I Sunnmørsposten den 14. desember spør Erik Ostnes hvorfor jeg nå er så taus og viser til følgende utsagn fra meg i valgkampen 2013: «– Lokalsjukehusene skal vi ha. Eg skal i alle fall ikkje leggje dykk ned, dersom eg får bestemme, lova Kjønaas Kjos forsamlinga av overleger og sjukehustoppar i Volda.» Sitat fra Sunnmørsposten 6/9-13.

Videre viser han til følgende fra Frp sine hjemmesider: «For Frp har det alltid vært viktig å hegne om lokalsykehusene.»«-Det vil bli en viktig jobb for Fremskrittspartiet å komme fram til en løsning som ivaretar både hensynet til pasientsikkerhet og nærhet til sjukehus, mener leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos.»

Jeg er slettes ikke taus, jeg er faktisk hoppende glad og benytter enhver anledning jeg får til å snakke om den Nasjonale helse- og sykehusplanen. Etter 8 år med rødgrønn regjering som la ned det ene lokalsykehuset etter det andre, som forsvarte en videreføring av de Regionale helseforetakene og som var imot å lage en nasjonal plan for sjukehusa våre, var Frp helt tydelig på at vi ville det motsatte.

Likevel er det slik at når man ikke har 51 % av stemmene, så får man heller ikke igjennom all vår politikk. Det var ikke gitt at vi skulle klare å komme i havn med en avtale om at alle lokalsykehus skulle bestå, at de Regionale helseforetakene skulle legges ned og at det skulle utarbeides en nasjonal plan. Men alt dette klarte vi faktisk og jeg er veldig glad for det.

En nasjonal plan er viktig for å få et overblikk over hvor vi står i dag, i morgen og om 10 år og 20 år. Hva må til for at alle lokalsykehus skal bestå også i fremtiden? Hva må til for å sikre en fortsatt desentralisert sykehustjeneste? Og hva må til for at kvaliteten skal være like god uavhengig av hvor du befinner deg i landet vårt? Viktige spørsmål som sykehusplanen forsøker å svare opp.

Vi har derfor lagt fram en plan som forteller oss om utviklingen fram mot 2040. Den viser mye om hva vi må gjøre for å beholde gode sjukehus og likeverdige tjenester i hele landet. Det er ikke økonomien som begrenser oss, men mangel på kompetent personell. En befolkning som lever lenger, som lever med flere kroniske lidelser, hvor de unge flytter til byene og de eldre blir igjen i distriktene. Vi har lagt fram en plan med et desentralisert sykehustilbud, som møter dette.

Den største utfordringen for å rekruttere til de små sjukehusa har vært den evige trusselen om nedlegging. Med denne planen kan vi legge denne trusselen død. Men det fordrer at sjukehusa selv ønsker å vokse og utvikle seg ved å se på hva som etterspørres. Regjeringen foreslår ikke at akuttkirurgi skal legges ned, men peker på at det er fem sjukehus som vil ha størst problemer med å opprettholde denne. Før eventuelle endringer skjer, skal det utarbeides en utviklingsplan lokalt. Avgjørelser skal også tas lokalt.

Utviklingsplanen skal inneholde geografi, bosetting, avstander og tilgjengelighet. Ambulansetjenesten skal vurderes særskilt når akuttilbud foreslås endret. Også fødeavdelingens behov skal vurderes særskilt. Igjen, planen pålegger trygge og gode tilbud i hele landet.

Endringer må skje, det er alle enige om. Men prosessene har ikke Frp vært fornøyd med. Frp er derfor veldig fornøyd med at vi har fått gjennomslag for det som var aller viktigst for oss, nemlig at alle sjukehusa skal bestå. Så må disse fylles med det vi trenger og som pasientene etterspør. Samtidig som vi fyller sjukehusa med den ekspertisen de trenger for å oppfylle dette.

At det nå stilles strenge krav til prosessene er nettopp for at det skal være medisinske forsvarlige prinsipper som ligger til grunn og ikke økonomi. Og da tror jeg folk flest skal være glad for at Stortinget ikke skal vedta en eventuell endring, men at den faktisk gjøres av dem som er nærmest og som har den nødvendige kunnskap.Så igjen, jeg er ikke taus, bare lykkelig. Lykkelig for at Frp fikk gjennomslag for det som har vært vår politikk og som vi gikk til valg på.

KARI KJØNAAS KJOS

Leder av Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget (Frp)