– Hvis du ikke opereres nå, har du bare tre måneder igjen å leve.

Mike Fremont hadde nettopp fått påvist tarmkreft med spredning til lymfeknuter, også kjent som lymfogen spredning. Legen manet til umiddelbar handling.

Året er 1991, Fremont var 69 år gammel, enkemann og far til tre. Beskjeden var knusende. Tankene flommet over ham som Niagarafallene. Men i fossefallet av tanker, kom han plutselig på en bok sønnen hadde gitt ham for seks år siden.

I stedet for å takke ja til operasjonen, hastet Fremont seg hjem for å lese. Da han senere samme dag hadde fullført hele boken, ringte han opp legen ved Cleveland Clinic.

– Jeg vil ikke ha noen operasjon. I stedet skal jeg på diett, var det resolutte svaret.

Legen frarådet Fremont beslutningen på det sterkeste. Lenger ned i denne artikkelen kan dere lese om flere eksperter som advarer sterkt mot dette.

Dødsdommen ble ikke starten på slutten for Fremont. I stedet ble det starten på et nytt liv. Et liv som siden skulle gi ham flere aldersbestemte verdensrekorder på hel- og halvmaraton.

Nå, i en alder av 100 år, trener han fremdeles mer enn de aller fleste – uavhengig av alder. Han gir ett grep æren for sin unike fysiske form og helse.

Under kan du lese om det ukentlige treningsprogrammet og kostholdet hans.

Mike Fremont trener seks dager i uken, hver uke. Foto: Jamie Mercer

En helt spesiell feiring

– De siste årene har vært de beste i livet mitt, uten tvil! Ville ikke du likt å være 100 år gammel og feire det med å være gjest i en podkast?

På den andre siden av et småskurrete webkamera sitter Mike Fremont på soverommet sitt i Glendale, Ohio og gliser bredt i møtet med Aftenposten.

Han er født samme året som Fridtjof Nansen mottok Nobels fredspris, 1922.

For et par knappe uker siden gjestet han ultrautøveren Rich Rolls podkast. Den er en av verdens største innen helse- og livsstil, og har iblant lyttertall i millionklassen.

Noen måneder før det igjen, ble han invitert til å løpe et 5 kilometer langt gateløp med en av verdens beste ultraløpere, Harvey Lewis, i anledning 100-års dagen sin. Da satte han ned foten.

5 kilometer var naturligvis altfor kort. Fremont og Lewis endte opp med å løpe én mil i stedet.

Etter løpet stoppet han en funksjonær for å spørre hvordan det hadde gått. Funksjonæren fortalte at han hadde blitt nr. 3 i den øverste aldersklassen.

– Hva er den øverste aldersklassen? spurte Fremont ivrig.

– 80 år og oppover, var svaret fra funksjonæren.

– Det kan ikke være riktig. Om tre dager blir jeg 100, og du setter meg opp mot folk som er 20 år yngre enn meg, svarte Fremont spøkefullt.

Det er ingen tvil om at Mike Fremont er full av livsglede, og ikke minst treningsiver.

Det er 64 år siden han begynte å løpe, etter at livet tok en mørk og brå vending. Det sterke bittet fra treningsbasillen har en nemlig en svært trist forhistorie.

Fremont sammen med sin gode venn og ultraløper, Harvey Lewis. Foto: Privat

Beskjeden som forandret «alt»

I 1958 får Mike Fremont beskjeden alle frykter. Kona har tragisk mistet livet etter en akutt hjerneblødning. Igjen sto han med tre barn, den yngste knapt to uker gammel. Han hadde nettopp begynt egen bedrift og jobbet døgnet rundt.

Stresset var overveldende. Det kunne raskt bikket i feil retning.

– Men i stedet for å drikke, begynte jeg å løpe hver dag etter jobb. Det hjalp mer enn alkohol, sier Fremont.

Det ble starten på en livslang treningsreise. En reise han fremdeles ikke har fullført.

– Jeg har samme vekt som da jeg drev med bryting som ungdom, sier Fremont og smiler.

Selv om han kanskje ikke er like sterk, besitter Fremont fremdeles en imponerende styrke. Tross alder i 100-klassen, klarer han fortsatt over et tosifret antall pull-ups(!).

Den ukentlige treningsplanen ville vært bra for en student på 22. At Fremont gjennomfører den, er til å sette gebisset i halsen av.

Slik ser en vanlig treningsuke ut:

  • Mandag – 9,5 km kanopadling

  • Tirsdag – 8 km løping

  • Onsdag – 9,5 km kanopadling

  • Torsdag – 8 km løping

  • Fredag – 9,5 km kanopadling

  • Lørdag – treningsfri

  • Søndag – 8 km løping

Han er for øyeblikket innehaver av fire aldersbestemte verdensrekorder:

  • Halvmaraton 90 år

  • Halvmaraton 91 år

  • Maraton 90 år

  • «Drømmemila» 96 år.

For to år siden var løpeøktene på hele 16 kilometer. Nå har han trappet litt ned på treningen. Det er tross alt mer til livet enn bare trening, som han selv sier.

– De 16 kilometerne begynte i tillegg å ta fryktelig lang tid, sier han.

Men det er ikke bare løpingen som interesserer Fremont. Han konkurrer også fremdeles i kanopadling. Foto: Privat

Kostholdet får æren

Fremont har allerede levd 21 år lenger enn forventet levealder i USA. Selv er han ikke i tvil om hva som har vært hemmeligheten.

Boken Mike Fremont åpnet etter tarmkreftdiagnosen for 31 år siden, handlet om hvordan kosthold påvirker kreft og utviklingen av den.

Boken, ført i pennen av japaneren Michio Kushi, anbefaler et 100 prosent vegansk kosthold. Det betyr i praksis null proteiner fra animalske produkter.

– Siden jeg leste boken, har jeg levd helt vegansk, sier Fremont.

2,5 år etter diagnosen begynte han på ny å blø. Kreftsvulsten i tarmen var årsaken til blødningen. Til slutt måtte han under kniven for å få svulsten fjernet.

Da legen undersøkte resten av kroppen, fant de ingen videre spredning til lymfeknuter. Etter operasjonen ble han erklært kreftfri.

– Etter det har jeg aldri vært bekymret, jeg har bare holdt meg til dietten. At jeg fremdeles kan løpe i en alder av 100, handler om den veganske dietten, hevder Fremont.

For Fremont handler det ikke bare om folkehelse, selv om han er overbevist om at han har funnet hemmeligheten, det handler i minst like stor grad om planetens helse.

– Da jeg gikk på videregående, var vi 2,5 milliarder mennesker på jorda. Nå er vi åtte. Jeg ønsker å spre budskapet om et plantebasert kosthold, fordi jeg er bekymret for planeten, sier han for en gangs skyld med en alvorlig mine.

Assisterende generalsekretær- og avdelingsleder for forskningsavdelingen i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, fraråder personer på det sterkeste å forsøke det samme som Fremont.

Og Opdalshei er ikke den eneste som advarer.

Ingen vitenskapelige bevis

Professor Kjersti Flatmark er kirurg og forsker ved avdelingen gastro- og barnekirurgi ved Oslo universitetssykehus. Hun sier hevelser i lymfeknuter lett kan forveksles med kreftspredning når det er snakk om tarmkreft.

– Det er noe vi ser rett som det er, og lurer på om det er spredning eller ikke. Det er mer sannsynlig at han hadde svulst i tarmen, og en annen årsak til de forstørrede lymfeknutene.

At svulsten ikke vokste på to og et halvt år mellom diagnose og operasjon, kan rett og slett skyldes at han har vært heldig, tror Flatmark.

– Vi ser i noen tilfeller at slike svulster i tarmen kan utvikle seg ganske langsomt. Det finnes ingen vitenskapelige bevis for at en slik diett kan hindre kreftutvikling eller spredning av kreft, konstaterer hun.

Forskeren er likevel tydelig på at et fokus på kosthold og helse kan være gunstig for personer i en kreftsituasjon.

– Det kan gjøre at man har det bedre, tåler behandlingen bedre og at man takler utfordringene som en kreftpasient møter bedre, sier hun.