– Vi er ikke fornøyd med det arbeidet som ble gjort på jentesiden i 2010-sesongen. Det vi ønsker denne sesongen er at breddeklubbene skal være mer involvert i bylagene, sier daglig leder i Sunnmøre fotballkrets, Bjørn Oskar Haukeberg til Sunnmørsposten.

I Norges Fotballforbunds (NFF) handlingsplan om spillerutvikling heter det at fotballkretsene skal ha hovedansvaret for spillerutviklingsmodellene, men det er toppklubber som skal ha ansvaret for kartlegging av 13-åringer, drift av bylag for 13 – og 14-åringer og bidra til gjennomføring kretsaktiviteter for 14-16-åringer.

Ressurser

– Hva er det dere ikke er fornøyd med?

– Vi har for eksempel ikke fått gjennomført like mange treninger som det er ønskelig å få til på jentebylagene. Det er også er spørsmål i forhold til ressursene man bruker. Det er ikke like lett for Fortuna å bruke mye ressurser på det, som det kanskje er for Hødd og AaFK, sier Haukeberg.

Selvkritikk

På Sunnmøre er det Hødd (jenter og gutter), Fortuna (jenter) og AaFK (gutter) som har ansvaret for bylagene.

– Er dette ment som kritikk mot klubbene som har ansvaret for bylagene?

– Nei, det er det ikke. Vi tar på oss skylden for at tilbudet for jenter i 2010 ikke har vært bra nok. Klubbene har gjort det de kan ut ifra sitt utgangspunkt, mener Sunnmøre fotballkrets daglige leder.

I utgangspunktet er det klubbene selv som skal bidra med trenere. Der ønsker fotballkretsen å bidra inn mot i 2011-sesongen.

– Vi vil sette inn en spillerutvikler som skal bistå klubbene, i tillegg til de trenerne klubbene bruker fra før av. Vi ønsker blant annet egne keepertrenere der fast, men det er vi ikke helt i mål med enda.

– Fungerer bra nå

– Jeg føler det fungerer veldig bra nå, men jeg har ansvaret for bylaget helt alene. Heldigvis får jeg godt hjelp av trenere som møter opp i tillegg. Vi har bylagstreninger rundt en gang i uka, men jeg vet de ikke var like aktive i fjor. Samarbeidet med Fortuna fungerer veldig bra, sier Per Ellefsen, som har ansvaret for Ålesunds bylag for jenter.

Ole Per Kragset er hovedtrener for Team Søres bylag for jenter, og også hans lag har økt aktivitetsnivået i forhold til i fjor.

– Vi er tre tjenere som har treningssamlinger rundt hver 14. dag med bylaget. I fjor var det ca. en samling i måneden. Vi prøver også å lage et mer profesjonelt opplegg der jentene får flere tilbakemeldinger fra oss. Samarbeidet med Hødd fungerer veldig bra, sier Kragset.