sine hjemmesider skrev forbundet at Frankrike og Østerrike blir flyttet opp fra 1. divisjon, og tar over plassene til henholdsvis Russland og Hviterussland i Finland 13. til 29. mai – Petter Thoresens (60) siste som norsk landslagssjef.

– God beslutning som viser at IIHF både tar suspensjonen av Russland og Hviterussland på alvor samtidig som de beskytter topproduktet i internasjonal ishockey, sier generalsekretær Ottar Eide til VG etter at beslutningen ble klar.

Russland og Hviterussland ble utestengt fra mesterskapet etter at Russland med støtte fra Hviterussland invaderte Ukraina. Russland skulle ha startet mesterskapets gruppespill i Helsinki, der gruppe A avvikles. Hviterussland i Tampere, der Norges gruppe B avvikles.

Etter at Frankrike og Østerrike har kommet inn består gruppene fortsatt av åtte lag, VM av totalt 16. Norges møte med Østerrike vil bli spilt 18. mai, mellom kampene mot Latvia 16. og Tsjekkia 21. mai. 22. mai venter naboduell mot Sverige.

– Eneste aberet er at den ene pulja erstatter Russland med et vesentlig mye skralere lag, og dermed er den pulja enklere, sier Eide.

Det kan ha betydning for avansement til kvartfinalen (de fire beste) og nedrykk (to lag) til VMs 1. divisjon (nivå 2).

Russland står fortsatt som arrangør av VM neste år, i St. Petersburg. Lite tyder på at det vil bli gjennomført. Finland, Latvia og Slovakia, med grenser til Russland og Ukraina, er ikke mildt stemt overfor de ekskluderte og krigførende nasjonene.

2022-arrangør Finland vil ifølge finske medier bytte mesterskapsarena i Helsinki. Kampene – opprinnelig med Russland – skulle ha vært spilt i det som inntil krigsutbruddet het Hartwall Arena, delvis eid av russiske oligarker. Den har byttet navn til Helsinki Halla. Finske Jokerit, som spilte i Hartwall Arena, har trukket seg fra den Russland-baserte ligaen KHL. Det har også latviske Dinamo Riga gjort.