Selv om vi ikke har pløyd alle startlister, er det trolig godt over 100 løpere totalt fra Sunnmørspostens nedslagsfelt som i dag går 54 km i klassisk stil. Starten går fra Rena, der det er meldt om tett på 20 kuldegrader. Og innkomsten er som vanlig på Birkebeineren skistadion i Lillehammer.

Den største sunnmørske veteranen er Berth Wilhelsmen fra Sykkylven IL. Han går sitt 35. løp i Birkebeinerrennet og har klart kravet til merke 33 ganger.

– Det var bare i det aller første rennet mitt i Birken at jeg kom utenfor merkekravet, sier Wilhelmsen. 73-åringen har nest flest merker i Møre og Romsdal, der Terje Monsen, Molde OI, topper med 34 merker på like mange starter. Han er for øvrig bror til sprinttrener Arild Monsen i Norges Skiforbund.

Volda Turn IL topper

Ser vi på lista over hvilke lokale klubber som har flest deltakere, topper Volda Turn med 18 aktive. Per Heltne har klart merkekrevet flest ganger av voldingene med 25 merker, mens Stig A. Vassbotn går for sitt 20. merke i år, i klasse 55–59 år. Bjørn Ole Vassbotn får også trolig et jubileum siden han går for sitt 10. merke. Det er også verdt å merke seg Torill Skrede Heltne fra Volda med 17 merker på 18 starter i klasse 65–69 år.

Arild Bjørdal fra naboklubben Ørsta IL er også en ivrig Birken-løper med 25 merker på like mange starter.

Ser vi på fylkeslista over deltakere topper altså Volda Turn med 18 løpere. Molde OI har 11, mens Emblem IL stiller med ti deltakere der ekteparet Elin og Kåre Nerem begge går for sitt 9. merke. Geir Sandal er påmeldt med 16 merker på 18 starter, mens hjertespesialist Torstein Hole er tilbake etter et par års pause.

Valldal IL har med sju løpere, Tomrefjord IL og Sykkylven IL har tre. Sistnevnte klubb har altså Berth Wilhelmsen på startstreken, mens Jan Egil Årnes har klart merkekravet 20 ganger.

Fra Velledalen IL stiller Svein Arne Nakken med 18 merker på 23 starter, mens Stranda IL nok har den beste sunnmørsløperen i Knut Anders Hatlen. Han starter blant eliteløperne. I dameklassen er Anniken Hjellbakk Hole, Sunnylven, et sterkt kort.

PS! Ordfører Arne Sandnes i Norddal gjør sin Birken-debut, i klasse 70–74 år!