– Vi har endret på starttidspunktet for at alle skal rekke å komme i mål mens det er dagslys. Derfor starter vi helmaraton klokka ti, mens løperne som skal tilbakelegge halvmaraton starter to timer senere, forteller Per Jan Helset.

Sammen med Helge Fuglset og en liten gjeng av ivrige løpsentusiaster og skoleelever sørger Helset for at Nyttårsmaraton igjen skal bli en suksess.

Oppstart i 1999

– Vi starta opp dette løpet i 1999, som et millenniumsløp. Året etter måtte vi avlyse grunnet mye snø, men siden har vi arrangert Nyttårsmaraton hvert eneste år, sier Fuglset og Helset.

Allerede kommende søndag skal Fuglset tilbakelegge helmaraton i funksjonærløpet, for dem som må være i arrangørstaben på løpsdagen.

Norsk rekord

En norsk rekord blir også satt under Nyttårsmaraton som har start og innkomst på Moa.

– Titina Bakken fra Jevnaker kommer til å løpe sitt 50. maratonløp på ett og samme år. Det er det ingen som tidligere har klart, sier Per Jan Helset.

44-åringen, som egentlig kommer fra Romania, er sjukepleier av yrke og har allerede fullført drøye 150 maratonløp, sjøl om ho tilbakela sitt aller første så seint som 21. august 2010. I sommer fullførte hun blant annet ti maratonløp i løpet av ti dager (!) i Italia.

Maleri i premie

– I et forsøk på å skape mer interesse rundt maraton for kvinner frister vi i år med ekstra fine premier, sier Per Jan Helset.

Og viser fram et litografi som sønnen Kristoffer Helset har malt. Sistnevnte er en anerkjent lokal kunstner og alle damer som løper helmaraton neste søndag vil få et innrammet maleri av Helset junior.

Nordmannen med flest fullførte maratonløp; Inge Asbjørn Haugen fra Hornindal IL er også påmeldt. 62-åringen har så langt fullført 510 helmaraton, hver på 42195 meter. Haugen rundet 500 løp i sommer da han fullførte på hjemmebane under Hornindalsvatnet maraton.

foto
Til ære for fotografen øvde Helge Fuglset (til venstre), Morten Andersen og Per Jan Helset på starten foran Nyttårsmaraton på Moa i går. Søndag skal Fuglseth stille på maraton i funksjonærløpet, men Nyttårsmaraton med et forventet deltakerantall på 100, arrangeres neste søndag. Der skal Andersen tilbakelegge halvmaraton, mens Fuglseth og Helset skal sørge for et knirkefritt arrangement. Foto: JARLE MORDAL