I 2017 hadde Møre og Romsdal hele tre eliteserieklubber i eliteserien for menn. I damefotball hadde ikke fylket noen klubber i våre to øverste divisjoner. Nå skal dette misforholdet rettes på.

Det er i hvert fall planen til Møre og Romsdal Fylkeskommune og fylkets to fotballkretser. Fylkeskommunen, ved rådmannen der, har vedtatt å sette av en halv million kroner årlig de tre neste årene for å få til et skikkelig jenteløft.

Mandag ble nyheten offentliggjort, på en pressekonferanse i Sparebanken Møre Arena i Ålesund. Til stede der var kulturseksjonsleder Rigmor Hustad i fylkeskommunen, daglig leder i Sunnmøre Fotballkrets Bjørn Oskar Haukeberg og daglig leder i Nordmøre og Romsdal FK, Are Lervik. Og alle var enige i at nå skal jentene/damene prioriteres.

-  Vi er selvsagt ikke fornøyd med å ha null dameklubber i toppserien eller i 1. divisjon for damer. Det må vi få gjort noe med, sa Bjørn Oskar Haukeberg.

Dobbelt så stort frafall

Statistikken viser at frafallet blant jentespillere er over dobbelt så stort som hos guttene når de kommer opp i 16-17 årsalderen. Og at det kun er 38 idrettslag i fylket som har et seniortilbud i fotball  damer, mens tallet for menn nærmer seg hundre. Videre er jenteandelen som fortsetter med fotball etter fylte 16 år kun 20 % av det totale antallet fotballspillere.

Frafallet også blant guttene er stort i den kritiske alderen 16 år, en femtedel av guttene fortsetter med fotball etter den alderen. Men kun en tiendedel av jentene fortsetter med fotball etter at de fyller 16-17 år.

Spørreundersøkelse

Nå vil altså en fellesdugnad mellom fylke og kretser prøve å endre på dette, og en stor spørreundersøkelse blant lokale fotballspillere er på gang. Der håper kretsene at jentene blant annet gir beskjed om hva hovedproblemet er, og hvorfor de eventuelt slutter/vurderer å slutte med fotball. Og svarene der vil forhåpentligvis gi kretsene de svarene de ønsker, svarene på hvor støtet må settes inn.

Men begge kretsene er i ferd med å tilsette en egen person med spesielt ansvar på jente/damefotballen. Mye takket være den økonomiske støtten fra fylket.

Ny aktivitetsleder

- Vi skal lyse ut en stilling som aktivitetsleder med særskilt ansvar på jentefotballen, og vi har spesielt oppfordret damer om å søke, forteller Bjørn Oskar Haukeberg i SFK.

Et overordnet mål er å øke antall kvinnelige trenere og ledere, og Sunnmøre Fotballkrets tilbyr nå gratis trenerkurs for alle jenter/kvinner.

- Et mål som vi må prøve å få til er at seniortilbudet øker i kretsen vår. Vi må få flere klubber til å satse på damelag, slik at jentene faktisk har et reelt tilbud i nærmiljøet sitt når de nærmer seg voksen alder, sier han.

-  I Ørsta kommune har man fem seniorlag for herrer, men kun ett damelag (Ørsta IL). Det er for dårlig, fastslår han.

Roser fylket

Både Haukeberg og Are Lervik er strålende fornøyd med utspillet fra fylket.

- Det er jo fylket som «eier» de videregående skolene, og vi vil sette inn et støt opp mot skolene våre. Det hadde også vært artig om vår lokale storklubb AaFK hadde hatt jente- og damefotball på programmet. Hødd er flinke på dette, og på mange måter en foregangsklubb. I Ålesund har vi Fortuna som lokal toppklubb, men det er ingen hemmelighet at Fortuna kunne tenke seg et nært samarbeid med AaFK. Ellers er jo Herd den store klubben i kretsen når det gjelder fotball for jenter og damer, opplyser Haukeberg.

Den halve millionen årlig skal deles på de to fotballkretsene, så det blir 250.000 kroner pr år i ekstra damesatsing på Sunnmøre Fotballkrets.

- Kretsen selv satser allerede en god del ressurser på damefotball, men vi må bli bedre. Og dette håndslaget fra fylkeskommunen er utrolig velkomment for oss, mener Bjørn Oskar Haukeberg.

Som mener at økt bredde er essensielt dersom Sunnmøre skal få fram et topplag eller to på damesiden.

- På sikt bør vi kunne få fram et lag i Toppserien for kvinner både på Sunnmøre og i Nordmøre Romsdal, håper han.

Startet med Geir Hansen

Jenteløftet i SFK startet egentlig for et år siden, da Geir Hansen ble ansatt som aktivitetsutvikler for begge kjønn. Nå blir han spillerutvikler på heltid for både jenter og gutter, mens det altså blir opprettet en ny stilling som aktivitetsleder, der jentefotballen settes i høysetet. Talentutviklingen og aktivitetene på guttesida er klubbene stort sett ganske flinke til å organisere selv, men jentene henger etter på alle felt. Nå ønsker fylke og kretser å sette inn et støt.

- Vi håper også å få jentene tidligere med i organisert fotball i klubbene sine. Guttene starter som regel i 7-8 årsalderen, mens jentene starter når de er opp mot 11 år gamle. Og det er ofte for sent. Vi har som mål årlig å få 25 nye seniorspillere over 20 år i kretsen, så får vi se om vi lykkes, sier Haukeberg.

I forbindelse med pengedrysset fra fylkeskommunen ble det også avviklet en kretslagsturnering i storhallen i Ålesund mandag. Der jentekretslagene til 14- og 15-åringene i Sogn og Fjordane, Sunnmøre og Nordmøre/Romsdal møttes. Den turneringa foregår utover dagen.

Seksjonsleder Reidun Hustad i Møre og Romsdal fylke er selv tidligere fotballspiller, og tidligere daglig leder i Bud IL.

- Vi har store forventninger til dette jenteløftet innen fotball, og jeg er svært glad for at politikerne vedtok dette håndslaget til lokalfotballen for jenter og damer. Jeg har faktisk ikke hørt om noen andre fylkeskommuner som har gjort noe lignende, og nå er det viktig at kretsene bruker pengene fornuftig og godt, sier hun.