- Det er ikke bare omega 3-fettsyrer som er det sunne i fisken. Proteiner har også effekt på helsen, sier Oddrun Anita Gudbrandsen, forsker ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen.

Hun har i mange år forsket på hvordan fiskeproteiner påvirker helsen vår. Denne uken publiserte hun og samarbeidspartnere en studie i European Journal of Nutrition på effekter av torskeproteiner i overvektige rotter. Studien viser at et lavt inntak av fiskeprotein ga god effekt på helsen.

- Rottene som fikk 25 prosent fiskeprotein, bedret toleransen for sukker og økte mengden betennelsesdempende fettsyrer i kroppen. Dette kan gjøre det lettere å gå ned i vekt, sier Gudbrandsen.

- Hvorfor kan det gjøre det lettere å gå ned i vekt?

- Feilregulerte prosesser i kroppen kan føre til fedme, som fører til at prosesser i kroppen reguleres enda dårligere. Eksempelvis er insulinnivået ofte høyt hos mange med fedme som har dårlig toleranse for sukker, og dette er et hormon som signaliserer for økt lagring av fett i fettvev og forverrer dermed situasjonen, sier Gudbrandsen.

30 gram for dag

Det er første gang man har testet effekten av så små doser med fiskeprotein i rotter. I tidligere dyrestudier har fiskeproteinene utgjort 50-100 prosent av proteininntaket.

- Men det er ikke vanlig og heller ikke ønskelig at fisk er den eneste kilden til proteiner. Med ensidig kosthold basert på kun en proteinkilde risikerer man å få mangel på essensielle proteiner, noe som igjen kan føre til mangelsykdommer, sier Gudbrandsen.

Totalt 12 overvektige rotter var med i forsøket som varte i fire uker. Rottene i kontrollgruppen fikk 100 prosent av sitt daglige proteininntak fra melkeprotein. Helsen til rottene som bare fikk melkeprotein, var ikke like god som dem som fikk en blanding av proteiner fra fisk og melk.

- Hva med vekten til rottene som fikk 25 prosent fiskeprotein?

- De gikk ikke opp i vekt relativt til kroppslengden. De vokste rett og slett raskere men hadde samme fettprosent og muskelmasse relativt til kroppsvekten. Utrolig spennende, synes jeg, sier Gudbrandsen.

Spis fisk hver dag

Studien antyder også at det er lurt å spise fisk hver dag, ikke bare noen ganger i uken.

- Det ser ut som man trenger å ha en jevn tilførsel av proteiner og at det beste derfor er å spise litt fisk hver dag, i stedet for få noen fiskemåltider i måneden. Man må trolig ha et jevnt inntak for å få en jevn effekt, sier hun.

- Hvor mye fisk bør vi spise hver dag for å få i seg nok fiskeproteiner?

- Dette er noe vi vil forske videre på. Men en tidligere studie vi hadde viste at seks gram torskeprotein per dag var nok til å oppnå helseeffekter. Det tilsvarer 30 gram torskefilet, sier hun.

- Hvordan kan man få i seg dette på best mulig måte?

- Man kan bruke fisk til pålegg, middag og snacks, sier hun.

Høy BMI, lavt proteininntak

Det kan se ut til at proteiner i mat er et begrensende næringsstoff som fører til et for stort matinntak for å dekke proteinbehovet. Det vil si at kroppen vil kreve mat helt til proteinbehovet er dekket. Dersom man da spiser mat med lavt proteininnhold og mye energi, så vil det føre til et for høyt energiinntak og dermed overvekt.

- Hvorfor har voksne med høy BMI et lavere proteininntak enn resten av befolkningen?

- Jeg vet ikke helt, men det er ikke bra. Vi har sett det over flere år. Mange av de overvektige voksne deltakerne som har vært med på våre studier spiser mindre proteiner enn gjennomsnittet for normalvektige voksne. Det kan tyde på at de må spise og spise til de har dekket sitt proteininntak, sier Gudbrandsen.

- Budskapet blir da at man må spise mat med høyt proteininnhold?

- Ja, det er viktig å dekke proteinbehovet, men høyproteindietter er ikke nødvendig for å få nok proteiner. Man bør spise rene matvarer, som kjøtt og fisk, grønnsaker, frukt og fiber, og unngå ferdigproduktene med lavt proteininnhold og mye energi, sier Gudbrandsen.

Proteintilskudd?

En tommelfingerregel er at et voksent menneske trenger litt under et gram protein per kilo kroppsvekt per dag, mens behovet er større for voksne og unge som trener mye.

- Hva med proteintilskudd?

- Jeg verken fraråder eller anbefaler det, men jeg tror det sunneste er å spise normalt. Proteinrik mat inneholder jo mange andre ting man trenger i tillegg til proteiner. Men de som ikke klarer å spise nok proteiner på vanlig måte, som for eksempel eldre og syke, kan vurdere proteintilskudd, sier hun.

Gudbrandsen søker nå deltakere til en ny og større studie der de skal sammenligne helseeffekter av økt proteininntak i inaktive og veldig aktive, dvs personer som trener mye og er i fysisk aktivitet mot personer som ikke er fysisk aktive. Målet er å få svar på hvilke proteintyper vi bør spise for å sikre en sunn helse og et langt liv og aktivt liv, og hvem som bør øke proteininntaket sitt.

- Til det trenger vi frivillige mellom 9 og 90 år, i alle vektklasser, fysisk aktive eller inaktive, som er villige til å øke proteininntaket gjennom kostholdet eller ta proteintilskudd og gi blod til prosjektet vårt, sier hun.

Oddrun Anita Gudbrandsen Foto: Vegar Valde