Som profesjonell fotballspiller var det ganger der han ønsket å gi opp sporten han elsket, fordi han ikke kunne være seg selv.

I dette intervjuet med Aftenposten forteller Josh Cavallo hvordan han i en alder av 21 skapte overskrifter over hele verden og kommer med sterk kritikk av Liverpool-legenden Jordan Henderson.

– God kveld!

Josh Cavallos kritthvite tenner lyser opp skjermen i videomøtet med Aftenposten. Det er syv og halv times tidsforskjell mellom Norge og den australske midtbanespilleren. Når mørket har lagt seg i Adelaide, som ligger sør langs den australske kysten, kan det krype ned til minusgrader i august.

Det er noe Adelaide United-spilleren misliker sterkt.

– Vinteren her er så kald! Jeg er mer en sommerperson og elsker å være i varmen. Så det er varmeovn og en kopp te nå etter en lang dag, forteller han over skjermen.

Under oppkjøringen til sesongen i Australias høyeste divisjon har 23-åringen satt av tid til å prate om en sak han brenner for.

Har aldri angret

For snart to år siden skapte han nemlig verdenshistorie. «Jeg er fotballspiller, og jeg er homofil», fortalte Cavallo i en video som ble publisert på klubbens nettside.

– Det har ikke vært en enkel reise, det må sies. Men det har gitt fantastiske uttellinger langs veien, forteller Cavallo.

Australieren smiler og ler mens han tenker tilbake på de siste to årene. Tilbakemeldingene og reaksjonene han fikk i etterkant overgikk alt han noensinne hadde drømt om.

– Jeg har aldri angret siden jeg tok valget om å stå frem. Å se at jeg har truffet så mange over hele verden er fantastisk, forteller han.

Josh Cavallo er midtbanespiller på Adelaide United og sto frem som verdens første homofile toppspiller i en herreliga i 2021. Her under samtalen med Aftenposten. Foto: Skjermbilde

Fikk en halv million meldinger på 30 minutter

Etter at han publisert videoen, fikk Cavallo en halv million meldinger på 30 minutter. Rett før videoen ble publisert hadde han et rørende øyeblikk med laget sitt.

– De hadde tårer i øyene og alle klemte meg. Det var som en tung bør ble løftet av skuldrene mine. Det var helt utrolig, endelig kunne jeg være helt meg selv. Etter 20 minutter snakket vi helt normalt om fotball og trening, som om ingenting hadde skjedd, forteller Cavallo.

På vi ut av garderoben trykket han publiser. I bilen på vei hjem merket han at telefonen begynte å dure konstant med meldinger som tikket inn. Kort tid etter kræsjet instagrammen hans fordi det kom så mange meldinger.

– Det var da livet mitt endret seg.

Brukte vannpausene til å finne opp historier

– Tenkte du noen gang at du, ved å fortelle dette, kunne ødelegge for karrieren din videre?

– Ja, definitivt. Det var også ganger da jeg ønsker å gi opp fotballen helt og bare være meg selv. Jeg trodde aldri at Josh Cavallo, som homofil, kunne være synonymt med fotballspiller. Det var to verdener som ikke kunne kombineres i mine øyne.

Hverdagen hans før han kom ut var nemlig preget av at han ikke kunne være ærlig med lagkameratene sine.

– Jeg måtte finne opp historier. Jeg husker en episode der jeg underveis på skuddtrening forberedte meg til vannpausen slik at jeg hadde noe å komme med når teamet stilte spørsmål om hva man gjorde i helgen, eller hvem man datet. Jeg måtte finne på historier om kvinner jeg hadde møtt. Det ble et skuespill 24/7 på toppen av å være profesjonell utøver, og jeg endte med å isolere meg selv.

Cavallo forteller at han nådde et vendepunkt etter å ha skjult en del av identiteten sin i flere år. Det spilte ingen rolle lenger hva konsekvensene ble.

– Jeg visste ikke om jeg kom til å ha en kontrakt dagen etter, men da jeg la meg den kvelden, var jeg glad for at jeg var meg selv. Jeg la meg ikke som noen andre, mimrer han.

Tøft å være den første

Mottagelsen har likevel vært på godt og vondt.

– Det er fortsatt mange land i verden der det å være en del av LHBTQ+-miljøet kriminaliseres, det som er veldig trist er at disse også er fotballnasjoner. Så jeg får mye hatytringer fra disse landene.

– Hva skriver de da?

– Jeg får det til alle døgnets tider, så det er vanskelig å forberede seg også. Alt fra negative kommentarer til trusler om vold.

– Blir du noen ganger redd?

– Nei egentlig ikke. Jeg er veldig tro til meg selv og har opplevd mye motstand hele livet. Dette er folks egne usikkerheter som de projiserer på meg. Samtidig skjer det så mye positivt rundt meg. Gjør det det greit at noen sender sånt? Selvfølgelig ikke, men at jeg får lov til å være en rollemodell gjør at jeg ikke lar meg knekke, forteller han og legger til:

– Dessverre, fordi jeg er den første og ansiktet utad for homofile fotballspillere så får jeg disse kommentarene. Men det er så viktig å snakke høyt om dette for alle andre fotballspillere som går igjennom det samme som jeg gjorde.

I Norge har ingen homofile på herresiden stått frem, til tross for at det har vært et hett tema i lang tid. At det blir så omdiskutert, kan ha gjort at veien mot den aller første blir enda lenger.

– Det er klart, det er tøft å være den første. Jeg hadde ingen rollemodeller som var slik som meg da jeg vokste opp, det ønsket jeg å endre på slik at det blir lettere for yngre generasjoner. Man trenger den første personen som tar det steget.

– Forhåpentlig vil vi hverken snakke om dette om 10–15 års tid eller diskutere temaet engang, sier Cavallo håpefullt.

Kvinnene var en inspirasjon

Cavallo trekker frem kvinnene under årets fotball-VM som en inspirasjon til hvordan sporten kan være mer inkluderende.

– Da jeg ennå ikke hadde kommet ut, så jeg opp til de kvinnelige lagene. Jeg så Sam Kerr og det australske landslaget omfavne det å bare være seg selv. Det var noe av det som pushet meg til å ta det neste steget, og jeg veldig takknemlig for den jobben de har gjort.

– De har kommet utrolig langt og er noen vi skal lære av. Det viser at det er mulig å normalisere å være skeiv og profesjonell fotballspiller.

Chelsea- og Australia-stjerne Sam Kerr er blant dem Cavallo har sett opp til. Foto: PAUL CHILDS / Reuters

– Jordan Henderson var en av de første som gratulerte meg

Saudi-Arabia er et av landene der det er ulovlig å være homofil. At slike land markerer seg som fotballnasjon, reagerer han på.

– Det er selvfølgelig synd fordi det hindrer utøvere som meg i å spille fotball. Hvorfor må jeg behandles annerledes på bakgrunn av hvem jeg liker, og hvorfor må det påvirke meg som fotballspiller? Å se at slike land gjør suksess i fotballen og at jeg kan bli satt i fengsel der er rett og slett hjerteskjærende, forteller Cavallo.

Han er derfor også tydelig skuffet over nyheten om at tidligere Liverpool-kaptein Jordan Henderson takket ja til å spille for den saudiarabiske klubben Al-Ettifaq. Henderson har tidligere snakket høyt om rettighetene til skeive i fotballen.

I tillegg var Henderson tidlig ute med å rose Cavallo.

– Det er utrolig skuffende. Jordan Henderson var en av de første som gratulerte og roste motet mitt da jeg kom ut, forteller Cavallo.

– Når han likevel takker ja til et sånt tilbud, viser det hvilke verdier du har. Det viste at pengene betydde mer enn verdiene hans.

Som Liverpool-kaptein snakket Jordan Henderson ofte om LHBTQ+-rettigheter. Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Det opprører Cavallo og flere i miljøet.

– Han var en som viste kjærlighet og var alliert med LHBTQ+-miljøet, men nå skal han spille i et land som anser det å være en del av denne gruppen som kriminelt. Det er veldig trist å se.

Aftenposten har bedt Al-Ettifaq og Jordan Henderson om et svar på kritikken. De har ikke besvart vår forespørsel.