De to litauiske mennene er nå varetektsfengslet fram til rett før påske, og politiet regner med å be ny varetektsfengsling før saken er ferdig etterforsket.

Følg smp.no på Facebook

Serie innbrudd

Mennene i slutten av 20-åra, må trolig møte i retten og svare for tretten innbrudd og et innbruddsforsøk som ble begått mot boliger på Sunnmøre i løpet av ti dager i februar. I tillegg omfatter siktelsen boliginnbrudd i Trondheim og Malvik.

I den ene fengslingskjennelsen kommer det fram at politiet har beslaglagt en GPS fra bilen de siktede disponerte, og at denne viser posisjoner i nærheten av samtlige åsteder i siktelsen.

Smykker, kontanter og klokker

Politiet har også flere bevis som de mener knytter de to mennene til innbruddene, og anfører at det er gjort beslag av gjenstander som «må stamme fra tyverier på Sunnmøre».

– Det dreier seg om store verdier både i gull, kontanter, klokker og bunadssølv. Bare ved det ene innbruddet alene var det tatt verdier for over 400.000 kroner, forteller politiadvokat Arnt-Erik Oust ved Sunnmøre politidistrikt til smp.no.

Den ene av de siktede har forklart at gjenstandene allerede befant seg i campinghytta da de to ankom stedet.

– Mobile vinningskriminelle

Politiet mistenker at mennene har reist til Norge for å begå såkalt mobil vinningskriminalitet, og viser til at begge knyttes til lignende saker ellers i Norden.

Ingen av de to siktede har tilknytning til Norge. Varetektsfengslingen er derfor først og fremst begrunnet i faren for at de skal dra fra landet for å unndra seg straffeforfølgelse.

Den ene av mennene har forklart at han var i Norge for å opprette et selskap for eksport, mens den andre har forklart at han var i landet for å selge kjøtt. Politiet fester ikke lit til noen av forklaringene.

Etter pågripelsen gikk politiet ut og etterlyste tips i saken fra personer som kunne ha observert en utenlandsregistrert liten hvit KIA Cee'd 5-dørsmodell med registreringsnummer som starter på «GCC». Fra den aktuelle bilen er det beslaglagt en GPS som knytter mennene til samtlige åsteder i siktelsen.