Førstkommende tirsdag skal formannskapet i Ålesund ha møte for å bestemme om de skal stå for drifta av akuttmottaket UDI ønsker lagt til Sparebanken Møre Arena.

Og: Nå er rådmann Astrid Eidsviks innstilling til vedtak klar. Hun vil blant anna ha fullmakt til å gå inn i forhandlinger med UDI om etablering av akuttmottak for inntil 500 asylsøkere der Ålesund kommune har totalansvar for etablering og drift.

Videre heter det i innstillinga at Ålesund formannskap erkjenner den ekstraordinære situasjonen som har oppstått på grunn av det store antallet asylsøkere som kommer til Europa og til Norge, og at de ønsker å bidra i arbeidet, og videre at:

Ålesund formannskap ber rådmannen gjøre de nødvendige forberedelser slik at kommunen, både som organisasjon og som lokalsamfunn, er best mulig forberedt til å ta imot asylsøkere i akuttmottak.

Kommentar: En ekstraordinær situasjon

Les også: Trenger mer tid for bestemme seg i forhold til asylmottak

Har vurdert flere andre bygninger

I tillegg til storhallen er både Borgundveien 199 og et næringsbygg i Fremmerholen vurdert, går det fram av sakspapirene. Når det gjelder førstnevnte mener rådmannen dette ikke er egnet som akuttmottak blant anna fordi hele bygget kun har midlertidig godkjenning fra Brannvesenet, og da kun de etasjene som er i bruk. Om næringsbygget heter det at dette ikke er egna til formålet på grunn av restriksjoner som følge av nærhet til drikkevannskilden Brusdalsvannet, innen det såkalte «Brusdalsskjønnet».

- Det foretas ei generell kartlegging av andre mulige bygninger egna for akuttmottak. Denne kartlegginga vil bli redegjort for på møtet, da vi ikke har hatt mulighet til å gjennomføre den innen tidsfristen for saksutsending, heter det.

Les også: - Ålesund midt i blinken

Les også: - Dette blir feil

Ut fra situasjonen som er nå vurderer rådmannen det slik at Ålesund kommune har to muligheter: Å avvente til det eventuelt etableres akuttmottak i Ålesund kommune med privat driftsoperatør, eller sjøl ta kontroll over situasjonen og etablere akuttmottak der kommunen er driftsoperatør.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag meldte Ålesund Storhall at de trenger mer tid på å avgjøre om de ønsker akuttmottak i storhallen. Endelig avgjørelse kommer i et nytt styremøte torsdag.

Gjør som over 23.000 andre - følg smp.no på Facebook!