Holbæk gikk den siste etappen for Norge og hadde med seg en 44 sekunders ledelse til Sverige etter de tre første etappene.

Den ledelsen økte han underveis, før han etter hvert slakket noe av inn mot mål slik at Norge til slutt var 33,4 sekunder foran Sverige i mål. Italia sikret bronse 40,1 sekunder bak Norge i Whistler Olympic Park i Canada.

Ble historisk

Dermed sikret kristiansanderen sin andre gullmedalje denne uka, etter at han mandag ble historisk da han vant 20 kilometer fellesstart. Aldri før hadde en mannlig en sørlending vunnet individuelt gull i junior-VM, og etterpå vanket det lovord fra ingen ringere enn Petter Northug jr.

Lørdag overbeviste han nok en gang, noe som førte til stor jubel på Ålefjær bedehus der familie, venner og kjente hadde samlet seg for å heie den nye, lokale helten i mål.

Stor stemning på Ålefjær bedehus da Mathias Holbæk sikret norsk stafett-gull lørdag kveld. Foto: Daniel Bakken

Enkel oppgave

På den norske laget lørdag gikk Milla Grosberghaugen Andreassen, Lars Heggen, Tuva Aninie Bursveen-Jensen og altså Holbæk.

Grunnlaget for seieren ble lagt allerede på de to første klassisk etappene.

Milla Grosberghaugen Andreassen vekslet to sekunder bak Sveriges Lisa Eriksson etter 1. etappe.

Lars Heggen kom raskt opp i ryggen på Elias Danielsson på sin andre etappe, og de to gikk sammen før Heggen satte inn et rykk på den andre runden av femkilometeren og sendte Brusveen-Jensen ut på den første skøyteetappen med et forsprang på 23,2 sekunder.

Da ble oppgaven enkel for Mathias Holbæk.