Lørdag går Pride-paraden i Ålesunds gater for å feire mangfold og kjærlighet. Dessverre er dette også høysesong for hets, ikke minst på sosiale medier.

Blant annet har debatten om bruken av Pride-flagget vist seg å være svært lettantennelig.

Vi skal ha stor takhøyde for debatt. Ikke minst vi i media skal ha stor respekt for folks rett til å ytre seg. Men ytringsfriheten er ingen rett til å drive hets eller å sette fram trusler.

Natt til 25. juni i fjor, midt under Pride-feiringen i Oslo, åpnet en mann ild på utestedet Per på hjørnet og London Pub. To mennesker ble drept og mange skadd.

Dette er det mørke bakteppet til årets feiring.

Terrorangrepet står som det verste angrepet her i landet på det skeive miljøet, og er med på å gjøre årets Pride ekstra viktig.

Vi kan ikke la vold, trusler og hets seire. I Norge har de homofiles rettigheter fått bredt gjennomslag etter mange års kamp, 51 år etter at homofili ble avkriminalisert. Felles ekteskapslov og utvida rettigheter for transpersoner er to eksempler.

Det har vært brede politiske flertall som har stått bak.

De homofiles rettigheter er imidlertid fortsatt under press. Det være seg i USA og i land som Polen, Ungarn eller Russland. Og ikke minst i en rekke land med muslimsk flertall. Ytre-høyre siden i politikken og ekstreme islamistiske miljø er noen av dem som de som står for den største trusselen.

Heller ikke i Norge er det like lett å være åpen om sin seksuelle legning i mange miljøer. Det blir også ofte høy temperatur i debatten om skeives rettigheter. Slik den har vært i debatten om bruken av Pride-flagget.

Vi så det da hotellkjeden til Thon sa de ikke ville heise Pride-flagget på sine hoteller. Vi fikk et annet eksempel ved Åse skole i Ålesund. Pride-flagget ble tatt ned etter et sterkt ønske fra én forelder.

Begge steder kom flagget opp igjen etter kort tid.

I Bergen ble et barnearrangement under Regnbuedagene avlyst etter stygge reaksjoner i sosiale medier. Det har også vært flere eksempler på brenning av Pride-flagg.

I et demokrati skal vi tåle debatt. Det er lov å være uenig i endringer, også når det gjelder skeives rettigheter. Det er lov å være uenig i at Pride-flagget heises på kommunale flaggstenger.

Hets og trusler er imidlertid ikke en del av dette.

Både de som har heist Pride-flagget og de som har valgt å la være, har opplevd slike ting. Det er ikke akseptabelt. Uenighet forsvarer ikke et sekund at en tar i bruk hets og trusler om politisk vold.

Pride-arrangementene har blitt en folkefest som omfavnes både av næringslivet og av så godt som hele det politiske miljøet.

Det viser en kvalitet i vårt samfunn som vi skal være glade for.