandre i styrkeløftmiljøet og hun er både norsk og nordisk mester i klasse minus 84 kilo, sier Stian om sin samboer. Som i likhet med ham sjøl vil bli best i verden.

- Kan ta bronse eller sølv

– Det vil trolig ta noen år før jeg kan ta det endelige steget opp som verdensmester, sjøl om Belkin er borte fra miljøet. Under årets verdensmesterskap i Luxembourgh kan det bli sølv eller bronse, sier karen som begynte sin karriere i kjelleren til baker Tor Larsen på Sjøholt.

Vi møtte Stian i disse lokalene onsdag der flere gode løftere har svettet og trent hardt i en årrekke.

– Vi er glade for å kunne trene her sjøl om det langt er fra noen luksus. Nå har Gro Berit Stavheim tilbud familiens garasje som treningsplass fra høsten av siden vi skal ut av Larsens kjellerleilighet, sier Walgermo.

Han er glad for at Sjøholt AK fortsatt har aktivitet, men håper på større bredde.

– Gro Berit tok EM-gull for veteraner og hennes sønner Aksel og Isak satser også i samme klubb. Det hadde også vært hyggelig om vi fikk fram flere klubber på Sunnmøre. Et miljø er på trappene i Ulsteinvik og Ålesund burde hatt en klubb. Jeg bidrar gjerne med mine kunnskaper om noen vil ha hjelp, sier 26-åringen.

Som med sin EM-tittel vil kvalifisere seg til økonomisk støtte fra Olympiatoppen i 2016.

– På sikt håper jeg sjølsagt at styrkeløft kan bli en OL-gren. Representanter fra IOC (den internasjonale olympiske komité) har nylig vært på et større styrkeløftsstevne og de ble imponert over arrangementet, sier Walgermo videre.

Lang karriere igjen

– Hvor lenge kan du være i verdenstoppen?

– Holder jeg meg skadefri så kan jeg være aktiv i 10–12 år til. Det tar tid å bygge seg opp, og jeg er villig til å satse det som kreves for å sette verdensrekorder og bli verdensmester. Det er ikke umulig at jeg om noen år bygger opp mer muskler til vektklassen minus 120 kg, avslører den nybakte europamesteren.