Fotball-Norge har jublet for et rekordstort overgangsvindu i januar, der det ble solgt spillere for rundt en halv milliard kroner.

Nå kommer Liverød med en 230-siders rapport som er drepende for norsk toppfotball som helhet. Han mener toppfotballen i Norge befinner seg «i en kollaps». Spesielt en trend med unge spillere opprører ham:

Norske spillere som selges til utlandet blir stadig yngre, men klubbene får mindre i overgangssum til tross for at det globale markedet øker.

Liverød beskriver blant annet salget av Vålerengas «juvel» Osame Sahraoui til Heerenveen, for i underkant av 20 millioner kroner, som bekymringsfullt. Han hadde kontrakt med VIF ut 2023.

– Overgangssummen virker grei, og alle er fornøyde, sa trener Dag-Eilev Fagermo da 21-åringen ble solgt.

Vålerengas sportssjef Joacim Jonsson ønsker ikke å kommentere Liverøds påstand.

SOLGT: Johan Hove for ca. 11 millioner. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Inflasjonsjustert har Liverød regnet seg frem til at prisfallet fra 2000 til 2023 er på 60 prosent – og da noterer han en hyggelig økning i det aller siste vinduet i januar.

– Man selger stadig ferskere råvarer til en stadig billigere pris. Økonomien er så dårlig at klubbene blir tvunget til å selge dem i lavere alder, sier Liverød.

NY RAPPORT: Terje Liverød. Foto: Gøran Bohlin / VG

Snittalderen på norskutviklede spillere det ble betalt for var på rekordlave 21,7 år i januar, ifølge Liverød.

Det hjelper lite, ifølge Sandefjord-mannen, at de totale eksportinntektene var rekordhøye i forrige vindu – det stammet hovedsaklig fra utenlandske spillere, som David Fofana og Casper Tengstedt.

Det er snart to år siden Sandefjord-mannen kom med en rapport som konkluderte med at herrefotballen i Norge var akterutseilt.

Nå kommer oppfølgeren. En studie og refleksjon som identifiserer årsakene. Overordnet har det gått nedover med norsk toppfotball i over 20 år – på stort sett alle områder, mener han.

– Jeg gjør jo ikke dette for å være slem. Vi er fotballsyke, sier Liverød.

SOLGT: Daniel Karlsbakk for ca. 27 millioner. Foto: Carina Johansen / NTB

Åge Hareide, en av få utvalgte som har fått rapporten, er enig i at det er problematisk hvis unge og veldig lovende spillere drar ut av landet for å utvikle seg.

– Så er spørsmålet; klarer vi å holde dem igjen? Systemet i dag er sånn at en ung gutt kan velge selv. For å stoppe den utviklingen må vi gi gode nok vilkår her hjemme, ikke minst sportslig, sier den tidligere landslagssjefen.

Han vil bruke tid på å finlese rapporten.

– Det er interessant lesning, men det er jækla mye tall, altså, sier Hareide.

Åge Hareide Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG

Rosenborg-trener Kjetil Rekdal diskuterer spillerlogistikk stort sett hver eneste dag – og mener det ikke finnes noen fasit på når spillere bør selges.

– Utenlandske klubber kommer tidligere og tidligere. De kjøper yngre og yngre spillere. Under storhetstiden til Drillo hentet Premier League-klubber norske spillere et godt stykke oppe i 20-årene – som gikk rett inn og spilte. Nå er den avstanden blitt for stor, sier Rekdal.

Han erfarer at Norge er «langt nede på næringskjeden».

– Du kan kanskje si nei til et bud, med håp om å selge dem for mer om et halvt år, men dukker det opp en utenlandsk klubb som er villig til å betale en bra sum, så ender det stort sett alltid med salg, for spilleren vil jo gå, forteller han.

TRENER: Kjetil Rekdal Foto: Bjørn S. Delebekk / VG