– I starten var termin nærmere femmila i Holmenkollen, men nå har det vist seg å være nærmere femmila i VM, sier Sjur Røthe til VG.

Femmila i Holmenkollen går ifølge planen søndag 14. mars.

– Det blir litt ekstra utfordring, innrømmer Røthe.

Lørdag 27. februar er han tittelforsvarer på 30 kilometer fellesstart med skibytte i Oberstdorf. Trener Eirik Myhr Nossum brøt sammen i tårer da Røthe vant den distansen i Seefeld. Femmila i klassisk stil avslutter VM søndag 7. mars.

– Akkurat nå har både fruen og jeg et ganske lugnt forhold til det. Men hun har lyst til at jeg skal få reise til VM og utfolde meg og gjøre det jeg skal, samtidig vil hun at jeg skal være med på fødselen. Det har jeg lyst til også, sier Røthe, som naturlig nok gleder seg stort til å bli pappa.

Bilde fra Instagram brukt med tillatelse:

Enn så lenge håper han å gå skirenn i VM. Planen er å ha bagen klar og kaste seg på et fly hjem fra VM om ting tyder på at fødselen snart er i gang.

– Men det kommer veldig an på karantenetid og sånn. Det er litt tungt med ti dagers karantenetid. Jeg må se på hva som er av muligheter for testing og regler, og om Tyskland er rødt, grønt eller gult. Det er så mange ting, sier Røthe.

– Det er en optimistisk plan med både VM og fødsel?

– Absolutt. Men løser det seg ikke, så får man ta de utfordringene som kommer. Det er stort og stas å være i VM som regjerende mester, men etter hva jeg har hørt fra andre så er det ganske stas å bli far også, svarer Røthe.

Og han velger fødsel over skirenn i VM.

– Fødsel og farskap kommer soleklart først, sier Røthe.

I morgen (fredag) er det nasjonal langrennsåpning på Beitostølen. Røthe skal gå skirenn lørdag og søndag.

Langrennsløperne møtte pressen på Beitostølen torsdag under strenge coronaregler. Pressen måtte ha på munnbind, de fleste løperne valgte også å ha på seg munnbind. Verdenscuprennene i Lillehammer første helgen i desember er utsatt på grunn av usikkerhet rundt corona, mens verdenscupåpningen i finske Ruka neste helg fortsatt står i kalenderen.

Baby-boom

Tidligere i år ble landslagstrener Nossum pappa, så ble Hans Christer Holund pappa.

– Det blir bare for dama hans å knipe igjen, så han får med seg begge deler, sier Holund og ler.

Han er tittelforsvarer på femmila i VM. Holund er ikke i tvil om at fødsel står over VM på listen.

– Men om han må velge, så er det ingen tvil om hva han velger. Han må velge det som betyr mest. Men vi får håpe for hans del at han får med seg en seier fra VM og en seier når han kommer hjem, sier Holund.

VERDENSMESTER: Sjur Røthe vant 30 kilometer fellesstart med skibytte i Seefeld i 2019. Martin Johnsrud Sundby (t.h.) tok bronse. Foto: Bjørn S. Delebekk

Emil Iversen fleiper med at han får en konkurrent mindre denne sesongen, når Røthe skal ha fokus på sitt nye liv som pappa.

– Dette blir nok en mellomsesong for Sjur. Han har ikke tatt i så mye på trening i år heller, sier Iversen med et stort og lurt smil.

Flyttet til Tønsberg

Røthe har hatt en hektisk inngang til årets sesong, med en baby på vei har han og samboeren solgt leiligheten på Årvoll i Oslo og flyttet til Tønsberg.

– Vi flyttet for en uke siden. Barnerommet står akkurat nå til randen med pappesker og klær. Vi er ikke ferdig innflyttet, men det er fint levelig. Kjenner jeg hun jeg bor sammen med rett, så blir mye gjort de neste ukene, sier Røthe og smiler.

Samboeren kommer fra Tønsberg. Han er fra Voss.

– Vi ser mye verdi i å ha besteforeldre tett på etter hvert. Flere søsken av fruen bor der og hun har mye venner i området, da blir det litt lettere for meg å gjøre jobben min, når jeg vet at hun har det bra, sier Røthe.