– Det er den eneste autoriserte antidopinghund i verden, og vi har vært så heldig å få låne hunden denne helgen, forteller Svein Morten Buer, generalsekretær i Det norske travselskap.

Tradisjonsrike Oslo Grand Prix, med totalt to millioner i premier, er blant de mange storløpene på Bjerkebanen i Oslo denne helgen.

– Det er storløpshelg med internasjonal deltakelse, og det er mye penger å løpe om her på Bjerke i helgen. Derfor har vi fått Lykke og matmor Fia Mårdfelt til Norge nå, forteller Buer til VG.

– Jeg er veldig imponert over hva denne hunden får til, fortsetter Svein Morten Buer - og forklarer hva Lykke kan gjøre:

  • Hunden får lukte på en gjenstand for å få vite stoff den skal lete etter.

  • Kontrollen kan gjøres ved at Lykke analyserer urinflekker inne i hesteboksen.

  • Det kan også gjøres ved at flis med urin plukkes ut fra boksen og analyseres av Lykke et annet sted.

  • Lykke kan også kontrollere utstyr som er tatt med til banen.

  • Selve analysen tar bare noen sekunder.

  • Om Lykke markerer, vil hesten tas ut til dopingprøve før eller etter løpet.

– Jeg er utrolig imponert over å se hvordan hunden opptrer, sier Svein Morten Buer.

ENESTÅENDE: Fia Mårdfelt har verdens eneste godkjente antidopinghund. Denne helgen jobber hun på Bjerkebanen. Foto: travsport.no

– Det er en riesenschnauzer som tilsynelatende er som hunder flest. Men i det øyeblikk den får på seg båndet, skjønner den at det skal jobbes.

– Hvorfor henter dere verdens eneste antidopinghund til Bjerke?

– Vi er opptatt av å ligge i forkant når det gjelder helsevelferd og antidopingarbeid. Hestene skal være friske og uten medisiner når de skal konkurrere.

8-årige Stoletheshow vant Oslo Grand Prix i fjor. Sammen med Frode Hamre satser han på ønskereprise i år, selv om det ble bare 7. plass i Elitloppet.

– Men det er en vanskelig oppgave vi har i år, sier Frode Hamre til travsport.no og tenker på startposisjonen; spor 9. Han har likevel ambisjoner om seier.

Frode Hamre, med stor stall på Ulleberg gård i Larvik, har trent Oslo Grand Prix-vinneren de tre siste årene.

Hamre var tilbake i sulkyen den 16. mai etter ulykke og skadeavbrekk.