I 1984 ble Dag Erik Pedersen nummer ti i Giro d’Italia. Det er fremdeles det beste norske resultatet i rittet, men nå tyder alt på Tobias Foss vil ende på niendeplass i årets utgave av rittet.

– Jeg synes det er kjempeflott. Det er det som er norsk sykkelsport. Vi ønsker alle at det skal gå videre. Jeg heier på Foss og digger måten han kjører på, sa Pedersen til VG på onsdag, på spørsmål om hva han synes om at Foss ser ut til å ta den norske Giro-rekorden fra ham.

Lørdag skulle rytterne opp tre tøffe stigninger, de to første over 2000 meters høyde. Foss satt med favorittene til langt opp i den siste bakken opp til Alpe Motta og kom inn til 12. plass på etappen, 2.37 på etappevinner Damiano Caruso.

Nå er det kun den avsluttende tempoetappen som gjenstår i rittet, hvor Foss er blant favorittene til å vinne etappen. Nordmannen ble nummer tre på den innledende tempoetappen i rittet og har gjennom hele rittet holdt seg høyt i sammendraget.

Spesielt de siste to ukene har Foss imponert og 24-åringen har ligget jevnt inne blant de ti beste i sammendraget den siste uken.

Foran den siste etappen har han fire minutter og ni sekunder ned til Daniel Martin på tiendeplass, mens han har tre minutter og 49 sekunder opp til João Almeida på åttendeplass. Dermed vil Foss etter alle solemerker ende på niendeplass i sammendraget.

GODE LAGKAMERATER: Tobias Foss (venstre) har fått god støtte av lagkameratene i Jumbo-Visma i Giroen. Her sammen med Koen Bouwman under fredagens etappe. Foto: JENNIFER LORENZINI / X06730

Romain Bardet og Caruso angrep ned fra den første stigningen, Passo San Bernardino, og godt hjulpet av lagkameratene holdt de luken over Splügenpass og inn i målbakken.

Der rykket Caruso fra mot slutten og vant etappen. Italieneren trygget med det også annenplassen i sammendraget før den siste etappen og hentet inn 30 sekunder på sammenlagtleder Egan Bernal, som ble nummer to på etappen.

Før den siste etappen er Bernal 1.59 foran Caruso.

PS! Carl Fredrik Hagen har den beste norske plasseringen i et treukersritt (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España) med en åttendeplass fra Vuelta a España i 2019.