Ifølge yr.no skal det hølje ned i VM-byen Planica lørdag. Værtjenesten spår 45 millimeter med regn gjennom hele dagen det skal bli arrangert 15 kilometer med skibytte for damene.

– Blir det slik det er spådd, så blir det tøft å gå, ikke minst vanskelig å gjennomføre hvis det kommer så mye snø, sier den svenske profilen William Poromaa til VG.

Han fortsetter:

– Det blir spennende å se. Vi har hatt en meteorolog med og det er som han sier: Været har svingt mye.

Søndag er det spådd 16 millimeter med snø. Da er det lagsprint for kvinner og menn på programmet.

– Litt ruskevær, det tåler vi. Men det er bedre hvis det kommer som regn enn snø, vurderer Lotta Udnes Weng, høyaktuell for Norges lag på søndag. Det samme er Johannes Høsflot Klæbo, som også nøt solskinnet i Planica mandag.

VARMT OG GODT: For Johannes Høsflot Klæbo, her under mandagens trening i Planica. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I den norske smøreleiren er de spente. Smøresjef Stein Olav Snesrud krysser fingrene for at nedbøren kommer som regn og ikke sludd eller snø. Regn gir mer stabile forhold, ifølge Snesrud.

– Blir det sludd eller snø, får vi noen nye utfordringer. Da blir det fryktelig dårlig føre. Vi forbereder oss på de forholdene vi har, men kan ikke låse alt på det føret i dag. Vi må bruke erfaringsbanken vår. Ha en plan B og C. Da handler det om å gjøre det beste ut av det.

– Jeg håper uansett vi skal ha alle forutsetninger for å takle dette beste av alle. Men det er klart, det blir mer bingo og tilfeldigheter dersom snøværet setter inn på konkurransedagen.

MÅ TAKLE ALLE FORHOLD: Smøresjef Stein Olav Snesrud, her avbildet under VM i Oberstdorf i 2021. Da var han en svært travel mann da snøen lavet ned under herrenes stafett. Foto: Lise Åserud / NTB

Etter en testdag i VM-løypene der solen skinte, var forholdene harde tidlig på morgenen og ble mer løse etter hvert som den stekende Slovenia-solen tok tak i snøen. Snesrud innrømmer at han er spent på helgen som kommer.

Sammen med resten av smøreteamet og enkelte personer i Olympiatoppen, er de som «hobbymeteorologer» å regne, sier han, og antyder at de monitorerer været på egen hånd ganske ofte.

– Så har vi god kontakt med noen snille folk på Meteorologisk Institutt der vi får tilbakemeldinger når ting nærmer seg.

– Det er ivrige folk som vi har snakket mye med før, sier han og understreker at det ikke er noen tjeneste Skiforbundet betaler for.

Dersom det blir snø og ikke regn, spår Snesrud følgende bilder fra VM-stadion:

– Da blir det kaos der. Da er det ikke bare vi som må kaste oss rundt og gjøre mye på kort tid. Det er nok mange som må brette opp ermene og får litt å gjøre.