– Jeg er skuffet – og forbannet på IBU (det internasjonale skiskytterforbundet), sier Fjeld Andersen til VG.

Han reiste hjem fra VM i skiskyting etter positiv coronatest tirsdag. Siden det har Norge funnet ut at IBU har komme med en oppsiktsvekkende regelendring:

I motsetning til hva som tidligere var forstått av det norske forbundet (og alle andre land, ifølge landslagssjef Per Arne Botnan), hadde Norge anledning til å stille seks løpere – og ikke fem – på start i flere VM-øvelser.

Det betyr at Fjeld Andersen, regnet som nettopp den sjette beste på det knallsterke norske skiskytterlandslaget, ville gått flere øvelser.

Han var i utgangspunktet reserve på det norske herrelaget, men ville vært en del av «startoppstillingen».

IBUs pressesjef Christian Winkler hevder at regelendringen ble vedtatt og publisert i sommer.

– Men det virker ikke som at alle lag har vært klar over det, eller ikke har skjønt hva regelen mente. Vi har i dag lært at vi må bli bedre på å fortelle om regelendringer, sier Winkler til VG og påpeker:

– Lagene må også lese regelboken, og kontakte oss om de har spørsmål. Regelendringen er ment positivt så flere utøvere skal få delta.

Landslagssjef Per Arne Botnan reagerer på IBUs fremstilling.

– IBU kan ikke skylde på andre enn seg selv, sier han, og forstår Fjeld Andersens sinne.

Han sier herretrener Egil Kristiansen så sent som under verdenscupen i Anterselva ba om en presisering fra IBU om hvor mange de kunne stille til start, og at han selv tok opp temaet etter ankomst i Oberhof.

Svaret var ifølge Botnan kontant fem, som betød at Fjeld Andersen valgte IBU Cup over VM-oppladning.

Dermed kjenner han seg ikke igjen i at Norge ikke har forsøkt å få reglene presisert.

– Alt har vært veldig utydelig, sier Sveriges sportssjef Anna Maria Uusitalo til Aftonbladet.

Beskjeden kom dagen før første individuelle øvelse her i Oberhof. Om dette hadde blitt kommunisert før VM, hadde Fjeld Andersen reist på VM-oppladning sammen med resten av laget.

I stedet reiste han på IBU Cup i Obertiliach, der han etter all sannsynlighet pådro seg coronasykdommen som nå ser ut til å sette en stopper for hans VM.

– Jeg synes hele greiene er veldig uprofesjonelt fra IBU. En beklagelse må de gjerne gi, men det hjelper lite – det er ikke så mye jeg får gjort, sier Fjeld Andersen.

Han sier han fikk vite om regelendringen rundt klokken 13 torsdag, og er nå hjemme i kjærestens leilighet i Norge. Det lille halmstrået er at han kan rekke normaldistansen 14. februar om han blir frisk i tide.

Beskjeden om regelendring er likevel unektelig kjip.

– Jeg hadde egentlig klart det store målet, men nå sitter jeg i stedet her, sier Fjeld Andersen.