Fähndrich knakk helt sammen i pressesonen etter rennet. I flere uker har hun og Dahlqvist kjempet en intens kamp om å vinne sprintcupen sammenlagt, men sveitseren tapte med knappest mulig margin.

– Det er veldig skuffende. Det var så nærme. Det har jo vært en stor drøm å vinne dette, sier Fähndrich til VG.

For på en dag der Kristine Stavås Skistad vant sprinten, Jonna Sundling og Tiril Udnes Weng utgjorde resten av pallen, sikret Dahlqvist en helt avgjørende fjerdeplass i den siste verdenscupsprinten for sesongen.

Noe som gir svensken 944 poeng totalt og dermed seier i sprintcupen. Bare syv fattige poeng bak følger Fähndrich på en andreplass.

JUBLET FOR SPRINTCUP-SEIER: Maja Dahlqvist, her på podiet under verdenscupavslutningen i Lahti, Finland, på lørdag. Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Men det skjedde ikke uten stor dramatikk og en spesielt omdiskutert situasjon.

I kvartfinalen knekte Dahlqvist staven. Inn på oppløpet lå hun som nummer tre. Det er en plassering som ikke hadde sendt henne videre til semifinalen.

Men lagvenninne Moa Ilar visste råd. Ilar bremset nemlig opp på oppløpet og lot Dahlqvist ta andreplassen som sendte henne videre.

Juryen diskvalifiserte Ilar for manøveren med begrunnelsen «usportslig opptreden».

– Manipulering

Blant verdens beste sprintere og eksperter var det delte meninger om svenskenes samarbeid for å vinne sprintcupen sammenlagt.

– Jeg synes det er litt spesielt at man gjør det. Men jeg skjønner det jo. Og jeg skjønner Fähndrich synes det er kjipt, sier Ane Appelkvist Stenseth til VG.

– Er det usportslig selv om det er lov?

– Jeg synes det er litt usportslig, det er det jo. Det hadde ikke skjedd hvis det ikke hadde vært et heat der det er noen du er på lag med. Men Dahlqvist er en verdig vinner av sprintcupen.

Viaplay-ekspert Martin Johnsrud Sundby sier at han «ikke er så superfan av dette».

– Strekker man det langt, så er dette manipulering av resultatene. Jeg må innrømme at jeg synes det ser litt merkelig ut. Det er en ekstrem lojalitet. Jeg kan ikke huske å ha sett noe slikt i langrenn tidligere.

Nadine Fähndrich må trøstes etter at sammenlagtseieren i sprintcupen røk i Lahti-sprinten lørdag. Takket være en taktisk vri fra svenskene. Foto: Mikal Aaserud

Ilar selv tok ingen selvkritikk. I samtale med VG så følte hun at valget var helt riktig.

– Det føltes som et soleklart valg. De får mene hva de vil, men vi gjør alt for hverandre.

– Det er ikke usportslig?

– Vi er på samme lag, og det er meg det rammer. Vi gjør alt for hverandre, sier Moa Ilar.

– Det kan jo være at kreftene tok slutt, det vet ingen, sier Ilar med et glimt i øyet.

– Jeg tvang ingen

Dahlqvist sier til Viaplay at «hun skal få en stor prosent av den bonusen jeg får i dag».

– Det som Moa gjør, er til å gråte av, sier Maja Dahlqvist til VG.

– Er det usportslig?

– Hadde jeg ikke brutt staven, så hadde jeg klart det. Men jeg har verdens beste lag med meg. Det blir åpenbart i dag. Det var de selv som ville det. Jeg tvang ingen til å hjelpe meg.

– Hva tenker du om Fähndrichs tårer?

– Jeg forstår at hun er skuffet. Og jeg tror at hun forstår at det hjelper å ha et lag rundt seg som meg.

Nadine Fähndrich ble bare nummer fem i sin semifinale, mens Maja Dahlqvist kom til finalen.

Der var hun sjanseløs mot Kristine Stavås Skistad og Jonna Sundling, og ble også slått av Tiril Udnes Weng. Men hun visste at 4. plass også var godt nok for å vinne sprintcupen sammenlagt.

– Er det usportslig av svenskene?

– Det er vanskelig å si. De er et lag, og de hjelper hverandre.