– Vi må bare innse dette. Det er vårt ansvar, spillerne. Vi spilte bra, og resultatet var en overraskelse for oss. Vi har en god tropp, men i dag er vi alle overrasket, sier Neymar i intervjusonen etter den brutale nedturen.

Han sto lavmælt i pressesonen, gråt litt og tok seg pauser mellom svarene. Han stoppet for brasilianske radio- og TV-stasjoner, og tok seg også tid til en prat med skrivende reportere, blant annet VG.

30-åringen er usikker på egen fremtid med landslaget.

– Jeg vet ikke. Å snakke nå er ikke lurt fordi det koker i hodet, så jeg tenker ikke klart. Jeg kan ikke si at dette er slutten, men jeg kan ikke garantere noe heller. La oss se hva som skjer, sier Neymar ifølge brasilianske Globo.

Der sier han at nederlaget «føles som et mareritt».

Da Kroatia vant etter straffesparkkonkurranse i kvartfinalen i fotball-VM, rant også tårene for en knust superstjerne.

Neymar var utrøstelig etter VM-tapet og rakk ikke skyte i straffekonken. Den brasilianske landslagssjefen Tite forsvarte avgjørelsen.

Neymar gjorde 1–0 for Brasil på overtiden av første ekstraomgang av kvartfinalen i fotball-VM på vidunderlig vis, men Kroatia utlignet etter 117 minutter ved Bruno Petkovic. Og på straffer vant Kroatia 4–2 etter brasilianske straffebom av Marquinhos og Rodrygo.

– Et smertelig tap, men jeg får fred med meg selv. Slutten på en æra, sier samme Tite på pressekonferansen i Qatar - og melder altså at han er ferdig som landslagssjef.

Brasil var en av de aller største favorittene til å vinne mesterskapet.

– Vi har ingenting å angre på. Vi ville ikke endret på noe. Vi kjempet og var forberedte til å forsøke og vinne VM. Men det er fotball, og ting vil ikke alltid gå slik vi ønsker, sier keeper Alisson Becker over halvannet time etter avgjørelsen.

Neymar rakk aldri å ta straffe. Han skulle etter alle solemerker ta den siste av de fem.

– Neymar hadde vært min nummer én, sier Jürgen Klinsmann på BBC.

– Du må ha han til å sette tonen, fortsetter den tyske verdensmesteren fra 1990.

Men på sin pressekonferanse etter matchen forsvarer Tite sin avgjørelse om at Neymar skulle skyte sist:

– Fordi den femte straffen er den avgjørende. Han er den med størst press, og spilleren som har kvalitet til å takle det.

Rio Ferdinand, tidligere Premier League-stjerne, sier det slik på Twitter:

– Det er helt latterlig at Neymar ikke tok en straffe, tvitrer Jamie Carragher, vinner av Champions League i 2005 med Liverpool.

ESPNs Guilherme Sacco er også kritisk:

– Det skal ikke forekomme at Neymar ikke slår noen straffe. Jeg forstår at han er femtemann, men det skal ikke være en fast liste. Som det er her, skal den fjerde straffen være hans, skriver Sacco på Twitter.

Mens spillerne fortvilte ute på banen, stakk landslagssjef Tite kjapt i garderoben. Han kritiseres for at han etterlot spillerne.

– Jeg burde kanskje ikke ha gjort det. Det er min stil. Men du har kanskje rett, jeg burde blitt igjen på banen, sier Tite om å gå i garderoben tidlig.

– Det er som et dødsfall i familien, skriver BBCs ekspert på søramerikansk fotball, Tim Vickery, om Brasils tap i kvartfinalen.

– Det er vanskelig å finne ord, uttaler Casemiro til Sport TV.

På samme måte som i Russland i 2018 ryker Brasil ut i kvartfinalen. Etter å ha vært i finalen tre VM på rad (1994, 1998 og 2002), har Brasil ikke vært i finalen siden.