Det viser en rykende fersk undersøkelse Sentio Research Group AS har utført for Sunnmøre regionråd. Undersøkelsen ble presentert på Arena Sunnmøre torsdag formiddag.

Spurte 2.500 i 20 kommuner

Undersøkelsen ble utført mellom 12. og 30. oktober gjennom 2.500 dataassisterte telefonintervju. I fjor ble det utført en tilsvarende undersøkelse blant 2.000 innbyggere i de 20 kommunenene.

  • Resultatet i år viser at halvparten av innbyggerne er enige med myndighetene i at tallet på  kommuner her til lands bør reduseres. Men de er blitt seks prosent færre som mener dette sammenlignet med året før.

  • Det er også færre som tror at en eventuell ny kommune vil gi innbyggerne bedre løsninger enn tilfellet er med dagens ordning.

  • 36 prosent er direkte uenig i at man skal kutte antall kommuner. Det er en økning på ti prosent fra i fjor.

  • 49 prosent mener at egen kommune bør bli sammenslått med en eller flere nabokommuner.  Dette er en nedgang fra 57 prosent sammenlignet med 2014.

Gjør som over 23.000 andre - følg smp.no på Facebook

Andelen som mener kommunen skal være organisert som i dag har økt fra 33 prosent til 40 prosent.  Variasjonene store fra kommune til kommune.

Samtidig er det en liten økning fra sju til ni prosent som mener at Sunnmøre bør være en kommune.

Flertall mot sammenslåing Ørstinger på plass for å høre om arbeidet med kommunereform på Sunnmøre. Fra venste: Jostein O. Mo (Ap), Synnøve Rekkedal Hill (Sp), ordfører Stein Aam (Sp) og Idar Vatne (Frp). Et flertall av innbyggerne i Søre-kommunen er mot en kommunesammenslåing. Foto: Inger Otterlei

Vil ikke røre kommunegrensa

I  Giske, Stordal, Sula, Sykkylven, Vestnes og Ørsta er det flertall mot kommunesammenslåing. Det er tre fler kommuner enn året før.

I Sula mener hele 69 prosent at strukturen bør være som før, i Sykkylven er det 60 prosent som mener dette, og i Giske er det 57 prosent som ikke vil røre kommunestrukturen.

Ni av ti velger hverandre

Når innbyggerne får valget om hvilke(n) nabokommune de ønsker å slå seg sammen med, både frivillig og hvis en må, velger de fleste en eller to av nabokommunene.

I ni av ti tilfeller er valget gjensidig. Det vil si at over 50 prosent av innbyggerne i to kommuner velger hverandre.

Ørsta og Volda topper lista med innbyggere som i tilfellet velger hverandre. Hele 93 prosent av innbyggerne i Ørsta ønsker å slå seg sammen med Volda, mens det er 86 prosent av voldingene som ønsker det samme.

På andreplass finner en Ulstein og Hareid der henholdsvis 78 og 91 prosent ønsker sammenslåing med den andre.

Svak forbedring av helsetjenester

I snitt forventer innbyggerne en svak forbedring av helsetjenester, men litt mindre medvirkning.

Det er betydelig optimisme blant innbyggerne i Norddal, Ulstein og Ålesund når det gjelder synet på helsetjenester i en sammenslått kommune. Her ligger de på en skåre fra 61-65.  Skepsisen er størst på Giske, i Sandøy, Sula og i Vestnes.

Folk i Giske, Sandøy, Stordal og Sula er mest pessimistiske med tanke på hvordan en ny sammenslått kommune vil påvirke innbyggermedvirkningen.  Det er bare ålesunderne som gir en skåre på over 50 prosent på dette spørsmålet.

Når det gjelder framtidig eldreomsorg i en sammeslått kommune er det størst optimisme i Hareid, Norddal, Ulstein, Volda og Ålesund.

Forventninger til tjenester som barnehage, skole, SFO, politisk styring, byggesaksbehandling og eldreomsorg, varierer gjennomsnittet med  forholdsvis liten endring i tjenestene, fra 52 til 54 poeng på en skala fra 0 til 100.

Plassering av rådhus viktig

Herøy Herøy rådhus kommune Foto: Anne-Mari Tomasgard

Hvis det ble kommunesammenslåing, mente 46 prosent av innbyggerne at plasseringen av rådhuset var viktig. Dette er betydelig mer viktig for innbyggerne i Herøy og Stordal enn for innbyggerne i de øvrige kommunene.  Plassering av rådhus er viktigs for folk på 60 år og eldre.  Spørsmålet er minst viktig for de under 30 år.

34 prosent mente at navnet på den nye kommunen var viktig. Kvinner synes kommunenavn er viktigere enn det menn synes. Kommunenavnet er viktigst for folk i Herøy, Stordal og Ørsta. Det er minst viktig for innbyggerne i Norddal, Sande, Sandøy og Vanylven.

De med høyere utdanning mer positiv

Det er flere kvinner enn menn (43 mot 36 prosent) som mener at kommunene bør være organisert som i dag. Over halvparten av innbyggerne under 30 år, samt de med lavest utdanning, mener at kommunene bør være organisert som i dag.

Blant innbyggere i alderen 46-59 år, samt de som har universitet eller høyskoleutdanning, er det en høyere andel som mener kommunen bør slå seg sammen med en eller flere av nabokommunene. 55-56 prosent mener dette.