– Jeg følte meg veldig bra etter fire mil og da ventet vi på guttene, men da klarte ikke jeg å henge på, det gjorde Lina. Armene gikk litt tom den siste mila, men jeg er veldig fornøyd med andreplass. Det var en bra debut, sier Bjørgen til SVT.

Etterpå åpnet hun for at hun kan bli å se i duell med Therese Johaug innen kort tid.

– Jeg vurderer å stille i tremila i NM, innrømmer Bjørgen.

Bjørgen skilte seg lenge ut med fem andre på kvinnesiden, Ida Dahl, Katerina Smutna, Emilie Fleten, Thea Krokan Murud - og den suverene sammenlagtleder Lina Korsgren.

Så satte tidenes vinterolympier inn enda ett gir og kun Korsgren klarte å følge tobarnsmoren fra Rognes da to mil gjenstod. Hele veien økte de forspranget til rekordskjemaet til Vibeke Skofterud fra 2012.

Fire timer og åtte minutter var rekorden til Skofterud før søndagens løp under strålende forhold.

STERKT FELT: Marit Bjørgen går i et felt med totalt seks løpere med startnummer 538. Vinneren Lina Korsgren er utenfor bildet og i front av gruppen. Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bjørgen ble fragått

Da en drøy mil gjenstod av løpet var det Korsgrens tur til å teste motstanderen og langløpsdronningen hang seg på ett av herrefeltene som passerte dem. Denne gangen måtte Bjørgen gi tapt, og selv om luken aldri rakk å bli ordentlig stor, var avstanden for stor til å tette.

Dermed gikk Korsgren som eneste kvinne på oppløpet og Bjørgen ble henvist til andreplass. Korsgren vant Vasaloppet for tredje gang og har nå kun Sofia Lind (4) foran seg i antall seirer.

– Hun var absolutt sterkest på slutten, sier Bjørgen, som sier hun skal vurdere om hun går løpet neste år.

Den nye rekorden lyder på 3.52,08. Bjørgen jublet da hun gikk i mål 42 sekunder bak Korsgren, Dahl ble nummer tre - nær fem minutter bak Korsgren.

Dette er Bjørgens første deltakelse i 90-kilometersutgaven av Vasaloppet, men langrennsdronningen vant en halvert utgave i verdenscupen i 2006.

Dette er imidlertid Bjørgens comeback i konkurransesammenheng etter at hun la opp i 2018, etter at hun ble tidenes vinterolympier i Pyeongchang samme år.

Bjørgen imponerer i Sverige, det gjør Therese Johaug også i Oberstdorf. I 2018 ble Johaug rørt til tårer av Bjørgens hilsen:

Gjerdalen vant

På herresiden ledet Tord Asle Gjerdalen lenge an i et tetfelt på fire, men Anton Karlsson, Vetle Thyli og Ermil Vukojev på halen.

Og da Tord Asle Gjerdalen rykket og vant sitt første Vasaloppet, gjorde han det med stil. Med tiden 3.28,18 smadret han Jörgen Brinks løyperekord på 3.38,41, satt i 2012 – samtidig som nettopp Brink gikk rennet som utegående reporter for SVT.

– Jeg gikk alt jeg hadde hele veien. Det var full fart. Nå er jeg bare sliten, sier Gjerdalen til SVT.

Samtidig forlenget Gjerdalen rekken med norske seirer i det tradisjonsrike 90-kilometersløpet. Ikke siden nettopp 2012 har noen annen nasjonalitet stått på toppen av pallen i Mora.

Til den som måtte lure: Ja, han gikk med pilotbriller.

FULL THROTTLE: Tord Asle Gjerdalen fører an i et firemannsfelt med pilotbriller. Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN