Det er det man nå vil finne ut av med FATCOR (Fedmeassosiert cardiovaskulær sykdom) forskningsprosjekt.

Hypotesen deres er at dersom man er tykk, men i god fysisk form - så kan man unngå høyt blodtrykk, forkalkning, diabetes med mer.

- Det er god dokumentasjon på at trening er bra for å redusere vekt, men det er ikke dokumentert at en kan være tykk/overvekig og likevel ikke ha en del av disse problemene en normalt har - fordi at man er i god fysisk form, sier professor Eva Gerdts.

Relativt lav BMI-grense

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen,Hjerteavdelingen, Haukeland Universitetssykehus og Alfahelse AS ved lege Trude Hetland.

Ideen til dette kom i 2008.

- Det var veldig mye fokus på forebyggende medisin, og vi ønsket å sette i gang med dette prosjektet. Å se om man som tykk/overvektig kan unngå nettopp problemer som høyt blodtrykk, diabetes og åreforkalkning dersom man er i fysisk god form, sier hun.

Litteraturen sier foreløpig lite om akkurat dette, så om det stemmer er dermed langt fra avklart.

For å finne ut av dette trenger de 600 deltakere, 360 er allerede på plass.

De som skal være med må være mellom 30 og 65 år, og ha en BMI på over 27 kg/m2 - en grense som ikke er veldig høy.

- Vi har ønsket en lav grense fordi det kan være nyttig og interessant for befolkningen. Å ikke bare fokusere på den ekstreme og sykelige overvekten, men litt mer "normal" overvekt, sier prosjektsykepleier Synnøve Ygre Hauge.

- Det går an å være i ok fysisk form selv om man er tjukk, og dette er vi veldig opptatt av, poengterer Gerdts.

Flere betaler dyrt for de samme undersøkelsene

Toril Dyngen (51) har allerede vært gjennom mange tester, og det meste har sett fint ut så langt. Nå er hun klar for en test på tredemøllen.

- Jeg blir fryktelig nærgående her nå, men anatomien er en gang sånn at det er enklere å feste dette på menn, sier Hauge mens hun fester elektrodene på Dyngen.

- Det kjennes greit. Det er uvant, men det skal bli spennende, mumler Dyngen inni masken hun har fått på seg.

Tredemøllen er stilt inn på forhånd, og tempoet og stigningen vil øke hvert halvannet minutt. Fart og/eller stigningsgrad øker hvert annet minutt. Dyngen skal gå så lenge hun klarer, og blir fortalt at de fleste pleier å være på tredemøllen i ca 14-18 minutter. For å måle oksygenopptaket er det viktig at hun gir alt hun har.

- Alle som er med får jo en grundig helsesjekk, og folk er veldig positive og takknemlige over å være med. Dette er undersøkelser mange nå velger å betale mye for i det private, så de får fryktelig mye gratis, forteller Hauge.

- Vi hadde en kar inne, og han spurte humoristisk om han nå kunne si at han har donert kroppen sin til forskning, ler hun.

Flere har fått avdekket problemer

De som er med får altså en grundig hjertesjekk.

De har 1-2 besøk hos Alfahelse og 3-5 på Haukeland sykehus.

De blir screenet, de får ultralyd som sjekker om det er forkalkninger i årene, stivheten i årene blir sjekket, det blir EKG, tredemølletest og mer.

- Hos noen har vi faktisk avdekket tette blodårer til hjertet, forteller Hauge.

Ikke sikkert ordinær måling av blodtrykk er nok

Etter 17 minutter er det nok for Dyngen, og hun sier stopp.

- Godt jobbet, fantastisk, roser Hauge og Gerdts.

Hun har tatt av rundt 26 kilo på egenhånd, og var aldri i tvil om hun skulle være med.

- Det er bare kjekt å kunne bidra til å hjelpe forskningen frem. De er fantastiske, og jeg heier på dem alle sammen.

Surstoffopptaket tilsier at hun har bedre kapasitet enn en gjennomsnittlig kvinne på hennes alder. Det er hun fornøyd med.

Samtidig oppdager de noe som ikke er like bra. 51-åringen har ikke fått målt høyt blodtrykk tidligere, men testen på møllen avslører at hun er oppi i et overtrykk på hele 211.

- Oj, utbryter hun selv.

- En test av blodtrykket hos legen trenger ikke nødvendigvis å avdekke noe, når vi måler blodtrykket samtidig som hun går på møllen kan vi få litt bedre svar. Det samme med blodtrykksmåleren hun skal ha på seg i 24 timer, forklarer Gerdts.

Denne vil måle blodtrykket hennes ca 77 ganger.

- Det kjennes greit. Det er uvant, men det skal bli spennende, mumler Toril Dyngen inni masken. Hun er klar for å teste oksygenopptaket - en del av det hun skal gjennom nå som hun er med på et forskningsprosjekt Foto: Eirik Brekke
Prosjektsykepleier Synnøve Ygre Haug (til venstre) roser Toril Dyngen etter flott innsats på tredemøllen. Foto: Eirik Brekke