Fredag 27. januar spiller TIL treningskamp mot Rosenborg.

Kampen kan du se direkte hos iTromsø fredag kl.13:00

Følgende tropp reiser til Trondheim:

Jakob Haugaard, Simon Thomas, Niklas Vesterlund, Anders F. Jenssen, Christophe Psyché, Kent-Are Antonsen, Daniel Bassi, Tobias Hafstad, Jostein Gundersen, Isak Vik, Tobias Norbye, Felix Winther, Sakarias Opsahl, Runar Norheim, Vegard Erlien, Hilmir Rafn Mikaelsson, Elias Aarflot, Colin Davidsen, Jonas Monsen, Elias Langmo, Casper Kleiva, Jens Hjertø-Dahl.

Hovedtrener Gaute Helstrup sier til iTromsø etter siste trening før kampen torsdag at alle som er med til Trondheim får minst 30 minutters spilletid.

Forventet startellever fredag:

Haugaard – Jenssen, Psyché, Antonsen – Vesterlund, Erlien, Opsahl, Winther, Bassi – Norheim, Mikaelsson.

Siste innlegg

Jørn Mikael Hagen

Tiltale: Skulle «sladde» - mistet kontroll og kolliderte med møtende bil

En mann i 20-årene, fra Tromsø kommune, er satt under tiltale i Nord-Troms og Senja tingrett etter en hendelse med bil i januar i år.

I følge tiltalen skal mannen har forsøkt å «sladde» med bilen på E8 i Tromsdalen, men mistet kontroll over bilen.

Bilen som tiltalte førte skal da ha frontkollidert med en møtende bil.

Kollisjonen førte til personskader og store materielle skader på kjøretøyene.

Ifølge tiltalen skal mannen i tillegg ha vært påvirket av alkohol ved hendelsen.

Dagen før skal han, ifølge tiltalen, har brukt kokain.

Jørn Mikael Hagen

Attraktiv UNN-eiendom legges ut for salg

TIL SALGS: Sykehuset i Narvik er til salgs. Foto: Statsbygg

UNNs sykehusbygg i Narvik flytter inn i nytt sykehusbygg i slutten av november. Dermed åpner det seg nye muligheter for den gamle sykehuseiendommen som ligger svært attraktivt og sentralt plassert.

- Det er sjelden man får en mulighet til å sette avtrykk i en by i så stor grad som man får her, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg i en pressemelding fra UNN.

Tomten på ca. 42.000 kvm eies i dag av Statsbygg mens bygningsmassen på ca. 20.000 kvm eies av UNN. Eiendommen selges til markedspris med en vurdert verdi på opptil 80 millioner kroner.

Det gamle sykehuset i Narvik er oppført i flere etapper i perioden 1938-1998.

Deler av bygget er designet av arkitekt Jan Inge Hovig, som også står bak Ishavskatedralen og Alfheim svømmehall i Tromsø.

I tillegg til flere frittstående bygninger, inkluderer sykehuseiendommen også ca. 175 parkeringsplasser.

FLYTTER: UNN i Narvik flytter snart inn i nye lokaler. Derfor legges det gamle sykehuset ut for salg. Markedspris er 80 millioner kroner. Foto: Statsbygg
Karianne Laagstein

Lyngen-sprit til japansk millionby

Daglig leder i Aurora Spirit Distillery, Tor Petter Christensen, avbildet i en tidligere sammenheng i 2022. Foto: Christer Pedersen

Snart kan japanere kjøpe produkter fra verdens nordligste spritdestilleri, Aurora Spirit Distillery, direkte i butikk i Japans nest største by, Yokohama.

Mandag 29. april åpner nemlig et tysk-japansk ektepar dørene til butikken, hvor halve sortimentet skal være av merkevaren Bivrost fra Aurora Spirit.

Destilleriet er lokalisert på Årøybukt i Lyngen, og spritproduksjonen er basert på ulike ingredienser fra Nord-Norge, som bær og korn.

- Dette har vært et interessant prosjekt for oss, sier daglig leder i Aurora Spirit, Tor Petter W. Christensen, i en pressemelding.

Han sier bedriften har jobbet i lengre tid med en markedsstrategi for å få økt volum på eksport av varer til Japan.

Det tysk-japanske ekteparet Yuli og Christoph Loerke sier det er stor interesse for skandinaviske produkter i Japan.

- Bivrost-produktene har den rette profilen, med nordlys, vikinger og det rene og arktiske», sier Loerke.

Jørn Mikael Hagen

NHO roser regjeringens fly-initiativ: – Et steg i riktig retning

FORNØYDE: NHO i Nord-Norge er fornøyde med regjeringens gjennomgang av flytilbudet i nord. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix

NHOs regiondirektører i Nord-Norge roser regjeringens initiativ om en grundig gjennomgang av flytilbudet på strekningene som får statsstøtte, de såkalte FOT-rutene.

– En utredning løser ikke nødvendigvis transportutfordringene medlemsbedriftene våre står overfor umiddelbart, men det er et steg i riktig retning, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland, og får støtte av Sigrid Ina Simonsen, regiondirektør i NHO Arktis. Hun er ansvarlig for Troms, Finnmark og Svalbard.

– De siste ukene har mange bedrifter og andre interessenter kontaktet oss og uttrykt frustrasjon over tilbudet fra april. Særlig langs kysten i Finnmark er frustrasjonen til dels stor. Reaksjonene viser med all tydelighet hvor avgjørende denne infrastrukturen er for regionen. Vi håper at utredningen vil ta inn over seg disse bekymringene på en konstruktiv måte, sier Simonsen og legger til:

– Samtidig må ikke utredningen bli en sovepute. Kortbanenettet er hovedpulsåren i nord. Strupes den, får det konsekvenser for all aktivitet og ikke bare for næringslivet.

Fra 2025 planlegges det å bruke om lag 2,4 milliarder kroner årlig for å opprettholde tilbudet på rutene som får statsstøtte.

Til tross for at det brukes mer penger, opplever mange av NHOs medlemsbedrifter at flyene fra deres lokale lufthavner ikke går til fornuftige tider lenger, eller at det som tidligere har vært viktige avganger er tatt vekk.

–Prisreduksjon må ikke gå på bekostning av frekvens. Korrespondanse til blant annet Oslo er forverret flere steder, på samme måte som at dagsturer innad i Nord-Norge har blitt mer krevende enn før fra noen flyplasser, sier Hansson.

NHO i Nord-Norge organiserer rundt 4300 bedrifter, som til sammen sysselsetter over 56 000 årsverk.

Jørn Mikael Hagen

Han vil bli kommunedirektør

SØKER: Jarle Heitmann har søkt seg jobb i Senja kommune. Foto: Ronald Johansen

Tidligere gruppeleder i Tromsø Arbeiderparti, Jarle Heitmann, har søkt på jobben som kommunedirektør i Senja kommune.

Det melder Folkebladet.

Han er en av seks søkere, der kun tre er offentlige. De to øvrige, hvis navn er kjent, er Bente Johnsen Karlsen, kommunalsjef i Senja, og Kristi Johanne Welander, rektor fra Oppdal.

De tre øvrige søkerne er unntatt offentligheten, to kvinner og en mann, melder Folkebladet.

Lars Hågensen

Trenger flere ansatte: - Viktig at vi ikke kannibaliserer hverandre

I STYRET: Agnete Masternes Hanssen er styremedlem i Helse Nord og utdannet sykepleier. Torsdag deltok hun på Helse Nord-styremøtet i Tromsø. Foto: Ronald Johansen

- Det er viktig at vi ikke kannibaliserer hverandre, sa Agnete Masternes Hanssen under torsdagens Helse Nord-møte.

For det er en kamp om helsepersonellet i Tromsø, og kommunen har i lengre tid tilbudt attraktive bonuser for å lokke helsepersonell til seg. Mellom UNN, kommunen og private helsetjenester har nyutdannet eller tilflyttet helsepersonell mye å velge mellom.

Torsdag ble dette et tema under Helse Nord-styremøtet, da deres handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse skulle diskuteres.

Da tok Agnete Masternes Hanssen, styremedlem og selv utdannet sykepleier, ordet.

- Man ser en retning der flere og flere har en individualistisk tankegang, og helse- og personalpolitikken vi fører i denne saken viser hvordan Helse Nord kommer til å oppføre seg, sa hun.

Hanssen mener det er viktig å anerkjenne den viktige jobben de ansatte i Helse Nord gjør, at styret må bidra til at det er attraktivt å jobbe i Helse Nord og at det er en jobb man kan være stolt over.

- Det er en konkurranse om arbeidskraft, men vi må ikke konkurrere gjennom primærhelsetjenestene, som for eksempel å rekruttere fra kommunen. Så vi må sørge for at konkurransen handler om å lokke til oss arbeidskraft sør- og nordfra og ikke fra hverandre, sa Hanssen.

Carina Hansen (iTromsø)

To nye artister til Rakettnatt

FØRSTE GANG: "Manne" skal opptre i Tromsø for første gang. Foto: Sverre Simonsen

Torsdag slapp Rakettnatt to tromsøartister som skal spille på årets festival.

Den ene er Manne, bedre kjent som Herman Rundberg. Manne er Rundbergs artistnavn hvor han utforsker sin egen sjøsamiske identitet. Dette er første gang han står på scenen i Tromsø under dette artistnavnet.

- Å få spille på Rakettnatt med «Manne» er en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier Rundberg i en pressemelding.

Der varsles det at han vil stille med flere gjesteartister på scenen.

Den andre tromsøartisten som skal spille på Rakettnatt er Kitty Mack, som i fjor var ferdig utdannet ved musikkskolen i Lillehammer, også kjent som LIMPI Music.

FESTIVALKLAR: Kitty Mack. Foto: Andrea Berner
Carina Hansen (iTromsø)

Oppdaget hærverk: Tolv vinduer knust på skole

KNUST: Torsdag ble det oppdaget 12 knuste vinduer på Ishavsbyen VGS avdeling Rambergan. Foto: Ronald Johansen

Torsdag har politiet fått melding om hærverk på Ishavsbyen VGS på Rambergan. Det vil si tidligere Tromsø Maritime skole.

«I løpet av natten har det blitt knust tolv vinduer og en glassdør», skriver politiet på X/Twitter.

De er på plass i skolegården med flere patruljer. Det pågår nå åstedsundersøkelse og politiet etterforsker saken.

Ishavsbyen VGS er delt inn to avdelinger: Skolen i Breivika og skolen på Rambergan.

Rektor Asbjørn Rikardsen, som har kontor i Breivika, sier de foreløpig har lite opplysninger om saken.

- Vi vet bare at det er knuste vinduer på østsiden av bygget, på bakkeplan. Jeg regner med det var personale hos oss som oppdaget hærverket, sier Rikardsen til iTromsø.

Foto: Ronald Johansen
Christer Pedersen

Janne blir rådgiver for Næringsforeningen: - Engasjementet ble avgjørende

NYANSATT: Janne Aune er ansatt som seniorrådgiver i Næringsforeningen i Tromsøregionen. Foto: Fredrik Olsen, Næringsforeningen i Tromsøregionen

Næringsforeningen i Tromsøregionen øker staben og har ansatt seniorrådgiver Janne Aune.

Hun skal ha ansvar for foreningens kommunikasjon, hjemmeside, sosiale medier og pressekontakter.

Dessuten skal hun være prosjektleder for traineeprogrammet «Fremstr».

Trude Nilsen, administrerende direktør i Næringsforeningen, sier i en pressemelding at de er fornøyde med rekrutteringen av Aune – som har bred erfaring fra både næringslivet og offentlig forvaltning.

– Blant de rekordmange søknadene vi mottok skilte Janne seg klart ut, og hennes engasjement og ønske om utvikling ble avgjørende, sier Nilsen i pressemeldinga.

Lars Hågensen

UNN verstingen på ventetid for psykiatrisk behandling

PANDEMIETTERSLEP: Fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord fortalte på styremøtet til Helse Nord at den lange ventetiden på psykisk helsehjelp startet etter pandemien. Foto: Lars Kristian Jenvin Hågensen

Det viser tall lagt fram under torsdagens Helse Nord-styremøte.

I mars måtte man i gjennomsnitt vente 95,4 dager på psykiatrisk helsehjelp ved UNN, noe som er langt høyere enn ved de andre sykehusene i nord.

Ventetid ved andre Helse Nord-sykehus i mars:

  • Finnmarkssykehuset: 56,1 dager

  • Helgelandssykehuset: 42,6 dager

  • Nordlandssykehuset: 76,5 dager

For barn og unge var tallene noe lavere, med en gjennomsnittlig ventetid på 54,3 dager.

Fristbruddsandelen for voksne som venter på psykiatrisk behandling var i mars på 33,5 prosent, altså en tredjedel.

- Dette startet etter pandemien, og er et etterslipp vi fortsatt spiser av, sa Geir Tollåli, fagdirektør ved Helse Nord.

Karianne Laagstein

Kan gå mot vekterstreik

STREIKET FOR FIRE ÅR SIDEN: Vekterne streiket for bedre lønnsvilkår i 2020. Lars Petter Larsen, forhandlingsleder i Parat, i samtaler med noen av vekterne som da var i streik. Foto: Håkon Mosvold Larsen

NHO Service og Handel og de to fagforeningene Norsk Arbeidsmandsforbund og Parat klarte ikke å bli enige da det ble gjennomført lønnsforhandlinger fram til natt til torsdag.

Da valgte de to fagforeningene å bryte forhandlingene.

Partene klarte ikke å nå enighet om det generelle lønnsnivået for vektere, samt arbeidstidsordninger.

Arbeidsgiverne og de ansattes organisasjoner skal nå til mekling hos Riksmekleren.

Karianne Laagstein

Voldelig mann bortvist fra sentrum

Politiet melder i 00.30-tiden natt til torsdag at de har kontroll på en aggressiv og utagerende gjest på et utested i Tromsø sentrum.

Den berusede mannen blir anmeldt for vold mot to vektere, melder politiet på X/Twitter.

Mannen er bortvist fra sentrum for resten av natten.

Christer Pedersen

Fare for streik i varehandelen

STREIKEFARE: 4.256 ansatte i varehandelen er varslet om streik fra neste uke om ikke partene i årets lønnsoppgjør blir enige. Foto: Gorm Kallestad

4.256 ansatte i varehandelen kan gå ut i streik fra neste tirsdag dersom ikke partene i varehandelen blir enige om årets lønnsoppgjør.

Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke starter meklingen hor Riksmekleren neste søndag, og det er satt frist til midnatt natt til den 30. april.

I Tromsø er HK-medlemmer i Coop, Hennes og Mauritz, samt Asko Nord varslet om plassfratredelse.

For dem som er på reise i utlandet vil en eventuell streik også merkes. HK-medlemmer i TaxFree-handelen er varslet.

Christer Pedersen

Tiltalt for å ha spyttet på politibetjent

En lofotværing i slutten av 40-årene er tiltalt for «ved vold å ha gjengjeldt en tjenestehandling».

Hendelsen skal ha skjedd da mannen var satt i politiarrest en natt i fjor sommer.

Da fengselsbetjenten førte tilsyn med ham på cella så spyttet den innsatte betjenten i ansiktet. Dette fordi politibetjenten nektet å gi mannen medisiner og ordne med legetilsyn.

Christer Pedersen

Vil starte bygging av kai etter sommeren

Kommunen ønsker å starte byggingen av allmenningskaia i Oldervik i løpet av september måned. På så måte håper man å ha kaia ferdig til bruk før vintersesongen starter rundt nyttår.

Først må det imidlertid gjennomføres undersøkelser av tilstanden til dagens kai og forholdene rundt. Kommunen ønsker også å ha en gjennomgang av de samlede økonomiske kostnadene knyttet til prosjektet.

Alternativene kommunen ser for seg for kaia er at man enten river den gamle allmenningskaia og bygger helt ny kai eller at man reparerer og oppgraderer dagens kai.

Det har i flere år vært en strid knyttet til kaianleggene i Oldervika, og kommunen håper at ny - eller oppgradert - kai i bygda vil ende denne.

Vitushan Packiyarajah

De siste brikkene på plass - Her er alle som skal spille på Buktafestivalen 2024

SISTE VERS: Etter flere opptredener på Buktafestivalen, vil rockebandet SPAN spille sin siste konsert i Tromsø noen gang. Foto: Tommy Kristiansen

Klokken 11 i dag annonserte Bukta de siste tilskuddene til et allerede stjernespekket hovedprogram. De siste musikerne er: Span, High Vis, CLAMM, Stéphanie Turcotte og Pulgasari.

For Span-fansen vil dette være en gyllen anledning for å vitne sine favoritter i det som vil være siste gang rockebandet spiller i Tromsø.

Vinneren av spillejobbkonkurransen til Bukta, Stéphanie Turcotte, vil også få sin bukta-debut.

– Endelig er hele programmet på plass, og vi er veldig fornøyde med bookingene. Fra «wildcardet» Stéphanie Turcotte, som ble valgt ut blant 51 påmeldte artister som ønsket en spillejobb på Bukta, til storkanonene The War on Drugs, som spiller fantastiske konserter for tiden, så er det en sterk underdrivelse å si at jeg gleder meg til festivalen i sommer, forteller en fornøyd bookingsjef, Isak Harbitz.

Her er artistene/bandene som er satt opp på hovedprogrammet i år:

  • The War on Drugs (US)

  • The Cardigans (SE)

  • Kvelertak

  • Span

  • The Soundtrack of Our Lives (SE)

  • Bel Canto

  • Motorpsycho

  • High Vis (UK)

  • No. 4, Sarah Klang (SE)

  • Night Beats (US)

  • Heave Blood & Die

  • Slomosa

  • CLAMM (AUS)

  • Stéphanie Turcotte

  • Hammok

  • The Sha-La-Lee’s (BE)

  • Systemet

  • Unge Funksjonell

  • Pulgasari

Lars Hågensen

Tromsø med i dannelsen av ny næringsforening

Interimstyret for Næringsforeningene i Norge utgjøres av f.v. Harald Minge (Stavangerregionen), Trude Nilsen (Tromsøregionen), Berit Rian (Trondheimsregionen), Monica Mæland (Bergensregionen) og Trond M. Backer (Kristiansandsregionen). Foto: Kenneth Stoltz / NiT

Tromsø næringslivsforening blir styremedlem i den nye organisasjonen «Næringsforeningene i Norge». Det ble klart under en konferanse i Trondheim tidligere denne uken, der foreninger fra over hele landet var samlet. Styret skal representere 171 næringslivsforeninger landet over, med en samlet medlemsmasse på 750.000 ansatte over 30.000 bedrifter.

Tromsø næringsforening har sammen med Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger påtatt seg rollen med å danne et interimsstyre. Disse fem vil ha en fast plass i styret, som etter hvert skal utfylles med tre medlemmer til.

Dette er noen av feltene Næringsforeningen i Norge vil arbeide med:

  • Samferdsel og NTP, nivå på totalramme og hovedformål, ikke prosjekt.

  • Strømpriser, krafttilgang, effekttilgang og transmisjonsnett.

  • Skatter og avgifter.

  • Innleie av arbeidskraft.

  • Eksportpolitikk.

  • Kompetanse- og kunnskapsutvikling.

  • Aktuelle høringer og NOU-er.

  • Offentlig privat samarbeid.

  • Grønn omstilling.

Lars Hågensen

Vil ha skilting og sykkelparkering ved Kystens hus

Slik kan "bautasteinen" utenfor Kystens hus se ut, hvis bygget får viljen sin. Foto: Illustrasjonsfoto ISAS Reklame

Kystens hus ønsker å sette opp utvendig skilting ved hovedinngangen samt etablere en utendørs sykkelparkering for ansatte i bygget. Det kommer fram i et brev til kommunen.

I brevet skriver daglig leder Lena Pettersen at den originale arkitekten frarådet utvendig skilting, grunnet byggets design. Dette håper Kystens hus nå å gå bort fra.

«Leietakerne i bygget ønsker derimot skilting utvendig, og det er forståelig», skriver Pettersen i brevet til kommunen.

Men det har seg derimot slik at det i dag er Tromsø kommune som eier området utenfor inngangsdøren, og bygget ønsker en dialog med kommunen for å få lov til å installere skiltet sitt.

Utvendig sykkelparkering

I det samme brevet lufter Pettersen også ideen om en utendørs sykkelparkering, da i formen av sykkelbokser. Dette fordi flere av de ansatte opplever det som «tungt og problematisk å frakte sykkel ned og opp fra kjeller via en trapp.», skriver Pettersen.

Kystens hus ønsker å sette låsbare sykkelbokser på nordsiden av bygget, med plass til 10 elsykler. Dette kan ikke være normale sykkelstativ.

«Problemet i Tromsø sentrum er at elsykler ikke får stå i fred, og tyveri av elsykler er problematisk.», skriver Pettersen.

Vithushan Packiyarajah

Fire tromsøelever skal representere Norge i nordisk finale

Fire elever i 13- og 14 årsalderen ved Tromsø internasjonale skole vant nylig den nasjonale finalen i matematikk-konkurransen «UngeAbel». Det betyr at de skal representere Norge i den nordiske finalen av konkurransen, som i år avholdes i Trondheim den 27. mai.

«UngeAbel» er en matematikk-konkurranse for 9.-klassinger fra hele Norge, der elevene skal løse ulike oppgaver. Det starter klassevis, og etter hvert vil fire elever bli valgt ut til å representere klassen sin.

Lærer Emil Sundal beskriver suksessen med ett enkelt ord:

– Fantastisk.

Suksessen virker heller ikke å ha gått til hodet på de unge mattestjernene, som ifølge lærer Sundal tar det hele med knusende ro.

– De er overraskende rolige synes jeg. Jeg tror ikke de har helt skjønt hvor stort dette er, og at de skal ut og konkurrere mot vinnere fra Sverige og Finland blant annet, sier han.

Dermed blir det tur til Trondheim for elevene, som har fått jobben med å forsvare Norges ære på «hjemmebane».

Vegar Fjell

Mariel fortsetter på landslaget

LANDSLAGSAKTUELL: Også i år blir det landslagsplass for Mariel Kufaas. Foto: Ronald Johansen

Mariel Kufaas fra Tromsø Alpinklubb er tatt ut på alpinlandslaget også denne sesongen, og får i år som i fjor c-status.

Kufaas, som debuterte i verdenscupen som første tromsøværing forrige sesong, blir dermed å se i europacupen også i 2024-25.