Løping har fått et nytt løft det siste året. Folk ønsker merspenning og søker nye utfordringer. Hindermaraton er superpopulært i USA, og nåser vi altså at Parkour setter fart i Europa.

Fransk opphav

Ordet parkour kommer av det franske ordet parcours som betyr «veien gjennom».Parkour handler om å overkomme det som står i veien for deg enten om det er enbil, et høyt gjerde eller et hustak. Du lærer teknikker som gjør at du kanhoppe, sno, løpe og vri deg rundt det meste – i fart.

Trenden startet først i Frankrike for noen år siden, med grunnlegger DavidBelle i spissen, og spredte seg raskt til andre storbyer slik som London og LosAngeles. I begynnelsen utviklet utøverne formen i hverandres selskap, menetterhvert som fenomenet vokste så ble også YouTube en viktig inspirasjonskildeog utgangpunkt for fornyelse.

Les også: Får du strammere mage av løpetrening?

Bevegelse og livsstil

Selve teknikken minner litt om martial arts uten kampaspektet. Parkour sees påsom mer enn bare en treningsform derimot og de ivrigste tilhengerne lever etterprinsippet «Å være klar over hindringer er å være fri».

Det finnes ingen spesifikke regler, men det er noen klare prinsipper du måfølge både med tanke på hvordan du lander og hva slags hindringer du begir degut på. Parkourtilhengere er opptatt av å bygge en balanse mellom trygghet,frihet og adrenalin.

Les også: Knetrening for løpereLes også: Løper du raskere om du tøyer?

Gryende treningsform

Mange har sett fordelene med denne formen for løping og bevegelse og det finnesflere sentre rundt omkring i Europa som nå tilbyr kortere og lengre kurs.

Ta deg for eksempel en tur til Parkours fødeby Paris for å se ogprøve ut trenden med egne øyne. Hver tredje helg så så kan du for eksempel fykeover hustakene, hoppe over parkerte biler og slenge deg ned lyktestolpene iDame du Lac Monument, der det hele startet.

Les mer om trenden og se video på trening.no

«Artikkelen er levert av trening.no - et nettsted om trening og kosthold. Artikkelforfatterne i trening.no har idrettsfaglig, helsefaglig og/eller journalistisk utdannelse, og flere av dem arbeider i treningsbransjen.»