Nordic Escape 2018 er et nytt spektakulært sykkelritt som vil gi unik sunnmørsreklame siden alle fire etappene går i lokale kommuner.

Etter et prøvearrangement i sommer har initiativtakerne Carsten Torbergsen og Siyanda Mthethwa justert litt på løypeprofilen. Nå er det klart hvordan det første offisielle rittet blir seende ut.

– Starten vil foregå i Ålesund 19. august neste år i form av en prolog. Det blir ei rundbaneløype midt i sentrum av byen der vi kommer til å legge inn noen hinder. Vi er i dialog med Ålesund kommune og håper å skape en folkefest på åpningsetappen, sier Carsten Torbergsen.

Han er opprinnelig fra Tyskland, men har flytta til Norge og tok etternavnet til sin norske kone.

Sammen med sørafrikaneren Siyanda Mthethwa står Torbergsen bak denne nyskapningen, der det er plass til 120 ryttere på det flytende overnattingsstedet.

For arrangørduoen har alliert seg med eierne av seilskuta Statsraad Lehmkuhl som skal være base for de deltakerne som ikke er lokale utøvere,

– Vi har satt et tak på 120 ryttere for overnatting på båten, men lokale sykkelryttere kan stille opp på enkeltetapper, sier Torbergsen. Påmeldinga ble åpnet i forrige uke og interessen er allerede god.

– Vi har fått påmeldte deltakere fra Russland og Finland. Jeg mener vi har et fantastisk konsept med den spektakulære naturen som løypene går i, sier Torbergsen videre.

Valldal

Starten skjer er altså i Ålesund før rittet forflytter seg til Sykkylven dagen etter. Så venter en etappe i Stranda før det hele avsluttes i Norddal kommune, nærmere bestemt med målgang i Valldal.

– Hver av de tre etappene som går i terrenget blir på om lag seks mil. Det blir maratonpreg over etappene siden de går i en god del fjellandskap. Vi hadde en testutgave i år og fikk nyttige tilbakemeldinger. Noen synes enkelte partier ble for tøffe, mens andre deler var for enkle. Dette var viktige innspill for oss i forhold til å gjøre 2018s trasévalg, sier gründer Torbergsen.

Under årets arrangement deltok 30 syklister, fra fem forskjellige nasjoner. Og nettopp utlendingene håper arrangørene at det også blir mange av i 2018-utgaven.

– Vi skal ha en liten avslutningsseremoni når rittet er over i Valldal 22. august. Så vil seilskuta gå innom Geiranger før vi ender opp i Ålesund der deltakerne forlater båten, forteller Torbergsen.

Skaper lokal glede

Eldar Høidal i Sykkylven Sykkelklubb er veldig glad for at Nordic Escape blir lagt til Sunnmøre. – Jeg fikk delta på årets testritt og regner med å stille opp også neste år. For rittene er ikke mer krevende enn at syklister som meg – en ivrig Birkebeinermosjonist regner jeg meg som – kan delta, sier Høidal.

Han ser på Nordic Escape som en utrolig flott mulighet for å «selge» den utrolige naturen som preger de fire arrangørkommunene.

– Vi er veldig glade for den mottakelsen vi har fått på Sunnmøre, sier Carsten Torbergsen. Og håper å kunne samarbeide også med det lokale næringslivet og bedrifter under arrangementet.

– Å kunne presentere lokale matopplevelser og kulturinnslag ville gjøre oss takknemlige, sier Torbergsen.

foto
Carsten Torbergsen (til venstre) og Siyanda Mthetwa. Foto: Privat
foto
120 av deltakerne får plass på seilskuta Statsraad Lehmkuhl som kommer til Ålesund 19. august. Foto: nordic escape