Venstres gruppeleder i bystyret ønsker at Ålesund skal drive akuttmottaket sitt sjøl, men er ikke glad for at Storhallen i Ålesund kan bli brukt til formålet.

Forferdelig

Kirsti Dale (V). Foto: June R. Johansen

- Jeg synes det er forferdelig at vi skal stue inn 500 mennesker i hallen, og jeg har også innvendinger på vegne av dem som bruker hallen i dag, sier Dale.

Men hun mener at det kan tenkes nytt - blant annet slik de har gjort i Tromsø.

- Skaff store passasjerskip som kan ligge i havna, eller send en utfordring til supplyrederiene som har mange og store båter liggende i opplag. På de største båtene er det 40-60 lugarer. Dette må være noe å tenke på for rederiene, mener Dale som understreker at forslaget er seriøst ment.

- I denne situasjonen må alle trå til, slår Kirsti Dale fast.

Smp.no snakket med Dale før det ble kjent at havnefogden i Ålesund allerede har sagt nei til å ta imot store skip som kan huse flyktninger, men hun mener fortsatt at supplyskip bør være aktuelle.

Beboer nær Storhallen: - Dette blir feil

Elever: – 500 asylsøkere er ikke så mange

Undersøke om det finnes andre

Gruppeleder Hans Kjetil Knutsen i Ålesundlista slår fast at det i utgangspunktet er UDI som avgjør hvor akuttmottak skal ligge, og at det dermed ikke er noen kommunal avgjørelse.

- Ålesund vil likevel få betydelig ansvar og oppgaver hvis det kommer et mottak for 500 mennesker hit, sier Knutsen og nevner helsetjenester som eksempel.

Så langt har ingen norske kommuner tatt på seg driftsansvaret for akuttmottak, og Knutsen ser i utgangspunktet heller ingen grunn til at Ålesund skal bli den første kommunen som gjør det.

- Derfor bør det først undersøkes om det finnes andre som kan være dyktigere til å drive et slikt mottak - enten frivillige som Røde Kors eller firmaer som Hero som allerede driver mottak i Ålesund.

Knutsen mener også at et mottakk for 500 personer under samme tak ikke er noen god idé.

- Kanskje disse kan fordeles på fire-fem mindre mottak i ulike deler av byen, foreslår Hans Kjetil Knutsen.

LEDER: Situasjonen krever ekstraordinære tiltak

Ta kontroll

- Vi må ta kontroll over situasjonen og etablere akuttmottak med kommunen som driftsoperatør slår Aps gruppeleder, Svein-Rune Johannessen, fast.

Han mener det er bedre at kommunen tar ansvar for drift enn at en privat aktør gjør det.

- Et annet moment er at UDI kan velge å etablere flere mindre mottak i Ålesund med private drivere. Det vil bli svært krevende for kommunen i og med at de lovpålagte tjenestene skal utføres uansett.

Johannessen sier at det heller ikke skal legges skjul på at et akuttmottak kan være god butikk for kommunen.

- Går dette med overskudd kan pengene f.eks. brukes til billigere halleie for idrettslagene og øremerka tiltak for barn og unge, foreslår Svein-Rune Johannessen.

Les også: Lodve Solholm: - Ålesund midt i blinken

Slipp til frivillige

- Vi ønsker at Ålesund skal være i førersetet og drive akuttmottaket, sier Jarle H. Steffenssen i Miljøpartiet de Grønne.

Men Steffenssen ønsker også å slippe til alle frivillige som ønsker å bidra.

- Det blir selvsagt utfordrende med alle leietakerne dersom storhallen blir valgt, men det håper vi kan ordne seg på en god måte. Dette skal vi få til sammen.

Anders Lindbeck (SV) ser ingen gode argumenter for at private skal drive akuttmottak i Ålesund.

- Kompetanse og personell må skaffes uansett, og ingen har bedre forutsetninger for å løse denne oppgaven bedre enn kommunen, mener Lindbeck, som tror at mange frivillige i Ålesund vil bidra i den dugnaden som flyktningsaken har blitt.

- Spørsmålet er ikke om vi skal bidra, men hvordan vi gjør det, sier Anders Lindbeck.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook!

Asylprofitører

I likhet med Ålesundlista, poengterer også Geir Stenseth i Frp at ingen kommuner driver akuttmottak i dag.

- Samtidig er jeg skeptisk til asylprofitører som tjener penger på andres elendighet, sier Stenseth.

Tore Johan Øvstebø (KrF) går for kommunal drift, og mener dette gir best økonomi for kommunen.

- Som driver kan kommunen også samkjøre oppgavene i mottaket med andre kommunale tjenester som f.eks. helse og undervisning, mener Øvstebø.

Klart for akuttmottak på Runde og i Tjørvåg

Mange forhold

- Spørsmålet om hvem som skal et eventuelt mottak i storhallen kommer an på flere viktige forhold, sier Øystein Tvedt, og nevner både økonomi, kapasitet og konsekvensanalyse.

Tvedt mener det er klokt av politikerne å vente med og trekke konklusjoner til de har fått presentert konkrete tall og analyser.

- Og uansett hvem som skal drive mottaket, må kommunen ta på seg et stort og viktig arbeid med blant annet helsehjelp, sier Tvedt.