Se bildene fra vandringa

I 1904 da hendte det, hele Ålesund brente ned. Husa var alle av tre da, noen står igjen og er freda.

Video: Kjetil Aarseth

Morten Hjertø

Bildeserier

I år er det 111 år siden Ålesund sto i fyr og flammer. Bybrannen ødela rundt 850 hus, og minst 10.000 mennesker ble husville. Det feirer vi hvert år. 

– Bybrannen er så viktig for identiteten vår som by. Det er helt på sin plass å markere den, og det kan vi gjøre med full respekt for at den var en tragedie da den hendte, sier Solveig Fagermo som står bak prosjektet «kulturnatt 22,5».

Se video fra arrangementet til høyre i saka.

Prosjektet, som Fagermo & co ønsker at skal bidra til en ny, rød i dato i den ålesundske folkesjela, har et program som spenner seg over tolv timer. Det er Ålesund sentrumsforening (ÅSF) som har satt i gang prosjektet og står for finansieringa både internt og gjennom Kjell Holm-stiftelsen.

Her kan du se lesernes bybrannbilder

– Byen trenger ei natt der mye skjer, og der vi på både tradisjonelt og nyskapende vis kan markere brannen i 1904. Nettopp det å gjøre nyskapende ting denne natta er helt i tråd med det som skjedde etter bybrannen, mener Fagermo, som er leid inn som prosjektleder for ÅSF.

Se også: Slik kan du gjenoppleve bybrannen i egen app

Starta med musikal

Følg smp.no på Facebook

Markeringa av brannen starta med bybrannmusikalen ‹‹Borgny – flukten fra flammene››. Den ble vist for første gang på bybranndagen i fjor, og i år ble en forbedret versjon av forestillingen vist fram.

Om musikalen blir tradisjon gjenstår å se. Det som i alle fall er tradisjon, er bybrannvandringa som fant sted i natt.

Alt om bybrannen: Se animasjon og historisk materiale

Send oss dine bilder

Er du en av vandrerene? Send oss dine beste bilder fra markeringen på 95400400@smp.no eller merk bilder du legger ut på instagram med #smpno

Lesernes bybrannbilder

De fikk ei stjerneklar, kald og tørr vinternatt som vandra i fotspora til bybrannen i natt.


Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Relaterte saker:
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Bildeserier