– Det er lenge siden sist. Det er kjedelig, jeg vil tilbake, sier en smilende Thingnes Bø til VG – som likevel sier han bare vil ha gode minner fra VM, der han ble første herreløper med medalje i syv av syv øvelser.

29-åringen hadde vunnet de siste ni individuelle konkurransene i VM og verdenscupen før fellesstarten.

Stryningen ledet før siste stående skyting, men en grov bom med siste skudd og feilfri skyting av Sebastian Samuelsson, gjorde at det ble svensk gull på fellesstarten. Martin Ponsiluoma tok sølvet bak Samuelsson, mens Thingnes Bø tok bronse.

– Rullegardinen min gikk ned da svenskene gikk voldsomt opp Birxsteig, sier Thingnes Bø til NRK.

– De har ingen respekt for Thingnes Bø i avslutningen. Mange spør: «Kan man slå Johannes Thingnes Bø?». Ja, vi kan slå ham med to utøvere, sier den svenske landslagstreneren Johannes Lukas til SVT.

Thingnes Bø blir spurt om sammenlingningen mellom ham og suverene utøvere som Usain Bolt og Michael Phelps, men sier selv «vi er bare skiskyttere» – før han tar seg i det og sier han ikke vil snakke seg selv ned.

Mot slutten av pressekonferansen får han overlevert et skilt med teksten «Boeberhof», som et humoristisk bevis på at Oberhof har fått nytt navn etter hans herjinger.

– Kan jeg sette det opp i sentrum? spør han, til latter fra salen.

NYTT NAVN: Arrangøren spøkte med at Johannes Thingnes Bø har vært så god i VM at Oberhof bør bytte navn til Boeberhof. Foto: Jens Friberg

Vetle Sjåstad Christiansen tror snakket om den «uslåelige» Thingnes Bø har motivert svenskene. Dette var det første individuelle gullet til Samuelsson, også kalt «Silver-Sebbe».

– Det er fryktelig imponerende å ta dobbelen på siste dag. Det «Sebbe» drar frem på sisterunden og tyve treff... Det er mektig. Både han og resten av svenskene har hatt et superbra mesterskap, sier Christiansen til VG.

Både han og Sturla Holm Lægreid sier seg enig om å stryke «Silver-Sebbe»-navnet.

– Det er bra for de andre nasjonene å se at vi er menneskelige. Det er ingen selvfølge å være så dominerende, så dette setter det kanskje i perspektiv. Nå har de fått blod på tann, så jeg tror vi får hardere konkurranse i Nové Město, sier Lægreid.

Samuelsson selv sier det er det beste løpet i karrieren. – Det er veldig spesielt å slå ham på en dag som denne, sier han på pressekonferansen.

Bronsen gjør likevel Thingnes Bø til den første mannlige løperen til å ta medalje i samtlige syv VM-øvelser. Fem gull, ett sølv og én bronse, er fasiten. Marte Olsbu Røiseland tok også syv medaljer tilbake i 2020.

– Jeg plasserer det på lik linje med det Marte gjorde. Det ble et mål på slutten av fem etter at jeg tok det femte gullet, da trengte jeg to medaljer til. Jeg klarte det, så jeg er veldig fornøyd, sier Thingnes Bø.

Det var imidlertid Sturla Holm Lægreid som fikk den beste starten. Han var nemlig den eneste feilfrie norske skytteren på første liggende. De fem andre nordmennene måtte alle gå én strafferunde. Thingnes Bø hentet inn tetgruppen før neste skyting, men der måtte både han og Lægreid gå nok en strafferunde.

På få minutter hadde imidlertid Thingnes Bø hentet inn tyve nye sekunder og lagt seg i ryggen på løperne som hadde skutt feilfritt. Med en lynrask og feilfri serie på første stående skyting, hadde han plutselig et forsprang på ti sekunder til Sebastian Samuelsson.

Situasjonen ble imidlertid snudd på hodet da Thingnes Bø bommet med sitt aller siste skudd, mens svenskene Samuelsson og Martin Ponsiluoma skjøt feilfritt. Samuelsson vant duellen mellom de to svenskene.

– Jeg har ikke hatt så mye syre i dette mesterskapet som jeg hadde på den sisterunden. Da det slo inn mentalt at det ble medalje, men gull og sølv var kjørt, fikk jeg syren mer enn noen gang tidligere, sier Thingnes Bø.

  • Kvinnenes fellesstart går kl 15.15 på NRK.