– En slik nyhet vil kanskje få noen ålesundere til å hoppe i stolen, Rolf Olset?

– Jeg er klar over at dette ikke er en hvilken som helst tomt, men et område som de fleste har et forhold til. Derfor er det ekstra gledelig å presentere et prosjekt som vi mener passer svært godt inn i disse omgivelsene.

Les også: Flommer over av ledige kontorlokaler

Regulering

– Mange vil nok også være overrasket over at det i det hele tatt er mulig å bygge nytt mellom Jervellvillaen og Sunnmøre Museum?

– I den gjeldende kommuneplanen er området regulert til bolig/forretning og småbåthavn, og vi har i flere år arbeidet med planer om å bygge på eiendommen som vi overtok i 2001.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Fra vest For Sunnmøre Museum var det viktig å få beholde alleen ned til museet. Foto: Olset Eiendom AS

Rolf Olset forteller at han lenge hadde vært nysgjerrig på den staselige tømmervillaen på toppen av haugen. Da huset ble lagt ut for salg i 2000, kjøpte Olset AS.

– Siden har vi lagt ned flere tusen arbeidstimer på huset, sier Olset.

Markkryper

Det planlagte nybygget vil ha «buffersoner» både mellom villaen og museumsområdet, men det skal være en underjordisk forbindelse mellom det nye og det gamle huset på Jervellhaugen.

– Til å begynne med syslet vi litt med tanken om å sette opp et bygg på fire etasjer, men plan- og bygningssjef Ole Søvik fikk oss på andre tanker. Han mente at vi måtte prøve å få til det han kalte en «markkryper», og vi ser jo at det er det eneste rette for denne tomta, sier Olset.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Ligger lavt Nybygget vil ikke på noe punkt bli høyere enn fire meter. Slik vil det ta seg ut sett fra innfartsvegen. Foto: Olset Eiendom AS

Nybygget er ifølge utbyggeren tilpasset topografien, og bygges i terraserte plan som følger terrenget. På disse terrassene skal det beplantes og tilrettelegges for ferdsel.

– Når det gjelder byggehøyder forholder vi oss til reguleringsplanen som tillater maks fire meter gesimshøyde og sju meter mønehøyde, forklarer Rolf Olset. Fra innfartsvegen i Nørvasundet vil man knapt se det. Mye av skogen blir stående, og arkitektene vil bruke mye naturmaterialer i bygget.

Positive

Sunnmøre Museum er positive til planene, og for dem har det vært viktig at alleen ned til museet fortsatt får stå, sier Olset.

– Og det har også vært en god dialog både med fylket og kommunen for å få til et prosjekt som kan aksepteres av alle parter.

– Hva med parkering?

– I tillegg til de plassene vi allerede disponerer i dag, vil det bli 80 nye parkeringsplasser under nybygget.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Parkering De eksisterende parkeringsplassene blir beholdt. I tillegg blir det 80 nye under nybygget. Foto: Olset Eiendom AS

Olset har selvsagt fått med seg at det er mye ledig kontorkapasitet i Ålesund for tida, men han tror at både den unike beliggenheten og nærheten til NMK, kunnskapsparken og høyskolen er gunstig.

– Har dere vurdert å bygge boliger?

– Vi har vel vurdert det, men kom fram til at kontor og forretning passer best. Men vel og merke ingen butikker.

Olset sier at driften av Jervellvillaen også vil tjene et nybygg.

– For å ta vare på villaen på en god måte, må bruken utvides. Fylkeskonservatoren har uttrykt forståelse for at et forretningsbygg kan legge til rette for en bedre drift av selve villaen.

– Når kan dette bli en realitet?

– Hvis alt går etter planen, kan det være mulig å ta det første spadetaket allerede til våren.

– Og prisen?

– Det får vi komme tilbake til, men vi har i hvert fall brukt både mye tid og penger på å utvikle prosjektet, slår Rolf Olset fast.

Les også: Vurderer å bygge om til leiligheter