Les Viking-ledelsens svar lenger ned i artikkelen!

I kjølvannet av fotball-VM for kvinner har utviklingen av norsk damefotball blitt satt på dagsordenen.

Tidligere Viking-spiller Egil Østenstad er trener for Vikings damelag i 2. divisjon. Forrige uke la han ut et offentlig Facebook-innlegg hvor han blant annet skriver at han synes det er synd at toppklubbene på herresiden i Norge «ser ingen eller begrensede muligheter ved å inkludere kvinnene i sin satsing».

«Jeg tror tiden vil vise at det er mest synd for dem selv», skriver han.

Overfor Aftenbladet ønsker ikke Østenstad kommentere innlegget ytterligere. Han er imidlertid ikke alene om tankene, og får støtte av Aps ordførerkandidat i Stavanger, Kari Nessa Nordtun.

Opplever forskjeller

Forrige uke besøkte hun Vikings unge damelag da de forberedte seg til Dana Cup. Da fikk hun høre at flere av dem langt fra føler seg likestilt med guttene.

– Vi måtte flytte toppkampen vår mot Fyllingsdalen til treningsbanen fordi rekruttlaget til Viking hadde kamp på stadion samme dag, sier Oda Bergjord (19) til Aftenbladet.

Sofie Haaland (18), Nora Heggheim (17) og Jenni Heng Walaunet (17) drar fram flere eksempler:

– Guttene får tilgang til gratis fysioterapi, mens vi betaler for det. De reiser gratis med fly når vi betaler for buss, de får mye mer utstyr og sjansen til å delta på nasjonale turneringer, sier jentene, som også peker på at guttene kan se fram til en profesjonell framtid om de skulle komme på A-laget, der jentene fortsatt må kombinere med jobb og skole.

Jenni Heng Walaunet (17), Oda Bergjord (19), Nora Heggheim (17), Sofie Haaland (18) og de andre Viking-jentene fikk besøk av Kari Nessa Nordtun på trening. Foto: Jan Inge Haga

Slik Viking driver i dag, går de største guttetalentene fra Viking FK inn under Vikings aksjeselskap Viking Fotball AS etter at de har fylt 16 år.

Men aksjeselskapet opererer kun rundt menn, og jentene blir derfor værende i Viking FK. Det gjør at de ikke får samme rammebetingelser som guttene.

Damelaget får riktignok spille og trene på SR-Bank Arena, men dette er fordi kommunen har kjøpt treningstid av Viking og har fordelt denne til lokale lag – deriblant Viking-damene.

Ønsker å starte debatten

Nessa Nordtun understreker at Viking driver aldersbestemt jentefotball svært godt takket være ildsjeler, men mener aksjonærene som driver toppsatsingen for herrene, snarest også bør innlemme kvinnene.

– Vi ser utviklingen i utlandet. Barcelona, Chelsea og mange andre toppklubber løfter fram kvinnene. Damelaget til Manchester United reiser med herrene til Norge for å spille kamp. Dette handler om å være med i forkant av utviklingen, ikke være bakstreverske. Dette kommer, enten Viking vil eller ei, sier Nessa Nordtun, som ikke utelukker kommunale bidrag i en etableringsfase.

Nessa Nordtun besøkte Viking-jentenes trening, og fikk høre jentene fortelle om hvilke forskjeller de opplever sammenlignet med guttene i klubben. Foto: Jan Inge Haga

– Men det er Vikings aksjonærer, sponsorer og øvrig næringsliv som må ta det store løftet. Jeg ønsker først og fremst å starte debatten. Så er jeg klar over at Klepp allerede har Toppserie-lag, men det spørs om andre enn Viking i regionen har organisasjonen og ikke minst nedslagsfelt nok til en slik satsing framover, sier Aps ordførerkandidat, som selv er gift med tidligere Bryne-spiller Esben Ertzeid.

Hun peker også på at kommunen i sin tid bidro med gratis stadiontomt og nå står for to millioner i årlige leieinntekter til Viking Fotball AS. Hun mener det bør forplikte Viking ekstra, og ønsker å se på om kommunen kan stille krav om større jentesatsing i denne leieavtalen.

– Toppfotball er ikke avhengig av kjønn. Disse jentene er minst like seriøse og trener like mye som guttene. Da er det fryktelig synd om de ikke skal få muligheten til å satse videre også når de når seniornivå, sier Nessa Nordtun.

Handler om økonomi

Espen Brevik sitter i styret i Viking FK og følger damelaget tett. Han legger ikke skjul på at det er krevende å etablere et lag i toppen av norsk kvinnefotball slik situasjonen er nå.

Viking ønsker å rykke opp, men det krever ressurser. De risikerer også hele tiden å miste sine beste spillere. Klubben kan ikke lønne spillere, jentene må prioritere jobb og skole, og ofte reise ut av byen for å studere.

Nessa Nordun mener Vikings herre- og kvinnelag burde hatt mye mer til felles - for eksempel fysioterapi, keepertrening, treningsleirer og utstyr. Foto: Jan Inge Haga

Brevik mener det damelaget har fått til med dagens ressurser nesten er for godt til å være sant, og gir mye av æren til trenerne Egil Østenstad og Helge Aune. Begge har erfaring som spillere i norsk toppfotball. Men skulle de to finne ut at de ikke vil mer, vil Viking ha en stor utfordring. Fundamentet er skjørt.

– Jentene vil dette like mye som guttene, men markedet er ikke det samme. Det må vi respektere. Samtidig kan vi bidra til å skape det, sier Brevik.

Nessa Nordun forstår at det for aksjonærene handler om økonomi. Det er litt av grunnen til at hun nå tar til orde – hun ønsker å gi fart til ballen som allerede har begynt å rulle.

– Hvis det ikke er kommersiell interesse for det nå, får vi politikere bruke våre virkemidler for å skape det. For det kan ikke være sånn som dette, sier hun.

Slik svarer Viking: – Feil å si at vi ikke satser på jenter

Rune Bertelsen er styreleder i Viking FK, sitter også i AS-styret, og kjenner dermed begge sider. Han minner om at Viking Fotball AS er et kommersielt selskap som skal tjene penger på sponsorer, medieinntekter, publikum og spillersalg.

– Vi har i dag et damelag på nivå tre, og det begrenser mulighetene til at det foreløpig er like kommersielt interessant. Samtidig har vi rykket opp to år på rad, og har et mål om å nå 1. divisjon innen tre år, sier han.

Ved et nytt opprykk vil omsetningen passere millionen. I Toppserien bør man foreløpig ha fem millioner for å henge med, mener Bertelsen.

Han peker samtidig på at jentene har fantastiske fasiliteter på SR-Bank Arena.

– Men det er fordi kommunen leier tid til dem der?

– Ja, men de har også fått ekstra timer fra AS. De har vært veldig greie der. Når det gjelder støtteapparat ønsker vi å heve nivået for jentene også. Men alt kan dessverre ikke skje over natten, svarer han.

Styreleder i Viking FK, Rune Bertelsen, er opptatt av jentefotballen, og er også ansvarlig for Team Viking – et regionalt spillerutviklingstiltak for jenter. Foto: Lars Idar Waage

Bertelsen har selv forklart Viking-jentene hvorfor de måtte vike for herrenes reservelag da de skulle spille toppkamp i 2. divisjon.

– Viking FK er kun en gjest hos Viking AS når det gjelder bruk av stadion. Det må vi akseptere. Motstanderen kunne ikke spille på et annet tidspunkt og det er formelle forskjeller som må tas hensyn til, sier Bertelsen, som forstår at mange sliter med detaljene knyttet til forskjellen mellom klubb og selskap.

Han peker på at det må bygges stein på stein før Viking FK på sikt kan gå til Viking Fotball AS, eller et annet selskap, for å se på om damesatsingen kan kommersialiseres.

– Vi må ikke glemme at Viking Fotball AS har vært et økonomisk presset selskap, så det er ikke sikkert den beste løsningen er å innlemmes der. Det er en vurdering som må gjøres og som er på FK-styrets agenda. Det viktige nå er at vi tar én ting om gangen. Men jeg skjønner at folk vil det skal gå fortere, sier han.

– Opplever det ikke som kritikk fra Østenstad

Bertelsen sier at klubben gjør så godt de kan med det de har av ressurser, og at det i disse dager jobbes med å få flere profesjonelle trenere inn i aldersbestemte jentelag.

– Vi ser også hele tiden etter mulige synergier mellom herre- og kvinnesiden, men kan selvsagt bli enda bedre der.

– Hva tenker du om Facebook-innlegget til Egil Østenstad?

– Jeg opplever det ikke som kritikk, men som en oppfordring til å se muligheter. Egil har selvsagt lov å være utålmodig på jentene sine vegne. Det forstår jeg. Men om det var et element av kritikk mot Viking i den posten, hadde han nok gitt meg beskjed i forkant, svarer Bertelsen.

Leder for AS-styret, Stig H. Christiansen, minner om at det for aksjeselskapet først og fremst har handlet om å overleve de siste årene.

Styreleder i Viking Fotball AS, Stig H. Christiansen. Foto: Kristian Jacobsen

– Å satse på lag nedover i alderstrinn, inkludert kvinnefotball, er sannsynligvis veien å gå for Viking på sikt, men det er først nå vi har mulighet til å tenke slike tanker, sier Christiansen.

Begge styrelederne mener det viktigste for damefotballen nå, er å få opp interessen fra næringsliv og publikum. Derfor er de glade for debatten.

Christiansen sier at temaet er viktig, og allerede ført opp på agendaen til diskusjon fremover. Utfordringen blir å finne en modell som er økonomisk bærekraftig.

– Det er dessverre slik at inntektsgrunnlaget er mye større i herrefotballen. Det må henge sammen økonomisk, og det er ikke ordnet over natten. Derfor var det gøy med VM, det var veldig god reklame for kvinnefotballen, sier han, og legger til at han allerede har avtalt å snakke med Egil Østenstad senere i år for å høre hans synspunkter.