Vikarierende landslagssjef Leif Gunnar Smerud presenterte mandag de 18 spillerne som utgjør «nødlandslaget» – den nye landslagstroppen som skal forsøke å sikre norsk gruppeseier i Nations League mot Østerrike i Wien onsdag.

– Vi vet at Østerrike er et solid og voksent lag, så vi vet at det blir en tøff oppgave for våre gutter, sa Smerud på mandagens pressekonferanse.

Der vi med årene har blitt vant til å se Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge spille med det norske flagget på brystet, er det nå 13 potensielle debutanter og flere uskrevne blad som skal spille for Norge.

– Det er en klar gjeng som skal prøve å gi Østerrike en kamp. Det er en spennende tropp. Jeg har hatt mange av de tidligere på U21-landslaget og ser frem til å se de igjen, sa Smerud.

Flere av spillerne har ankommet Gardermoen:

Bare fem av spillerne i troppen har kamper for det norske A-landslaget tidligere.

– Det er en fin mulighet til å vise seg fram, så jeg skal gripe den. Jeg føler jeg har ingenting å tape og alt å vinne. Jeg skal gå inn mot kampen uten å føle noe press, så det blir veldig bra, sier en av de potensielle debutantene, Kristoffer Askildsen, til NTB.

Anders Kristiansen

Klubb: Union Saint-Gilloise Alder: 30 A-landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 1 U21-kamp

KEEPER: Anders Kristiansen, her fra tiden som Sarpsborg 08-spiller. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

Anders Kristiansen spiller for den belgiske klubben Union Saint-Gilloise. Det er en av belgisk fotballs mest suksessrike klubber med sine elleve seriemesterskap, men akkurat nå er de på nivå to i Belgia.

I 2017 var han førstekeeper for Sarpsborg, som ble nummer tre i Eliteserien og tapte cupfinalen den sesongen. Året etter gikk han til Belgia, og Stavanger-gutten har tidligere også vært i Viking og Bryne. Har representert Norge alle aldersbestemte landslagsnivå, men er i A-troppen for første gang.

Per Kristian Bråtveit

Klubb: Djurgården Alder: 24 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 9 U21-kamper

KEEPER: Per Kristian Bråtveit under landslagssamling. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Tidligere Haugesund-keeper, som i januar i fjor ble hentet til Sverige og Djurgården. Han har holdt nullen fem ganger på 18 kamper denne sesongen, og har mye erfaring fra aldersbestemte landslag.

Tidligere i høst ble han smittet av coronaviruset. 24-åringen var tidligere tatt ut til kampene mot Spania og Sverige i fjor, uten å få spilletid.

Andreas Vindheim

Klubb: Sparta Praha Alder: 25 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 7 U21-kamper

FORSVAR: Andreas Vindheim. Foto: Andrew Milligan / PA

Bergenseren Vindheim har denne sesongen fått vist seg frem på norske TV-skjermer for tsjekkiske Sparta Praha, som er i en interessant gruppe med Milan, Lille og Celtic i Europa League.

25-åringen, som har representert Norge på aldersbestemte landslag (U18, U19 og U21) kan bekle rollen som både høyreback og høyrekant, og har tidligere spilt for Brann og Malmö.

Jørgen Skjelvik

Klubb: Odense BK Alder: 29 Landskamper: 7

FORSVAR: Jørgen Skjelvik. Foto: Delebekk, Bjørn S.

Skjelvik er en av «nødlandslagets» mest rutinerte spillere. Han har spilt syv kamper med det norske flagget på brystet, i tillegg til å ha en rekke kamper for flere aldersbestemte landslag.

Skjelvik har tidligere spilt for Stabæk, Helsinborg, Rosenborg, Kalmar og LA Galaxy, og spiller nå i danske Odense BK. 29-åringen fikk landslagsdebuten i 2013, men har ikke vært i landslagstroppen siden 2017. Hurtig forsvarer som kan spille både midtstopper og venstreback.

Julian Ryerson

Klubb: Union Berlin Alder: 22 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 13 U21-kamper

FORSVAR: Julian Ryerson. Foto: CLEMENS BILAN / EPA

Ryerson gjorde sine saker godt da han var i Viking, klubben han slo gjennom i, og ble hentet til 2. Bundesliga av Union Berlin. Siden har han vært med på å rykke opp til øverste nivå i Tyskland, hvor hovedstadsklubben nå har spilt de siste to sesongene.

Han kan bekle flere posisjoner og spille både som høyreback og på midtbanen, og har tidligere representert Norge på aldersbestemte landslag. Denne sesongen har han vært på banen i fire Bundesliga-kamper.

Daniel Granli

Klubb: Aalborg Alder: 26 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 1 U21-kamp

FORSVAR: Daniel Granli, her fra tiden i Stabæk. Foto: Terje Pedersen / NTB

Den tidligere Stabæk-spilleren Daniel Granli er eid av svenske AIK, men er på lån i danske Aalborg ut 2020. Han har bare en aldersbestemt landskamp for Norge. Den fikk han i 2014, da han, under Leif Gunnar Smerud, spilte 45 minutter i en 4–1-seier mot Irland.

Spiller for det meste midtstopper den dag i dag, men har også erfaring fra rollen som høyreback.

Ruben Gabrielsen

Klubb: Toulouse Alder: 28 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 2 U21/U23-kamper

FORSVAR: Ruben Gabrielsen. Foto: Stian Lysberg Solum

Blir en av ledertypene i dette laget, selv med null A-landskamper. Kaptein for Molde da de vant serien i 2019. Også blitt kaptein i franske Toulouse, som rykket ned fra Ligue 1 da ligaen ble brått avsluttet etter coronautbruddet forrige sesong. Har spilt kamper for alle landslagene fra U15 til U21. Var ubenyttet spiller i Lars Lagerbäcks A-tropp i høst og var også inne under Per-Mathias Høgmo i 2016 uten å få spille.

Han annonserte uttaket til landslagstroppen med denne videoen:

Andreas Hanche-Olsen

Klubb: Gent Alder: 23 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 12 U21-kamper

FORSVAR: Andreas Hanche-Olsen. Foto: Fredrik Hagen

Duellsterk midtstopper og lagkaptein i Stabæk allerede som 21-åring. Kjøpt av belgiske Gent tidligere i år. Har tolv kamper for det norske U21-landslaget og har siden overgangen til Gent også fått prøve seg i Europa League. Det har imidlertid blitt tre strake tap i gruppespillet, der Gent kjemper med Slovan Liberec, Hoffenheim og Røde Stjerne.

Ble tidligere i år tatt ut i sin første landslagstropp som erstatter for Tore Reginiussen til kampen mot Nord-Irland i september. God på offensiv dødball.

Tobias Børkeeiet

Klubb: Brøndby Alder: 21 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 7 U21-kamper

MIDTBANE: Tobias Børkeeiet. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Midtbanespilleren Tobias Børkeeiet slo gjennom i Stabæk før han i 2019 ble hentet til danske Brøndby. Han har fått fem kamper for førstelaget i den danske Superligaen denne sesongen.

21-åringen er først og fremst en defensivt anlagt midtbanespiller, og han har representert Norge på flere aldersbestemte landslag, fra U17 til U21.

Sondre Tronstad

Klubb: Vitesse Alder: 25 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 6 U18-kamper

MIDTBANE: Sondre Tronstad. Foto: Christoffer Andersen

Tidligere Haugesund-spiller Sondre Tronstad gikk til nederlandske Vitesse tidligere i år, og har siden fått fire kamper i Æresdivisjonen – blant annet mot storklubben PSV.

25-åringen spiller først og fremst sentralt på midten, men kan også spille ute til høyre, både som kant og back. Har representert Norge på U16, U17 og U18-nivå, men aldri vært i landslagstroppen tidligere. Løpssterk og klok.

Fredrik Ulvestad

Klubb: Djurgården Alder: 28 Landskamper: 3

MIDTBANE: Fredrik Ulvestad. Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulvestad har vært i fyr og flamme for svenske Djurgården denne sesongen og har gjort elleve scoringer på 25 kamper fra midtbanen i Allsvenskan.

Sunnmøringen har tidligere vært i engelske Burnley, og har tre kamper på det norske A-landslaget. Han fikk debuten i august 2014, og fikk i 2019 prøve seg igjen som innbytter mot Færøyene og Malta. De tre offisielle landskampene har riktignok bare gitt 52 minutter totalt. Han har for øvrig også representert Norge på aldersbestemte landslag, med kamper for U20, U21 og U21-landslaget. Løpssterk og målfarlig, også meget trygg straffeskytter.

Håkon Evjen

Klubb: AZ Alder: 20 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 9 U21-kamper

MIDTBANE: Håkon Evjen. Foto: Mats Torbergsen

Bodø/Glimt-kometen Håkon Evjen ble hentet til nederlandske AZ etter at han herjet i Eliteserien i 2019. Siden overgangen til nederlandsk fotball har det ikke gått like bra. 20-åringen står med bare én Æresdivisjonen-kamp denne sesongen, men har også fått to innhopp i Europa League, mot HNK Rijeka og Real Sociedad.

Evjen, en spiller som er ganske så offensiv i stilen, har representert Norge på samtlige aldersbestemte landslag fra U15 til U21, og er for første gang i den norske A-landslagstroppen.

Ghayas Zahid

Klubb: APOEL Alder: 26 Landskamper: 1

MIDTBANE: Ghayas Zahid. Foto: THOMAS COEX / AFP

Playmakeren Ghayas Zahid gjorde sine saker godt i Vålerenga, og ble i 2017 hentet til APOEL på Kypros. Siden har han også spilt for den greske storklubben Panathinaikos, hvor han var på lån i en sesong.

Denne sesongen står han med to scoringer og én assist for APOEL i alle turneringer, den kypriotiske ligaen samt Europa League-kvalifiseringen. Zahid har én kamp for det norske landslaget. Han fikk sin debut i sluttminuttene mot Panama i juni 2018, der Norge vant 1–0. Teknisk god pasningsspiller med blikk for gjennombrudd.

Kristoffer Askildsen

Klubb: Sampdoria Alder: 19 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 5 U21-kamper

MIDTBANE: Kristoffer Askildsen. Foto: Simone Arveda/Pegaso Newsport

Zlatan Ibrahimovic stjeler ofte overskriftene, men da Milan og Sampdoria møttes tidligere i år, var det Askildsen som var i fokus. Midtbanespilleren scoret sitt første mål i Serie A med et drømmetreff som du kan se i videovinduet under.

19-åringen har fått to kamper denne sesongen, én i Serie A og én i Coppa Italia. Midtbanespilleren slo gjennom i Stabæk og har representert Norge på U17, U18 og U21-nivå.

Kristian Thorstvedt

Klubb: Genk Alder: 21 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 7 U21-kamper

MIDTBANE: Kristian Thorstvedt. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sønn av keeperlegenden Erik Thorstvedt og tidligere cupvinner med Viking: Kristian Thorstvedt er nå fast inventar på laget til belgiske Genk. Den 21 år gamle midtbanespilleren har representert Norge på U20 og U21-nivå, og scoret faktisk fire mål på syv kamper for U21-landslaget. Meget anvendelig – og vil gjøre jobben både som kant, sentral midtbane og spiss.

Midtbanespilleren har spilt i åtte av Genks tolv seriekamper denne sesongen, og i likhet med midtstopper Ruben Gabrielsen delte han landslagsuttaket på humoristisk vis:

Mats Møller Dæhli

Klubb: Genk Alder: 25 Landskamper: 23

MIDTBANE: Mats Møller Dæhli. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Thorstvedts lagkamerat i Genk er den i «nødlandslagstroppen» med flest kamper. Han har fått 23 kamper for det norske landslaget, og selv om han bare er 25 år gammel, fikk han debuten for allerede syv år siden.

Den ballsikre midtbanespilleren har gjennom sin karriere vært plaget med skader, men har allerede rukket å spille for klubber som Molde, Cardiff, St. Pauli, Freiburg og Genk. Var i tillegg på Manchester United-akademiet. Gått fra å være en individualist til å bli en mer typisk lagspiller med årene.

Jørgen Strand Larsen

Klubb: Groningen Alder: 20 Landskamper: 0 Høyeste U-landslagsnivå: 6 U21-kamper

ANGREP: Jørgen Strand Larsen. Foto: Christoffer Andersen

Jørgen Strand Larsen ble i 2017 hentet fra Sarpsborg 08 til Milan, og fikk prøve seg på aldersbestemte nivå for klubben fra motebyen. I 2020 gikk han til nederlandske Groningen, og den høyreiste spissen med 193 centimeter på strømpelesten har kommet godt i gang.

Han står med tre scoringer og to målgivende pasninger på syv Æresdivisjonen-kamper, og noterte seg blant annet for målpoeng mot PSV Eindhoven. Han har representert Norge på flere aldersbestemte landslag (U16, U17, U18, U19 og U21).

Veton Berisha

Klubb: Viking Alder: 26 Landskamper: 4

ANGREP: Veton Berisha. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Viking-spissen Veton Berisha står med tolv scoringer og syv målgivende pasninger på 23 kamper i Eliteserien.

Berisha, som har erfaring fra utlandet etter å ha spilt i klubber som Greuther Fürth og Rapid Wien, har også spilt fire kamper for det norske A-landslaget. Han debuterte i 3–0-tapet for Portugal i 2016, og senere samme år scoret han sitt første landslagsmål med et drømmetreff mot Belgia.