Etter nedrykket ifjor, er det ingen tvil om at klubben ønsker seg opprykk i år. Men verken styreleder eller trener har en klar forventninger om at Fortuna går opp igjen på første forsøk. Her er årsaken: Fortuna har mistet fire spillere som alle spilte de fleste kampene i fjorårets Toppserie og kan stå i fare for å miste ytterligere flere spillere i sommer, fordi flere jenter i stallen vurderer å flytte fra Ålesund for å ta utdanning.

– Noe vi sliter med, innrømmer hovedtrener Karl Oskar Fjørtoft.

– Men vi får ikke gjort noe med det. Istedet henter vi opp og utvikler unge spillere, samt utvikle dem vi allerede har i stallen, forteller Fjørtoft.

Mottiltak

Han er klubbens første heltidsansatte trener. Ansettelsen er ett av tiltakene for å møte utfordringen med spilleravganger.

– Vi føler vi får mer igjen for pengene ved å ansette en trener på heltid, enn om vi skulle fordele pengene ut over til spillere, sier Ane Guro Skaare-Rekdal.

Spiller om én million. Penger er som i fotballen ellers en utfordring i Fortuna. Og økonomisk står mye på spill denne sesongen. Fortuna fikk én million kroner i tilskudd gjennom NFFs prosjekt “Jenteløftet” i Toppserien ifjor. Etter nedrykk ble støttet redusert til det halve. Og dersom klubben ikke rykker opp igjen i år, blir tilskuddet fjernet, mens et opprykk vil gi én million kroner i støtte.

– 500.000 kroner er mye penger for oss. Men nå er det sånn at dette prosjektet bare varer fram til 2012, noe som betyr at klubbene hele tiden må jobbe på markedssiden fram mot 2013, når tilskuddet fjernes helt, sier Skaare-Rekdal.

Må kutte?

En av utgiftspostene som kan bli redusert dersom ikke klubben rykker opp, er nettopp trenerstillingen. Men den heltidsansatte treneren velger å ikke tenke økonomi, men langsiktig, sportslig utvikling i sitt daglige virke.

– Vi må uansett ha et godt sportslig fundament i bunnen, dersom vi skal ha noe å gjøre i Toppserien. Derfor jobber vi mye med teknisk trening og har innført et nytt spillesystem. Målet er at vi skal bli et mer spillende lag enn vi har vært tidligere, ellers har det ingen hensikt å rykke opp, forklarer han.

Spennende tilvekst

Og det nye, spillende laget må altså nødvendigvis bestå av en del unge spillere. Noen av dem svært talentfulle. Blindheims Lea Eidså og Celine Kormseth-Rødal er tatt inn i A-stallen og kjemper allerede om fast plass på laget.

– Spennende, unge spillere med stort potensial, er karakteristikken fra hovedtreneren.

Tøff åpningskamp

Han innrømmer at han ikke kjenner nivået i 1.divisjon godt før seriepremieren kommende helg, i sin første sesong som hovedtrener for et seniordamelag. I treningskampene har Fortuna tapt 1-3 for Trondheims/Ørn og vunnet 1-0 over Kattem, begge Toppserielag, og spilt 3-3 og 0-0 mot divisjonskollega Sandviken.

– Sandviken var bedre enn oss i lengre perioder av kampene. Så vi må trolig opp på et høyere nivå, dersom vi skal være med og kjempe i toppen av 1.divisjon, sier Fjørtoft, som tror de sterkeste utforderne blir Vålerenga og Manglerud/Star. Sistnevnte lag er motstander allerede i seriepningen til helgen.

– Det blir tøft. Men da får vi sett hvor vi står allerede i første kamp. Vi gleder oss til å komme i gang, sier Karl-Oskar Fjørtoft.