Fire norske restauranter får til sammen fem Michelin-stjerner i 2015. Maaemo beholder sine to. Statholdergaarden, Ylajali og Fauna beholder én hver.

Dette er samme stjernefordeling som i fjor, men da fikk også nå nedlagte Bagatelle en stjerne. Som tidligere er det kun restauranter i Oslo som er tilgodesett med stjerne i den verdensberømte restaurantguiden.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

Maaemo beholder dermed de to stjernene som spisestedet fikk i både 2014, 2013 og 2012. Statholdergaarden beholdt sin ene stjerne for fjerde år på rad, mens Ylajali og Fauna ble belønnet med én stjerne hver for andre år på rad.

Stenger dørene

Ylajali på St. Olavs plass i Oslo drives av Even Ramsvik fra Sjøholt. Tross suksess og fulle bestillingslister, annonserte han nylig at restauranten vil stenge på slutten av året.

– Fulle bord og god økonomi til tross, så legger det flotte historiske bygget begrensninger på hvordan vi kan utvikle oss videre, uttalte sunnmøringen i en pressemelding forrige uke.

Les også: Norges beste restaurant stenger

Ramsvik vil gi seg på topp og bruke de neste siste månedene på å feire det de har oppnådd så langt. Det skal komme en ny, mer uformell restaurant på samme sted.

Ramsvik ser for seg nyåpning først i 2017 av restauranten som i 2014 ble kåret til Oslos beste av Aftenposten, og til Norges beste av The Nordic prize.

Ingen med tre stjerner

– Fantastisk. Vi er kjempeglade. Vi jobber hardt hele tiden for å bli bedre og utvikle oss selv. Å være eneste med to stjerner er kjempebra, sier Maaemos kjøkkensjef Espen Holmboe Bang til VG.

Norske Maaemo hadde håpet på tre stjerner i år, men fortsatt er det ingen restauranter i Norden med toppstatus.

– Det har vært hype i mediene om tre stjerner, men bare i mediene, sier Maaemos kjøkkensjef som forteller at stemningen var veldig god inne i restaurantlokalet da stjernefordelingen ble kjent.

Flere forbrukersaker på smp.no

– Vi kan bare snakke for oss selv, men det er mye jobb. I kveld er det vanlig service. Men vi tar et glass champagne etterpå, sier han.

Danmark og Sverige best

Michelin-stjernene ble i år for første gang presentert i en egen nordisk guide – Guide Michelin Nordic Cities 2015.

Den nordiske guiden omfatter til sammen 30 «Bib Gourmand»-restauranter, sju restauranter med to stjerner og 38 med en stjerne, skriver nettstedet Horeca.

Som tidligere ligger Norge altså et godt stykke bak Danmark og Sverige. Både i Stockholm og København har nå tre restauranter to Michelin-stjerner.

I Sverige er det åtte nye restauranter på stjernelisten, en av dem stockholmsrestauranten Oaxen Krog som får to. I Danmark er det fem nye restauranter som får stjerne i år.