– De likte det sikkert ikke. Jeg har opplevd det motsatte. Det er ikke gøy å stå i deres sko. Men vi må få lov til å juble. Jeg gidder ikke holde igjen for å være høflig, sier Tiril Udnes Weng til VG på spørsmål om hvordan hun tror den norske jubelen opplevdes for det svenske laget.

De norske kvinnene, med Udnes Weng, Astrid Øyre Slind, Ingvild Flugstad Østberg og ankerkvinne Anne Kjersti Kalvå jublet nemlig ellevilt og kastet seg rundt halsen på hverandre da gullet var et faktum.

Like bak gikk Tyskland inn til stafettsølv, mens storfavorittene fra Sverige altså måtte ta til takke med bronse.

«Svensk mareritt-stafett», konkluderte Aftonbladet med.

– Det var en rå opplevelse. Stort å få oppleve. Å få det utgangspunkt, gå ut alene og gå mitt eget løp, fokusere på å gå bra, holde meg på beina og cruise inn til seier med sinnssykt publikum og jentene som tar meg i mot. Det er noe man har drømt om som liten jente, sier Kalvå til VG.

NRKs kommentatorduo Jann Post og Torgeir Bjørn kalte det en aldri så liten sjokkseier. Det kunne minne om Oberstdorf-VM i 2021.

Også da kom Sverige til kort som storfavoritter, mens Norge vant.

– Vi var underdogs, da også. Det er nesten hakket morsommere nå. Vi har blitt kritisert og vært så dårlige ifølge mange. Da er det godt å slå tilbake, sier Udnes Weng.

Det var dødt løp mellom en rekke nasjoner på dagens damestafett. Først på den andre etappen var i gang startet dramatikken.

Ebba Andersson, som har vært bunnsolid i hele mesterskapet, falt og brakk staven.

– For helvete, det var den stafetten, sier Andersson til VG om tankene da hun gikk i bakken.

Men hun fikk etter hvert kontakt med både Finland, Tyskland og Norge.

Ut på den tredje etappen var det igjen dødt løp.

Men da ble i realiteten stafetten avgjort.

I duell mot Frida Karlsson vartet Ingvild Flugstad Østberg opp med en kjemperykk. Karlsson var for øvrig misfornøyd med sine egne ski. Men ski eller ei, da Østberg vekslet Kalvå ut på ankeretappen var det cirka 15 sekunder ned til det svenske laget.

– Jeg forventet de skulle henge på. Så fikk jeg de sekundene. Det er spinnvilt etter dagen i dag, min egen vei hit, jeg kunne ikke skrevet det bedre hvis jeg hadde prøvd, sier Østberg til VG.

For Kalvå var aldri presset og kunne cruise Norge inn til seier, mens svenskene kun var gode nok for bronse.

Astrid Øyre Slind er til vanlig en del av Team Aker Dæhlie, men har virkelig fått tillit i årets VM. Nå står hun foreløpig igjen med bronse på 15 kilometer med skibytte og stafettgull.

– Det er vanvittig. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle være i nærheten å være på et stafettlag en gang, sier Slind og smiler.

– Det er godt å kjenne på rusen med andre. Det var vilt da vi ventet på Anne Kjersti og sa til hverandre at «nå blir det gull!», sier hun.